SOS ЗА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ В БЪЛГАРИЯ
21.12.2022 344 Прегледи

SOS ЗА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ В БЪЛГАРИЯ

„Поемането на политически ангажименти за ускорено намаляване на въглеродните емисии при производството на електроенергия с 40 процента от 2019 г. до 2025 г. е изключително притеснително, особено след като няма извършен цялостен анализ за последствията за икономиката на България. Това на свой ред означава намаляване на производството и съответно излизане на мощности от експлоатация. Смятаме, че подобен ангажимент не може да бъде обещаван пред Европейската комисия без да има ясна визия с какво ще заменим тази базова мощност и каква ще е тази мощност, която ще ни гарантира производство на електрическа енергия.“заяви инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България. По думите му по време на икономическа и енергийна криза предприемането на прибързани и недокрай обмислени действияза закриване на работещи въглищни централи поставя под риск енергийната независимост и сигурност на страната ни.

Председателят на АТДБ подчерта, че подходът за вземане на решения, касаещи националната сигурност на България без обществено обсъждане и без да бъде чуто становището на институциите, ангажирани с енергийния преход, както и самите дружества е меко казано недопустим.

„Затварянето на въглищни централи не е нещо, което може да се реши от днес за утре – нито в рамките на една, нито в рамките на 2-3 години. Смятаме, че управляващите трябва да отчетат новата роля на въглищните централи в днешната нестабилна икономическа обстановка за гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия през следващите години.“ посочи инж. Кремен Георгиев. Той поясни, че голяма част от европейските страни отново се завръщат към използването на твърди изкопаеми горива, докато в България едно правителствое взело с лека ръка решение да ликвидира цял един структуроопределящ сектор. Инж. Кремен Георгиев беше категоричен, че в тази ситуация, поставено пред свършен факт, е необходимода се прояви разум и да не се допусне умишлено създаване на нова криза с доставките на електроенергия.

„Въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. Финансово няма резон те да се затварят.“ заяви инж. Кремен Георгиев.

Според експертаизпълнението на ангажиментите по Плана ще доведе до свиване на икономиката с 4% и 100 000 души пряко ангажирани в мините и въглищните топлофикации ще останат без препитание и без възможност да прилагат уменията и знанията си. Той уточни, че наравно с тях препитанието си ще загубят и заетите във фирми, изградили своята дейност покрай работата на мините и ТЕЦ-овете в районите.

Инж. Кремен Георгиев попита кое е наложило подобно „бързане“ и какви са били аргументите за ускоряване на процеса по декарбонизация при производството на електроенергия.

„Искаме отговори на въпросите от къде и на каква цена ще купуваме енергия след като от един от големите износители на електроенергия България ще се превърне във вносител. Готови ли сме да оставим без отопление на достъпна цена едни от най-големите градове в България.“ добави инж. Кремен Георгиев.

Асоциация на топлофикационните дружества в България се присъедини към Коалиция „-40%“ заедно с десетки общини, партии, синдикати, ВУЗ-ове, енергийни експерти централи и мини, се обявиха за свикване на Консултативния съвет по Европейската Зелена сделка като орган консултиращ и подпомагащ Министерски съвет по съвместяването на националните приоритети в областта на енергийната и климатична сигурност, ускореното устойчиво икономическо развитие, социалната справедливост, опазване, възстановяване и адаптиране на околната среда.

„Настояваме предоговаряне на частта от Плана за възстановяване и устойчивост, свързана с енергийната независимост на България.“категоричен беше инж. Кремен Георгиев.

Той заяви, че само по този начин ще има възможност да не пострада цялата енергийна система на България и крайният потребител и бизнесът да не плати високата цена от направената неприемлива и опасна стъпка с поемането на ангажиментите пред Европейската комисия.

 

Предишна УЧЕНИК БЕ ХВАНАТ В НАРУШЕНИЕ МИНУТИ ПРЕДИ УРОК ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ
Следваща ПРАЗНИЧЕН ПОЗДРАВ ОТ Д-Р СЪБИНА ПЕТКАНСКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СЛИВЕН НАПРАВИ ДАРЕНИЕ ЗА БИБЛИОТЕКА „ХРИСТО БОТЕВ“ В КИШИНЕВ

Регионален исторически музей – Сливен подари на библиотека „Христо Ботев“ в Кишинев свои издания – сборници от научни конференции, годишници и др. Дарението беше предадено чрез доц. Стефанов на директора

Новини Сливен

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДВЕ КОЛЕКТОРСКИ ФИРМИ СЕ СТРЕЛЯХА И БИХА ЗА ДЪЛГ ОТ 140 ЛЕВА

  Служители от две колекторски фирми си спретнаха невиждано меле пред дом №6 на ул. „Гоце Делчев“ в Средец, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас. Екшънът се разиграла вчера,

Новини Сливен

МЕХМЕД МЕХМЕДОВ: НЕАДЕКВАТНИТЕ МЕРКИ УБИВАТ МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС. СПОРТЪТ Е ЗДРАВЕ!

Мехмед Мехмедов е световно известен акробат и цирков артист. Тръгнал от с. Новачево, той достига върховете в своята професия, събирайки възхищението на публиката на няколко континента. Натрупал сериозен опит, Мехмед