XXI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА – ТРЕТИ ДЕН
май 10, 2019 364 Прегледи

XXI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА – ТРЕТИ ДЕН

Третият, последен ден на XXI Национален фестивал на детската книга, ще започне с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2019г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ „Стефан Киров”, представители на национални и регионални медии ще имат възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Елена Павлова – носител на националната награда в категория „Автор”, Виктор Паунов – в категория „Илюстратор” и Ателие за българска детска литература „Горната земя” в категория „Издателство”, да научат за техните първи реакции след награждаването им. В пресконференцията ще се включи и първия носител на наградата на детското жури в категория „Автор” – писателя Явор Цанев.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Две премиери на нови книги са включени в програмата на третия ден от фестивала.

От 9:30ч. в ДГ „Божур” ще се състои премиера на книгата „Ментолчо” на Лили Спасова.

Лили Спасова е родена на 29.08.1969г. в гр. София. Висшето си образование е завършила в СУ „Св. Климент Охридски”: специалности „Библиотечно информационни науки”, :Психология на развитието, образованието и културата” и магистратура „Културна политика”.

В продължение на пет години е автор в образователното детско сп. „Арти“ и в сп. „Ния балеринка“. Автор и водещ на предаването „Пъстри приказалки“ в Радио Продукция „Роса“. Съставител е на няколко книги от поредицата „Българската народна мъдрост по света”/ИК „Листа”/. Нейни разкази и стихове са публикувани в периодичния печат в България и Сърбия

Автор e на поезия и проза за възрастни и на книгите за деца: „Една приказна история“ /2007/, „Арти и знаещото динозавърче Оги” /2008/, „Приказките на Дара“ /2009/ и ”Ментолчо” /2019/.

От 10:30ч. в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Едно невероятно пътуване във времето” и концерт.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са наградени 40 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет – сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 300 деца от цялата страна навъзраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18.участника. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди/таблети/ за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс – раздели „поезия“ и „проза“ и в пленера за детска рисунка.

В концерта със свои изпълнения ще се включат вокален състав „Бижу” – гр.Ямбол с

художествен ръководител Павлина Христова, вокална група „Славейче”–гр.Сливен, балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева.

Вокален състав ”Бижу” при Народно читалище „Съгласие-1862” – гр.Ямбол е създаден през 2005г. от Павлина Христова, която и до днес е него художествен ръководител. Съставът има три възрастови групи, а репертоарът му включва детски забавни песни, фолклорни обработки, българска и чужда поп, рок и джаз музика. Участва с трите си възрастови групи и с индивидуални изпълнители на представителни фестивали и конкурси. Носител е на множество награди, най- впечатляващи от които са: Финалисти на шоуто на bTV „България търси талант” през 2016г.;

Специалната награда на Фондация „Енчо Кирязов” „Вокален състав на годината” за 2016 г.;

„Голямата награда” на Десети международен конкурс за детско-юношеско творчество „С песен и обич творим добро”, Пловдив – 2017г.; Първа награда от VII Международен фестивал „Орфей в Италия“ в Лидо ди Йезоло, Венеция /2017г./; Първа награда на Международен фестивал на изкуствата Арт интерфест „Музикална еуфория”, Гърция /2017г./. Вокален състав „Бижу” участва активно в културния живот на Ямбол при отбелязване на празници, чествания и годишнини,изнася и тематични самостоятелни концерти. Дълъг е списъкът и на участията в национални и международни конкурси, от които „Бижу” неизменно се връщат с призови награди.

От 11:00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител” 1, ще

започне представлението „Котаракът в чизми” на театрална къща „Мариета и

Марионета”/ Драматизация и постановка: Мариета Ангелова-Марионета; Сценография икукли: Недко Данев; Музикално оформление: Анастас Джидров/

Театрална къща „Мариета и Марионета”е създадена през 1992г. Днес „Мариета и

Марионета” е пъстро ветрило от творчески индивидуалности: актьори и кукловоди, клоуни и мимове, режисьори и сценаристи, музиканти и художници, костюмиери и кукломайстори.

В биографията на Театрална къща „Мариета и Марионета” присъстват 29 театрални

турнета във Франция (1991-2017г.); международни участия във Франкофонския проект

„Караваната на десетте думи” (La Caravane des dix mots) в 35 франкофонски държави по света (2008–2017г.).

Участия в национални и международни фестивали: Фестивал «Аполония» – гр.Созопол

(2000г.), Фестивал ”Приказки и легенди от Албие” – Ле-з-Албие, Савоя, Франция (2004г.), Куклено- театрален фестивал “Двама са малко, трима са много”- гр. Пловдив (2005г.), Осми Национален фестивал на детската книга – гр. Сливен (2006г.), Девети Национален фестивал на детската книга-

гр. Сливен (2007г.), Международен фестивал Рио Локо в Тулуза, Франция (2008г.), съвместно с ДКТ „Георги Митев” – гр.Ямбол, Международен фестивал в Авиньон, Франция (2009, 2010г.), Фестивал „Източен вятър” – Ла Розиер, Франция (2009-2010г.), Международен фестивал за куклен театър във Форж Лес О, Франция (2010, 2013г.), Младежки културен център „Рангуин – гр. Кан, Франция (2011 – 2012г.) Национален фестивал на детската книга – гр.Сливен (2013 – 2018г.). “Седмица на кукления театър под Монблан“ – Савоя, Франция (2015, 2016, 2017г.).

При дъждовно време представлението ще се състои в зала”Май”.

От 12:30ч. на откритата сцена на бул. ”Цар Освободител” 1 ще се състои забавна

игра с награди ”Кажи ми любимото със стихотворение” и заключителният концерт на

фестивала с водещ актьорът Вангел Апостолов. В концерта ще се включат: вокална

група „Ритъмчета” с ръководител Елена Пеева, вокален състав „Бижу” – гр.Ямбол с

художествен ръководител Павлина Христова, вокална група „Славейчета” – гр.Сливен и

децата от клуб по спортни танци при Военен клуб –Сливен с ръководител Али Мехмедов.

От 13:00ч. в камерната зала на Драматичен театър „Ст.Киров” ще се състои премиера на книгата „Приказки от планината” на Иво Сиромахов. Поради големия интерес към книгата от 14:00ч. ще се проведе втора среща с деца.

Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971г. в гр.София. През 1990г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а през 1996г. се дипломира в НАТФИЗ, специалност „Театрална режисура”. Работил е като режисьор в Малък градски театър „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 2000г. е отговорен сценарист в предаването „Шоуто на Слави“, където се изявява и като водещ и актьор. През 2013г. участва като актьор в комедийното импровизационно шоу на BTV „Младост 5“. Пише книги и пиеси за възрастни.

Автор е и на книгите за деца: „Малки приказки” (2016) и „Приказки от планината” (2018).

Носител е на Наградата за дебют в областта на изкуствата“(1995) и Наградата за най-продавана книга „Цветето на Хеликон“ (2014).

Предишна ПРЕДСТАВЯНЕ В БУРГАС НА ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЧЕСТВО НА АКАД. Д-Р ИВАНКА ДЕНЕВА
Следваща ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ 179 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРИ ПОЖАРНИ НА МЕТРИ ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН

Три пожарни се появиха на метри от Община Сливен, до северния Търговски център. Огнеборците разпъват маркучи и затрудняват движението, видя репортер на Sliveninfo. Не е ясна причината за появата им.

Новини Сливен

ПЪРВИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНАРИТЕ СЕ ОТКРИ В СЛИВЕН

Фестивал на винарите започна вчера във фоайето на зала „Сливен“. Това е първото издание на фестивала и на неговото откриване присъства кметът Стефан Радев. „Сигурен съм, че нашите вина могат

Новини Сливен

ГРАДУШКА КАТО ОРЕХ УДАРИ НОВОЗАГОРСКО И КОТЕЛ

Градушка като орех удари села около Нова Загора и Котел, съобщи Нова телевизия. Градът  падна в четвъртък привечер. Било е затруднено движението по магистрала „Тракия“. Ледени късове са покрили и

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 × one =