60 КАРТИНИ НА СЛИВЕНСКИ ХУДОЖНИЦИ БЯХА ПРОДАДЕНИ ЗА 2 ЧАСА

60 КАРТИНИ НА СЛИВЕНСКИ ХУДОЖНИЦИ БЯХА ПРОДАДЕНИ ЗА 2 ЧАСА

Благотворителен търг с творбите от шестия Пленер на виното се проведе на 1 октомври в ресторант „Централ“. Целта му бе да събере средства за реализацията на композиция от 3D-пана със сливенски шевици, които ще бъдат разположени в централна градска част.

В залата на огромно пано бяха разположени 60-те картини на творците, участвали в шестия Пленер на виното. Тази година в него се включиха художниците Антон Иванов, Веселин Дамянов-Бат Ves, Виктория Георгиева, Габриела Стефанова, Данелина Косева, Димитър Кавръков, Дора Куршумова, Кунчо Кунчев, Пеньо Иванов и Петър Кайраков. Всеки от тях нарисува по 6 платна с размери 35/35 см.

Сред гостите бяха сливенски бизнесмени, предприемачи, лекари, меценати, политици.

В началото на събитието художникът Антон Иванов благодари на колегите си, че вече шеста година се включват в Пленера и даряват безвъзмездно творбите си за благотворителни каузи. Той припомни, че преди време на благотворителен търг бяха събрани средства за галерия „Нова“ в двора на НХГ „Димитър Добрович“. В друг търг пък бяха събрани финанси за стенопис-графит на фасадата на ОУ „Д-р Иван Селимински“, като част от останалите пари бяха използвани за проекта „Цветен кът за сливенци“ в градската градина. Иванов говори и за благотворителната кауза на търга тази година. Той припомни, че Сливенският край има над 250 различни шевици на картата на България, затова са избрали да реализират проект с 3D-пана, които да представят сливенски шевици. Паната ще бъдат разположени в централна градска част, а QR-код ще дава информация за всяка отделна шевица. За реализацията на проекта са нужни 4200 лв.

Водещ на търга бе Наско Димитров. Първоначалната цена на всяка картина бе 70 лв. За много от творбите обаче имаше оспорвано наддаване и някои от тях бяха продадени на цени, в пъти по-високи от начално обявените. За няколко от картините лично наддава и домакинът на събитието Едоардо Миролио.

По традиция се проведе и благотворителна томбола, а късметлиите получиха картини, книги, посветени на Сливен, поставки за чаши с шевици, амулети с шевици и др. Акцент бяха специално дарените за томболата от ВИ „Афузов“ млади вина, украсени с престилки за вино с шевици. От томболата бяха събрани 550 лв.

По време на събитието гостите можеха да купят благотворително и бутилки вино от ВИ „Афузов“ и ВИ „Миролио“, на цени от 15 и 20 лв.

Събраните средства от благотворителната разпродажба на картини бяха 7750 лв., а от благотворителната томбола – 550 лв. Така благотворителният търг събра 8300 лв., които са напълно достатъчни за поставената цел – композиция от 3D-пана.

Пленерът на виното и благотворителният търг са организирани от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Инициативите са част от основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Предишна 20 КОМАНДИРИ ЗА 70 ГОДИНИ СА ИМАЛИ СЛИВЕНСКИТЕ ТАНКИСТИ
Следваща ПЕТ СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЪДЕЩ АГРОНОМ Е НАЙ-МЛАДИЯТ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Иван Василев е най-младият кандидат за кмет в Община Сливен. Той е бъдещ агроном, студент е трета година в Тракийския университет. 24-годишният Иван Василев е кандидат за кмет на село

Новини Сливен

ПОЖАРНИКАРИ И ДОБРОВОЛЦИ СПАСИХА 7 КЪЩИ ОТ ПОЖАР НА „БАТМИШ“

Екипи на РДПБЗН-Сливен са се отзовали на 5 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Сливенски пожарникари и доброволци спасиха 7 къщи, пряко застрашени от пожар във вилна зона „Батмиш“ край

Новини Сливен

ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА РАБОТАТА НА ОДМВР – СЛИВЕН ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА

Днес Областната дирекция на МВР в Сливен отчете дейността си през изминалата 2019 година. От страна на ръководството на Министерство на вътрешните работи присъства заместник-главният секретар на МВР главен комисар