ОБЩИНА СЛИВЕН ОТНОВО ВОДИ В НАЦИОНАЛНАТА КЛАСАЦИЯ ПО РЕЙТИНГ НА АКТИВНАТА ПРОЗРАЧНОСТ СРЕД ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ
май 11, 2020 665 Прегледи

ОБЩИНА СЛИВЕН ОТНОВО ВОДИ В НАЦИОНАЛНАТА КЛАСАЦИЯ ПО РЕЙТИНГ НА АКТИВНАТА ПРОЗРАЧНОСТ СРЕД ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ

Община Сливен е на трето място не само сред всички общини в България, но и сред всички институции в страната по рейтинг на активната прозрачност. Такъв е резултатът от гражданския одит, провеждан ежегодно от Програма достъп до информация.

„Това е изключителен успех и поредно  заслужено признание за работата на Общината  по прилагане на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/. Всички министерства, агенции и областни администрации са след Община Сливен в този национален граждански одит“, каза Таня Балабанова – гл. експерт в дирекция „Административно информационно обслужване“, длъжностно лице по ЗДОИ.

Резултатите бяха обявени официално на онлайн пресконференция от д-р Гергана Жулева – изпълнителен директор на Фондация Достъп до обществена информация /ПДИ/.

Нивото на прозрачност през 2020 г. беше оценено прецизно и обективно с точкова система по  119 индикатора за общините. Индикаторите са в четири групи:

  • Институционална информация – функции, структура, оперативна информация, информационни масиви;
  • Секции „Достъп до информация“ и тяхното съдържание според изискванията на ЗДОИ;
  • Бюджетна прозрачност, обществени поръчки и интегритет;
  • Регистрация, уведомяване на заявителя, решение по заявлението, подадено по електронен път и начин на предоставяне на информацията.

В периода 10 февруари – 15 април 2020 г. екип експерти от Програма Достъп до информация прегледа и оцени интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

За поредна година в своето проучване Граждански одит на активната прозрачност Програма Достъп до Информация (ПДИ) изследва в отделна секция дали органите на изпълнителната власт публикуват своите основни финансови документи, информацията, свързана с провежданите обществени поръчки и декларациите за имущество и интереси на служителите си.

 

В рамките на проучването са подадени по електронен път и  562  заявления с искане за предоставяне на следната информация:  актуализирания за 2019 г. Списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна. Публикуването на този списък е задължително с измененията в ЗДОИ (чл. 15а) от края на 2015. 265 общини получиха такова заявление, сред които и нашата община.

Целта беше да се проследи работата по електронните заявления – регистрация, уведомяване на заявителя за полученото заявление, предоставяне на информацията по електронен път, спазване на сроковете. „Ето защо беше поискана информация, която органите на власт имат задължение да изготвят и  публикуват  на своите интернет страници (чл.15 а ал.3). Община Сливен, както винаги отговори бързо за 4 дни, много преди да изтече 14-дневният законоустановен срок и спази всички разпоредби на ЗДОИ при работа с електронни заявления“, каза Таня Балабанова.

Тя припомни, че и през миналия мандат Общината ни получи 2 национални признания за работата си по ЗДОИ: най-високото отличие – статуетката Златен ключ през 2016 г. и беше на първо място по рейтинг на активната прозрачност сред всички институции в България на местно и централно ниво.

Общината ни два пъти е носител на Златен ключ от приемането на ЗДОИ. Има и награда за най-добър сайт по отношение на ЗДОИ.

 

Предишна ОНЛАЙН ПРИЕМНИ ЗА ГРАЖДАНИ ОРГАНИЗИРАТ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ - СЛИВЕН
Следваща ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ГОРНО АЛЕКСАНДРОВО ПОЛУЧИХА ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ ОТ ФОНД "ОБЕДИНЕНИ СРЕЩУ COVID-19"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РАБОТИЛНИЦА НА БАБА МАРТА ОТВОРИ ВРАТИ В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ – СЛИВЕН

Традиция стана на 1 март РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен гостоприемно да отваря врати за всички, които желаят да научат повече за празника на баба Марта. В българския народен календар

Новини Сливен

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА МЪЖ, ОПИТАЛ ДА УБИЕ СВОЙ СЪСЕЛЯНИН

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ганчо С. Той е обвинен за това, че е направил опит умишлено да умъртви

Новини Сливен

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ“ ЕАД – СЛИВЕН И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА ОТ УПРАВИТЕЛЯ ИНЖ. ПЛАМЕН ИВАНОВ

Поздравявам служителите на „Напоителни системи“ ЕАД – клон „Средна Тунджа“ – Сливен и техните семейства с настъпващите Коледни и Новогодишни празници! Колеги, приемете пожеланията ми за здраве, мир и вдъхновение!