XXI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА – СЛИВЕН, 8-10 МАЙ 2019г.
май 3, 2019 1235 Прегледи

XXI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА – СЛИВЕН, 8-10 МАЙ 2019г.

От 8 до 10 май 2019г., по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства ще се проведе XXI Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник ще премине под патронажа на г-жа Цвета Караянчева – Председател нa 44–тo Народно събрание.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Вече 21 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 16 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

Фестивалът ще бъде открит с концерт-спектакъл на 8 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен.

Водещ на концерта ще бъде Драгомир Драганов, а в него със свои изпълнения ще се включат: вокална формация към детски хор „Милка Стоева”–гр. Бургас, детска вокална група „Славейче”– гр.Сливен, балет „Барби”–гр.Сливен и акробалет „Тиара”– гр. Айтос. С изпълнение на „Тракийска мелодия” в спектакъла ще се включи и малкият гайдар Денчо Петров. Официалният старт на фестивала беше даден от г-жа Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Никола Райков, Виктор Самуилов, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Ралица Найденова, Катя Антонова, Лили Спасова, Петя Кокудева, Явор Цанев, Иван Раденков, Иво Сиромахов;

представяне на издателския проект „Как се прави книга–едно издателско приключение” на издателство„Фют” и презентация на издателската продукция на Ателие за българска детска литература „Горната земя”; Национален пленер за детска рисунка на тема „Едно невероятно пътуване във времето”; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване; Отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда”, Националния пленер за детска рисунка „Едно невероятно пътуване във времето“ и VIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

На площада пред сградата на общината ще бъде организиран базар на книги, на който най-новата си продукция за деца ще предлагат с големи отстъпки издателствата ИК „ПАН”, ИК „ФЮТ”, ИК „Дамян Яков”, ИК „Жанет 45”, ИК „Софтпрес”, ИК „Ентусиаст“, ИК „Кибея”, Ателие за българска детска литература „Горната земя“ и др.

Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на 8 и 9 май на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”. Целта на форума е да се отговори на въпроса защо фантазията е толкова важна за малките читатели и как детската литература, чрез множество фантастични светове, може да обясни на децата заобикалящия ги свят със системата от връзки и взаимоотношения в него, както и да се анализира ролята на хумора като инструмент за създаване на траен интерес към четенето.

Ще бъдат представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В програмата на фестивала са включени и няколко изложби. В зала „Сирак Скитник” /бул. „Цар Симеон” № 2/, ще бъдат експонирани две изложби: Изложба – илюстрации на Мая Бочева – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2018г. със съпътстваща интерактивна игра „Кой светна луната?“; Изложба – илюстрации и комикси на Петър Станимиров и представяне на графичната новела „Пръстенът на нибелунга”. В зала „Май“ ще бъде уредена изложба – илюстрации на Борис Стоилов към кн. „Японски приказки”.

На 9 май ще се проведе и станалият вече традиционен в програмата на фестивала Национален пленер за детска рисунка, тази година на тема „Едно невероятно пътуване във времето“, в който ще се включат над 300 малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна.

Във втория ден на фестивала, 9 май, ще се проведе майсторски клас по творческо писане – „Граматика на фантазията” с модератор младата българска поетеса Петя Кокудева, в който ще се включат отличени участници в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда” , а в Зала „Сирак Скитник” ще се проведе майсторски клас „В света на илюстрацията и комикса” с модератор известният български художник Петър Станимиров.

Провеждането на демонстрациите и обучението на майсторския клас с П.Станимиров ще стане със съдействието на фирма ADKOM. За провеждането на майсторския клас ADKOM предоставя таблетите на Wacom. Участниците в събитието, ученици от Националната художествена гимназия в Сливен и талантливи малки художници – участници в Националния пленер за детска рисунка, провеждан в рамките на фестивала, ще имат възможност да нарисуват илюстрация, под ръководството на

художника Петър Станимиров, който ще презентира на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

В карнавала с приказни герои, който по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от „Fireter – театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Младежки духов оркестър – гр. Ботевград и Мажоретния състав при СОУ „Екзарх Антим I”- гр.Казанлък като в него ще се включат и мажоретните състави при XII ОУ „Елисавета Багряна”, XI СУ„Константин Константинов”, ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков” и V СУ”Пейо К.Яворов”.

Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален костюм.

На 9 май, в ДТ “Ст.Киров“, ще се състои и тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Алекс Сърчаджиева и Руслан Мъйнов и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от гр. Бургас, Ботевград, Пловдив и Сливен. На концерта ще бъде връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2019г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

За пръв път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор”.

На 10 май, от 10:30ч. в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Едно невероятно пътуване във времето” и концерт.

Фестивалът ще бъде закрит на 10 май с концерт на откритата сцена до базара за книги.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата – участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен ще превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

Предишна ИЗГРАЖДАТ ВЪНШНА КАМБАНАРИЯ НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ "СВ. ДИМИТЪР" В СЛИВЕН
Следваща КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЦВЕТАН ИВАНОВ Е ПОБЕДИТЕЛ В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО КОЛОЕЗДЕНЕ В СЛИВЕН

Цветан Иванов спечели планинското състезание по колоездене „XCM Sliven Rocks“ в дисциплината Крос кънтри маратон, което се проведе в Сливен на 12 юни. В надпреварата участваха състезатели от цялата страна.

Новини Сливен

61-ГОДИШЕН МЪЖ НАМЕРИ СМЪРТТА СИ НА ПЪТЯ ТАЗИ СУТРИН

61-годишен мъж е открит мъртъв, а шофираната от него кола е намерена в напоителен канал, научи Sliveninfo. Мъжът е карал „Ситроен“, пътувайки от Сливен към Петолъчката. В близост за разклона

Новини Сливен

МНОГО ПИЯН ШОФЬОР Е ХВАНАТ ЗАД ВОЛАНА

47-годишен мъж е хванат да управлява МПС  с концентрация на алкохол 2,59 промила в град Сливен. В хода на ежедневния контрол по установяване на водачи, употребили алкохол и упойващи вещества,

2 коментара

  1. By Katteb AI Writer
    май 22, 21:07

    Hi! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
    There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
    Please let me know. Thank you

Остави коментар

ten + 2 =