521 ДЕЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ВЪРНАТИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ПРЕЗ УЧЕБНАТА ГОДИНА В РЕЗУЛТАТ НА МЕХАНИЗМА ЗА ОБХВАТ
10.07.2024 303 Прегледи

521 ДЕЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ВЪРНАТИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ПРЕЗ УЧЕБНАТА ГОДИНА В РЕЗУЛТАТ НА МЕХАНИЗМА ЗА ОБХВАТ

Полицейски служители ще съдействат за връчване на актове на родители на деца, които трайно отсъстват от училище в област Сливен. Това решение беше взето на днешното заседание на Областния координационен център по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на децата и учениците.

Срещата беше открита от областния управител Чавдар Божурски, който е председател на координационния център. В нея участваха старши комисар Димитър Величков – директор на Областна дирекция на МВР, началникът на Регионално управление на образованието Кристиана Добрева-Станкова, Ваньо Матев – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане”, както и представители на Регионална здравна инспекция и на четирите общини.

„През 2018 г. започнахме борбата за връщане на децата в училище. В началото тръгнахме добре и бяхме една от водещите области в страната. Въпросът е доколко ще използваме тази инерция, за да постигнем реални резултати“ – коментира областният управител Чавдар Божурски.

Проблемът с невъзможността да бъдат открити родителите и да им се връчат актове заради отсъствието на децата е особено сериозен в квартал „Надежда“ в Сливен, в Градец и в квартал „Шести“ в Нова Загора. До края на седмицата общински служители ще се срещнат с ръководителите на полицейски участъци, за да координират съвместните действия.

Обсъден беше и поставен от училищни директори казус със заплащането и  цената на издаваните от личните лекари медицински бележки за отсъствия на ученици по здравословни причини. Това създава затруднения за многодетни семейства с ниски доходи и когато боледуват всички деца, те или се връщат недоизлекувани на училище или пък получават неизвинени отсъствия. За последните 10 месеца заради отсъствия са прекратени месечните помощи за деца на 2267 родители от област Сливен – 1393 в община Сливен, 385 в Твърдица, 281 в Нова Загора и 208 в Котел.

521 деца и ученици в област Сливен са върнати в образователната система през учебната 2023/2024 година в резултат на дейностите по Механизма за обхват. Повторно отпаднали са 111. Вписани в регистър за риск от отпадане са 2474.

В област Сливен са сформирани 56 екипа за обхват, които включват 563 представители на различните институции. Те са осъществили 4370 посещения на адрес на деца и ученици в риск от отпадане.

Сред най-големите трудности и предизвикателства са ранните бракове, ниската заинтересованост на родителите, честата миграция на семействата и смяна на настоящ адрес, затруднената комуникация с родителите и ненадеждните данни за напусналите страната. 3466 са децата от областта, които по документи са в чужбина.

Предишна ЮИДП ЗАПОЧВА САНИТАРНА СЕЧ НА 38 000 ДЕКАРА БЯЛ И ЧЕРЕН БОР ЗАРАДИ СЪХНЕНЕ НА ДЪРВЕТАТА
Следваща УВЕЛИЧЕНИЕ НА СТАВКАТА ЗА ЕДИНИЦА ПРОДУКТ ПО ПРОЕКТ „ ТОПЪЛ ОБЯД В ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЯВА ОТ „ПАЗАР ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЦВЕТЯ” АД

„ПАЗАР ЗА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЦВЕТЯ” АД, ЕИК 119048540, гр. Сливен набира оферти от регистрирани одитори за извършване на независим финансов одит на годишния финансов отчет на дружеството за отчетната

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН СЪВЕТВА КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО СИ В ТОПЛОТО ВРЕМЕ

Предстои лятото – сезон на ваканциите и отпуските, времето в което прекарваме най-дълго на открито. Чакаме го с нетърпение и огромна радост, но готови ли сме да го посрещнем здрави.

Новини Сливен

ДВА МЕДАЛА ЗА КАДЕТИТЕ НА АСК СЛИВЕН ОТ ШАМПИОНАТА ПО БОРБА

Два медала спечелиха борците на АСК Сливен от Държавния личен шампионат по свободна борба за кадети. Надпреварата се проведе в Бургас. В спор за медалите се включиха  191 състезатели от