83 УЧАСТНИЦИ ОТ СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС„С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА”
май 19, 2022 343 Прегледи

83 УЧАСТНИЦИ ОТ СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС„С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА”

Днес в зала „Сирак Скитник” в град Сливен бяха връчени наградите на победителите в традиционния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. Конкурсът се организира от ГДПБЗН – МВР с партньорството на Министерство на образованието и науката и Националният дворец на децата.

Началото на конкурса е поставено през  2002 година и се провежда в национален мащаб на три етапа – общински, областен и национален. От следващата 2003 г. конкурсът прераства в международен, като се провежда под егидата  на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа. Според регламента на конкурса участниците се състезават в четири категории, като във всяка от категориите отличията се присъждат в три възрастови групи: първа – от 7 до 10 години, втора – от 11 до 13 години и трета – от 14 до 18 години.

Целите на конкурса са да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система, да се създаде интерес към професията на пожарникаря и спасителя и не на последно място да се възпита съпричастие към проблемите на човека, готовност за оказване на помощ, желание за участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда.

 

През учебната 2021/2022 г. в областния конкурс в Сливен се включиха над 83 деца. Победителите са излъчени от жури, съставено от преподаватели от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”- Сливен  и експерти от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- Сливен.

Днес в зала „Сирак Скитник”, където са изложени творбите на младите художници, бяха връчени  наградите на класиралите се от първо до трето място.  Те получават книгата „Изкуството да рисуваш”, осигурена от Регионална дирекция „ПБЗН” -Сливен. Директорът, комисар Владимир Демирев, връчи наградите в присъствието на учители, родители и участници. Той благодари на всички участници, поздрави победителите и им пожела нови творчески успехи. Беше връчена и една специална награди на участник от ПГТТ „Атанас Димитров“ от град Нова Загора. Неговата рисунка ще бъдат изложени в централното управление на Регионалната дирекция ПБЗН в град Сливен.

 

Награди:

Първа категория: Деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностното развитие.

Първа възрастова група 7 – 10 години

1 място Никол Иванова Панайотова – 9 години

ОУ „Д-р Иван Селимински“ гр. Сливен;

2 място – Мартин Йорданов Петров  – 8 години

ОУ „Д-р Иван Селимински“ гр. Сливен;

3 място – Яница Исусова Димитрова – 8 години

ОУ „Найден Геров“ с. Гавраилово, община Сливен.

 

Втора възрастова група 11 – 13 години

1 място Илия Веселинов Димитров – 12 години

ОУ „Христо Ботев“ с. Самуилово, община Сливен.

2 място Людмил Цветанов Турянков – 12 години

СУ „Георги Стойков Раковски“ гр. Котел;

3 място Лиляна Димитрова Димитрова – 13 години;

СУ „Георги Стойков Раковски“ гр. Котел;

 

Трета възрастова група 14 – 18 години

1 място  Калоян Милков Хаджистойчев – 14 години

ОУ „Елисавета Багряна“ гр. Сливен;

2 място Доника Веселинова Димитрова – 14 години

ОУ „Христо Ботев“ с. Самуилово, община. Сливен;

3 място Йоана Сандева Николаева – 14 години

ОУ „Найден Геров“ с. Гавраилово, община. Сливен;

 

Специална награда получи Кръстин Стоянов Стоянов

ПГТТ „Атанас Димитров“ гр. Нова Загора

Творбите на победителите ще участват в националния кръг, който ще се проведе в края на месец юни град София.

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ НАСТОЯВА ВиК ДА РАБОТИ ПО-БЪРЗО ПО ПРОЕКТА СИ И ДА ВЪЗСТАНОВЯВА РАЗКОПАНИТЕ УЧАСТЪЦИ
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С ГРАЖДАНИ В ПРИЕМНИЯ СИ ДЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТХВЪРЛИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ

Сливенските съветници отхвърлиха предложението за създаване на общинска полиция. На днешната сесия предложението бе подкрепено от 17 съветници, 4 гласува против, а 13 се въздържаха. Против се изказа и бившият

Новини Сливен

НОВ ФИНАНСОВ ШОК ЗА ОБЩИНА СЛИВЕН

Община Сливен е осъдена да плати над 2,5 милиона лева лихви по забавени плащания за ремонтни дейности, пътно поддържане и снегопочистване, извършени между 2006 и 2013 година. Това съобщи зам.-кметът

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Някакъв мъж води Иванчо вкъщи, като го държи за ухото. Баща му на Иванчо отваря вратата: -Какво е направил пак моя хубостник? -Хвърли камък по колата ми. -Уцели ли? –