9 ПРОФИЛАКТИЧНИ КАМПАНИИ В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“ ПРЕЗ АВГУСТ
01.08.2023 941 Прегледи

9 ПРОФИЛАКТИЧНИ КАМПАНИИ В ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“ ПРЕЗ АВГУСТ

Профилактичните кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължават и през месец август. Те са общо 9 и включват голям брой анализи на преференциални цени, насочени към различни социално значими заболявания. „ЛИНА” е първата лаборатория в страната, която въведе този тип месечни кампании, които се възприемат много добре от пациентите.

За изследванията на намалени цени не е нужно предварително записване на час или направление от лекар. Единственото необходимо е да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен или Ямбол. Зад всеки резултати от „ЛИНА” стои лекар.

Актуални профилактични кампании август 2023

Пълно изследване на кръв на намалена цена от 45.80 лв. на 32.00 лв.

Това е едно от най-комплексните изследвания, като в него са включени: пълна кръвна картина с 16 показателя, както и още: урея; пикочна киселина; общ белтък; албумин; общ холестерол и неговите фракции: HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол; триглицериди; чернодробните ензими: АсАТ, АлАТ, АФ и ГГТ, както и калций  и фосфор. Препоръчително е анализите да се извършват поне веднъж в годината за проследяване на общото здравословно състояние. Кръвна проба се взема сутрин на гладно.

Грижа за сърцето на намалена цена от 82.00 лв. на 58.00 лв.        

Профилактичната кампания включва: LDH, креатинкиназа, креатинкиназа – MB фракция, lipoprotein (a), високочувствителен CRP и Troponin T hs. Стойностите на LDH  могат да се повишат при различни клинични състояния, включващи миокарден инфаркт, възпалителни процеси от различно естество, някои хематологични заболявания. Креатинкиназа-МВ е фракция на общата креатинкиназа, която се среща предимно в сърдечния мускул и е сравнително ранен и чувствителен показател за неговата некроза. Troponin T hs е друг, много ранен и чувствителен показател за увреда на сърдечния мускул. Значителното му повишаване може да алармира за настъпил инфаркт, а леки до умерени повишения обикновено са свързани с дискретни миокардни увреди в резултат на тежка хипертония, исхемична болест на сърцето, миокардити с различна етиология. Lipoprotein (a) е изследване, което е достатъчно да се направи веднъж в живота и разкрива често неподозиран риск от инфаркт или инсулт, дължащ се на високи концентрации на тази силно атерогенна липидна частица, които са генетично детерминирани. Високочувствителният C-реактивен протеин  е добре познат маркер за оценка на риска от развитие на ССЗ и инсулт в резултат на атеросклеротични изменения. Всички тези анализи са чудесен начин да се погрижите за здравето на своето сърце. За тях се взема кръвна проба, като изследването на високочувствителния CRP е желателно да става след пълно възстановяване след прекарани възпалителни заболявания.

Пакет щитовидна жлеза на намалена цена от 24.00 лв. на 14.00 лв.

Той включва хормоните FT4 и TSH, които отразяват функцията на щитовидната жлеза. Те са едни от най-често назначаваните и е добре пациентите редовно да проследяват нивата им. Изследванията се правят сутрин на гладно и преди приема на напитки със съдържание на кофеин.

Пакет щитовидна жлеза – разширен на намалена цена от 50.00 лв. на 36.00 лв.

Освен FT4 и TSH в него е включен още един хормон –  FT3, както и антитела – Anti – TPO. Пакетът е подходящ както за скрининг при съмнения за заболявания на щитовидната жлеза, така и за проследяване на ефекта от лечение. Отново е препоръчително изследванията да се правят сутрин на гладно и преди приема на напитки със съдържание на кофеин.

Витамини и микроелементи по избор: витамин B12 на намалена цена от 20.00 лв. на 16.00 лв.;  витамин D на намалена цена от 25.00 лв. на 19.00 лв.; желязо на намалена цена от 4.50 лв. на 3.20 лв.;  магнезий  на намалена цена от 4.50 лв. на 3.20 лв.; калий, натрий и хлор на намалена цена от 12.00 лв. на 8.20 лв.

Ако мислите, че страдате от дефицит на някой от тези витамини или микроелементи, най-разумно е първо да проверите нивата им и чак тогава да посегнете към хранителни добавки, които ги съдържат. Прекомерната им употреба също може да окаже негативен ефект върху организма. Препоръчително е изследванията да се правят сутрин на гладно и поне две седмици същите витамини (с изключение на витамин D)  да не са приемани под формата на медикаменти или хранителни добавки.

Андрогенни хормони  на намалени цени от 31.00 лв. на 26.00 лв.

Това са DHEA-S и тестостерон, които е добре да се изследват при редица състояния – от проблеми с фертилитета до повишено окосмяване при жените. Определянето на тестостерон е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи. За жени DHEA/S изследването е добре да се направи 1 седмица преди или 1 седмица след менструалния цикъл.

Приемът на стероидни хормони, някои медикаменти както и добавки, съдържащи DHEA/S, могат да повлияят резултата.

Изследвания за яйчников резерв на намалена цена от 74.00 лв.  на 52.00 лв.

Най-подходящите хормони, които показват яйчниковия резерв при жената, са: LH, FSH и антимюлеров хормон ( AMH). LH и  FSH е препоръчително да се изследват от 3-ти до 5-и ден от менструалния цикъл.

Антимюлеровият хормон е най-добрият биохимичен маркер за функцията на яйчниците, тъй като се секретира от малките растящи фоликули като по този начин отразява и запаса на яйчниците от тях. АМН може да бъде измерен по всяко време от менструалния цикъл и показва минимални междуциклична вариабилност.

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Туморен маркер по избор от: CEA.; total PSA; free PSA; CA 125; CA – 15-3; CA -19 -9;  AFP – всеки на намалена индивидуална цена от 18.00 лв. на 13.00 лв.

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума.

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза.

Free PSA – свободен  простатспецифичен антиген – в комбинация с Total PSA подпомага диференциалната диагностика на злокачествени от доброкачествени образувания на простатната жлеза, когато стойностите на общия простатспецифичен антиген са в т.нар. „сива зона“ – от 4,0 – 10,0 ng/ml. Самостоятелното му изследване, както и изследването му при нормални нива на Total PSA, няма диагностично значение.

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника.

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт – рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур.

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

Гастро панел на намалена цена от 212.00 лв. на 128.00 лв.

Той обединява следните изследвания: хеликобактер пилори IgG, гастрин, pepsinogen I, pepsinogen II, PG I/ PG II. Изследването е кръвно, а чрез изброените биомаркери може да се направи оценка на състоянието на лигавицата във всички отдели на стомаха.

Кога е подходящ?

Ако имате киселини, гастроезофагеален рефлукс, подуване на корема, гадене, повръщане, тежест или болка в стомаха преди или след нахранване, това изследване е подходящо за вас и може да установи дали организмът е бил изложен на инфекция с Helicobacter pylori, дали това е довело до гастрит, дали той е атрофичен и в коя част на стомаха са локализирани промените. Тази скринингова програма е много полезна  с цел ранна диагностика на основните преканцерозни заболявания на стомаха – Хеликобактер пилори инфекция и атрофичен гастрит. Този профилактичен пакет позволява да се насочат към инвазивното ендоскопско изследване гастроскопия само тези пациенти, при които това е строго необходимо. Извършва се на гладно като някои лекарства, които повлияват стомашната секреция на солна киселина,  могат да повлияят резултатите от теста.

Гастро панелът е косвен метод за оценка на състоянието на стомашната лигавица и не може напълно да замени „златния стандарт“ в диагностиката на стомашните заболявания – гастроскопията.

За профилактичните кампании можете да посетите всеки от самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

https://www.youtube.com/watch?v=othEJPemmjQ

 

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща МАСОВ ПРОТЕСТ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТА „ПО СТЪПКИТЕ НА ЙОВКОВ В ЖЕРАВНА“

С импровизиран театър по разказа „Юнашки глави” на Йордан Йовков бе дадено началото на проекта „По стъпките на Йовков в Жеравна”. В главната роля на сладкодумен разказвач влезе Василена Маринова

Новини Сливен

ПОЗДРАВ ЗА 24 МАЙ ОТ СОНЯ КЕЛЕВЕДЖИЕВА

В навечерието на 24-ти май кандидатът за народен представител от „БСП за България“ и първа носителка на наградата „Аргира Жечкова“ на община Сливен, Соня Келеведжиева- учител и творец, отправи поздрав

Новини Сливен

ДИМИТЪР МИТЕВ: РЕШЕНИЕТО ЗА ФОТОВОЛТАИЧНАТА ЦЕНТРАЛА Е САМО В ПОЛЗА НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

„Общинският съвет, в мое лице, ще изпълни задължението си и ще се опита да защити пред съда законосъобразността на взетото от нас решение по обжалването на областния управител решение за