90 000 ЛЕВА Е ГОДИШНАТА ПЕЧАЛБА ОТ СИНЯТА ЗОНА В ЯМБОЛ

90 000 ЛЕВА Е ГОДИШНАТА ПЕЧАЛБА ОТ СИНЯТА ЗОНА В ЯМБОЛ

Общинско предприятие „Платени зони за паркиране“ е с малка печалба, но паякът, който е част от него, реализира загуба.

Това стана ясно от изслушването на директора на предприятието Петър Петров пред Постоянната комисия „Общинско имущество и контрол на дружества с общинско участие и на сделките с общинска собственост“, с председател Катя Георгиева.

От началото на годината досега предприятието е реализирало приблизително 500 000 лв. приходи, докато разходите са 320 000 лв.

За годината се очакват 550 000 лв. приходи, а разходите ще достигнат 400 000 лв. Разликата н е чиста печалба, защото общината трябва да върне 20 % данък общ доход върху платените такси, но по изчисление на Петър Петров заедно с върнатия им на тях ДДС чистата печалба обикновено е около 90 хиляди лева.

Приходите от паркинг автоматите са 230 000 лв., от глоби със скоби приходите са 41 800 лв.

В дейността на предприятието паякът е губещото звено, но директорът подчерта, че неговата основна роля е да създава ред при паркирането и точно защото хората са свикнали да се съобразяват с него през годините приходите от него намаляват.

От началото на годината досега приходите от паяка са само 27 000 лв., а разходите са общо 146 700 лв. – 110 000 лв. за заплати на 7 служители (в това число не са включени двамата полицаи от общинска полиция), 18 000 лв. са за горива и поддръжка на автомобила и 18 700 лв. са за охрана на наказателния паркинг.

Ако паякът заработи на 8-часов режим без събота и неделя ще се спестят 60 000 лв., но всеобщо е мнението, че ще се създадат проблеми през почивните и празничните дни в града, заради неправилно паркиране.

Новото предложение на директора на ОП „Платени зони за паркиране“ до общинска администрация за преструктуриране на числения състав за 2020 г. е за намаляването му със 7 щатни бройки – от 22 на 15 щата. Реално съкращението ще засегне 5 души, защото единият щат е незает, а другият е на пенсиониращ се служител. Това намаление на щата не включва премахване на паяка в събота и неделя.

Така от 7 щата – 4 са на инкасатори, които са запазени заради намерението за увеличаване обхвата на Синята зона, а при новите нагласи няма да има нужда от тях. Два щата ще е съкратят от екипите за поставяне на скоби и единият е на ръководител „Синя зона“.

По този начин разходите на общинското предприятие ще намалеят със 111 хиляди лева.

Петър Петров предупреди съветниците от комисията, когато взимат решение за евентуално намаляване на обхвата на Синята зона да предвидят, че вече има платени такси за паркиране по местоживеене до декември 2020 г.

Във връзка с изразено мнение, че паякът вдига избирателно колите и то предимно такива, с които няма да има проблем директорът припомни, че по регламент паякът има право да вдига автомобили само в три случая – когато има знак, че при неправилно паркиране може автомобилът да бъде репатриран, когато превозното средство създава опасност за движението и това се решава от полицаят в екипа, който е от Общинска полиция и при невъзможност за преминаване на друг участник в движението, например, когато автомобил е спрял пред гараж.

От създаването на Синята зона приходите от нея са 2,5 млн. лв., а разходите 2 млн. лв., но реалната печалба е по-малка, защото от нея не е приспаднат дължимия ДДС.

 

delnik.net

Предишна БЕСЕДКА ЗА ОБЩУВАНЕ БЕЗ ТЕЛЕФОНИ ИЗГРАЖДАТ В ГИМНАЗИЯТА ПО ИКОНОМИКА В СЛИВЕН
Следваща 22-ГОДИШЕН Е ХВАНАТ С МАРИХУАНА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ЯМБОЛ

Уважаеми г-н Кмет, дами и господа, Предстоят местни избори. Вече се чувства започнала предизборна кампания и борба за печелене на електорат по различен начин – агитация, компромати и пр. Ако

Новини Ямбол

ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В ЯМБОЛ, ЗАТВАРЯТ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА

Обявена е грипна епидемия в Ямбол и областта. От петък – 26 януари до сряда, 31 януари, включително затварят всички учебни заведения на територията на областта. Това реши Областната комисия

Новини Ямбол

ОБЩИНА ОДРИН ПРЕДСТАВИ В ЯМБОЛ ТУРИСТИЧЕСКИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ

На 18 декември 2018 г. от 11.00 часа в Градския парк на град Ямбол се проведе третото съвместно събитие: „Туристически обекти в Одринския регион“, организирано от Община Одрин и Община