5002 ДЕЦА И УЧЕНИЦИ БЯХА ВЪРНАТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО В ОБЛАСТ СЛИВЕН

5002 ДЕЦА И УЧЕНИЦИ БЯХА ВЪРНАТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО В ОБЛАСТ СЛИВЕН

През последните три години 5 002 деца и ученици от област Сливен са върнати в учебните стаи в резултат на съвместната работа на институциите по механизма за обхват и задържане на децата и учениците в образованието, съобщиха от Областния координационен център по механизма.

През учебната 2017-2018 г. в образованието са върнати  2 106 деца и ученици. През следващите две учебни години броят им е 1 003 и 1 686, каза Илонка Толева, старши експерт по приобщаващо образование в РУО – Сливен.

В началото на учебната година екипите за обхват са извършили 2 300 посещения на адрес и в клас са върнати отново 207 деца. Броят  им е по-малък в сравнение с предходните периоди заради епидемията и дистанционното обучение, по време на които, както и в цялата страна,  физическите посещения на адрес са преустановени. За осъществяването на контакти с децата и учениците ценно съдействие оказаха здравните медиатори към общините. На учениците в риск са предоставени допълнително учебни помагала, при необходимост са дадени консултации със съгласието на родителите. Осигурени са електронни устройства за ученици от социално-слаби семейства или пребиваващи в институция – на 680 през ноември и на още 327 от началото на декември досега.

В началото на учебната година е актуализиран статусът на 972 деца и ученици, за които е имало данни, че са в чужбина. Предстои да бъде установен статусът на други 1500 деца и ученици, за които в началото на тази учебна година е имало данни за пребиваване в чужбина. 492 от тях са без адресна регистрация на територията на страната и статусът им не може да бъде установен от екипите за обхват. По настояване на областния управител Чавдар Божурски от МОН оказаха съдействие за организиране на обучение на 150 участници в екипите за обхват и администратори, работещи с електронната платформа по механизма. Обучението се проведе на 26 януари.

В близко време ще бъдат възстановени посещенията на адрес на 578-те екипа за обхват в област Сливен, в които участват учители, представители на общините, социалните служби, МВР и РУО. Посещенията ще се извършват във време и с периодичност според актуалната епидемична обстановка.

„Обхващането на децата и учениците и задържането им в образованието бе и продължава да бъде сред основните приоритети в работата ми. Благодаря на РУО, учителите, служителите на МВР, социалните служби, общините и образователните медиатори за отговорния подход към общата ни задача“, коментира областният управител Чавдар Божурски.  Той е председател на координационния център по механизма, в  който участват ръководители и експерти от ангажираните институции.

 

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща 3 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

2 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

146 са новодиагностицираните с коронавирус за последното денонощие. Направени са общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от

Новини Сливен

НИКОЛАЙ КАДИРЕВ СТАВА КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН

Директорът на Начално училище „Васил Левски“ Николай Кадирев влиза в политиката. Той ще бъде кандидат за кмет на Сливен от името на ПП „Възраждане“. „Реално ние имаме коалиция с партия

Новини Сливен

СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА ЩЕ ГРЕЙНАТ НА 7 ДЕКЕМВРИ

Поради технически причини запалването на светлините на коледната елха пред сградата на Община Сливен ще се състои на 7 декември. Специален гост на събитието ще бъде популярната млада изпълнителка Тита.