XXVI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА – СЛИВЕН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 8 – 10 МАЙ 2024г.
30.04.2024 600 Прегледи

XXVI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА – СЛИВЕН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 8 – 10 МАЙ 2024г.

Двадесет и шестото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от 8 до 10 май 2024г. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Голямата заслуга на Националния фестивал на детската книга е, че той пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и го поддържа и развива вече четвърт век чрез многобройни инициативи и към днешна дата може да се радва на своеобразна „книжна пролет“ в страната.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, отдавна надхвърлило националните ни граници, с ясна визия за развитие, с все по-голяма институционална подкрепа.

Вече 26 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече над 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

Заслуга на Фестивала е, че в 26-годината си история успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и други специалисти от България и други страни, свързани с книгата, разширявайки обхвата на своята дейност, за да включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и анимацията, превръщайки се в уникално и необходимо събитие в сектора на детската и юношеската литература.

Със своето разнообразие и богатство на идеи и инициативи Националният фестивал на детската книга насърчава и развива креативността на децата и тийнейджърите, вдъхновява ги за творчество и отдавна се е превърнал в люпилня и първа сцена за изява на млади творци. Фестивалът е и специална територия за споделяне на идеи, опит, мнения, място за създаване на трайни контакти и пространство за трансгранично сътрудничество.

По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 8 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Силва Налбантян – Хачерян, Гaбриела Георгиева, Слави Стоев, Илка Бирова, Цвета Брестничка, Благой Д. Иванов, Мария Донева, Никола Райков; литературен маратон с писатели и издатели -гости на фестивала в най-големите сливенски училища; представяне на издателства; връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2024г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Йордан Радичков”, посветен на 95г. от рождението на писателя; майсторски класове по творческо писане, илюстрация и анимация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Щастието е възможно” и XIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и награждаване на отличените участници; изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

Важен момент в програмата на 26-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Ще бъдат представени 17 доклада на участници /автори и издатели/  от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Турция и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е чрез преглед на конкретни произведения от съвременната детска и юношеска литература да се очертаят тенденциите  свързани с трансформациите на литературните герои и да се анализират моделите на поведение, които закодираните в тях послания изпращат. Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще бъдат представени няколко доклада от чужбина.

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В изложбена зала „Май” ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от V Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Йордан Радичков”, посветен на 95г. от рождението му, един много успешен проект на РБ ”Сава Доброплодни”, реализиран с подкрепата на  НХА-София. В конкурса се включиха студенти от НХА-София, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, Художествената академия в Сараево /БиХ/.

В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на Кирил Златков – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2023г. За изложбата е издаден и каталог, в които е представена накратко биографията и творческите постижения на Кирил Златков и включените в експозицията илюстрации, което прави ефекта на изложбата още по траен и значим, а художникът по-разпознаваем, не само за специалистите от книжния сектор от България и чужбина, но и за децата и техните родители.

Във фоайето на ДТ ”Ст. Киров” ще бъде експонирана изложба с творбите на отличените участници в XIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

В къща „Миркович“ ще бъде открита изложба илюстрации на Д. Денева по книгата на Цоню Калчев „Пей ми, славею чудесни!“ – проект на РБ “Петко Р.Славейков“ – гр.Велико Търново.

И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се представят няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Организаторите са предвидили при лошо време представленията да се състоят в кинозалата на Военен клуб – Сливен.

На открита сцена ще се проведат няколко концерта, в които ще се включат талантливи певци, музиканти и танцьори от Сливен, Бургас, Айтос, Карлово, Панагюрище, Пловдив.

И 26-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ „Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас „От илюстрация към анимация. Иновации и тенденции“ Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Модератори на събитието ще бъдат художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и Мая Бочева, които ще презентират на живо професионална работа на таблета и всички предимства на графичната програма, както и пътя от илюстрацията към анимацията..

За талантливите малки поети и писатели участници в тазгодишния Национален литературен конкурс се организират два майсторски класа по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератори Весела Фламбурари и Марин Трошанов – едни от най-успешните и обичани съвременни детски автори. С изявени малки художници от школи по изобразително изкуство ще се проведе уъркшоп „Тайните на илюстрацията“ с модератор Ралица Мануилова.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на 9 май – втория ден от фестивала, ще се включат актьори, младежки духов оркестър, гвардейци, мажоретни състави и стотици ученици от различни сливенски училища, деца от детските градини, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. И тази година в шествието с карнавални костюми ще се включат и преподаватели и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината.

Официалната церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г. в различните категории /за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство/ ще се състои на 9.05.2024г. За шести път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”. За наградите в различните категории са постъпили над 65 номинации като наградите са присъждат след сериозна селекция. Водещи на събитието ще бъдат  актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. В концерта ще се включат млади певци, танцьори и музиканти носители на призови места в международни и национални музикални и танцови конкурси.

Над 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в Националния литературен конкурс „Щастието е възможно” и XIII  Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В двата конкурса се включиха над 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата – участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

И тази година  организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

Предишна НСОРБ ОРГАНИЗИРА ПОРЕДЕН КОНКУРС ЗА МЛАДЕЖИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА
Следваща ПАРТИИТЕ ПОСТИГНАХА ЕДИНОДУШНО СЪГЛАСИЕ ЗА СЪСТАВИТЕ НА СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

38-ГОДИШНА ЖЕНА Е СЪС СЧУПЕН ТАЗ СЛЕД КАТАСТРОФА КРАЙ НОВА ЗАГОРА

Пътно произшествие с ранен е станало на път ІІ-55, в землището на село Езеро. На 19 март в 15,40 часа лек автомобил „Нисан Алмера“, управляван от водач на 33 години,

Новини Сливен

ПОРЕДЕН ТРИУМФ ЗА СЛИВЕНСКИЯ СПОРТЕН КЛУБ ПО АКРОБАТИКА „СТЕФАН ДАНЧЕВ“

Седмицата за сливенския спорт започва със страхотни новини. На провелия се 12-и  Международен танцов фестивал „Пловдив Древен и Вечен“, сливенският Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“ завоюва две първи места

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧВА ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА В МЕЖДУНАРОДНАТА ИНИЦИАТИВА „ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА“

За поредна година Община Сливен се включва в международната инициатива „Часът на Земята“. На 28 март от 20.30 до 21.30 часа ще бъде изгасено осветлението на сградата на Общината, Съдебната