50 ГОДИНИ НА ФОЛКЛОРНАТА СЦЕНА ОТПРАЗНУВА НОВОЗАГОРЕЦЪТ ГЕОРГИ ПЕТКОВ
08.06.2024 119 Прегледи

50 ГОДИНИ НА ФОЛКЛОРНАТА СЦЕНА ОТПРАЗНУВА НОВОЗАГОРЕЦЪТ ГЕОРГИ ПЕТКОВ

На 6 юни 2024 г. новозагорецът Георги Петков  отбеляза своя 50-годишен юбилей на сцена с концерт  – пъстър като народна шевица, каквато е и творческата биография на юбиляря.

Името му е познато на поколения новозагорци. Той е от добрата школа професионални фолклористи. Първите му стъпки са свързани с народните танци.

Завършва Институт за културно-просветни кадри. Специализира хореография и музика и в тях влага творческата си енергия. Година след година обучава танцьори, работи активно за популяризиране на танцовия фолклор в Новозагорско. Създава  много танцови състави към ученически и трудови колективи, които стават лауреати на републикански първенства и фестивали. Преподавател по хореография в НУ „Любен Каравелов“ до пенсионирането си.

Щастлив е да работи това, което обича и да споделя професионализма си с публиката и своите ученици.  Негови възпитаници са успешни хореографи – Росица Мангърова, Теодор Димитров, Стилияна Красимирова, Виктория Тренева, Деница Георгиева.

Значително по-късно, през 1994 г., се насочва към народното пеене, разгръщайки отдавна потисканото желание да обучава деца на хубава българска народна песен. Оглавява клас „народно пеене“ в ОШИ „Илия Аврамов“. Подготвя 12 деца за специализирани училища в страната, които продължават да се занимават с народна музика.

Днес Георги Петков може да се поздрави с достойни 50 години на сцена. Препълнената зала на НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ едва побра неговите възпитаници, приятели, колеги, дошли да го поздравят и да се насладят на плодовете на дългогодишния му труд. Честта да бъде водеща имаше артистичната водещата Галя Асенова от любимото телевизионно предаване „От българско, по-българско“.

Участие в красивата вечер взеха вокални групи, чиито ръководител е той – към ПК „Златна есен“ и ПК „Загоре“; ФГ към НЧ „Напредък – 2001” „Мъжки глас“, чиито ръководител 10 години е бил Георги Петков, днес с ръководител Младен Петков; ТФ „Димитров“ с ръководител Теодор Димитров; ТС „Балига“ с ръководител Росица Мангърова към НЧ „Светлина – 1862”, с. Кортен; Квартет „Кортен“ и много индивидуални изпълнители, преминали през неговата школа. Със сърцатите си изпълнения, с таланта, ентусиазма и красотата си, всички те извезаха пъстрата шевица на тържествената вечер и достойно представиха живите традиции на българския фолклор, чиято искра е запалена от  Георги Петков.

Признание към него в края на тържествената вечер от сцената изказа и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя му връчи Поздравителен адрес и Почетен плакет със знака на Община Нова Загора по повод 50 години професионална творческа дейност.

Трогнат от отправните към него пожелания и изненади, Георги Петков благодари за оказаната чест да бъде отличен, както и на двете читалища в града, подкрепили събитието – НЧ „Напредък – 2001“ и НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ и всички участници и присъстващи.

Многото получените цветя, поздрави, поздравителни адреси и сърдечни аплодисменти бяха израз на уважението към твореца, популяризиращ фолклора в Новозагорско, оставящ здрави традиции и успешни свои продължители в различни поколения.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД 8 ЮНИ - ДЕН НА СОЦИАЛНИЯ РАБОТНИК

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЖЕНА ОТМЪКНА 55 БОНА ОТ МЪЖА, С КОГОТО ЖИВЕЕ

27-годишна сливналийка открадна 55 000 лева от мъжа, с когото живее на семейни начала. Кражбата е станала в кв. „Клуцохор“, научи Sliveninfo. Разкрита е кражба на голяма парична сума от

Новини Сливен

ПОРЕДНО ОТЛИЧИЕ ЗА КРЕПОСТ „ТУИДА“

Сливенската Късноантична и средновековна крепост „Туида“ бе номинирана и спечели отличие в Международните награди за пътуване – INTERNATIONAL TRAVEL AWARD 2022. Обектът се състезава в категория „Най-добра историческа атракция“. Конкурсът

Новини Сливен

ДЕНИЦА САЧЕВА В СЛИВЕН: ЩЕ СЪЗДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 2800 ЛВ. И СРЕДНАТА ПЕНСИЯ ДА СТИГНЕ 1000 ЛВ.

Увеличението на пенсиите е заложено в програмата на ГЕРБ-СДС, но то трябва да е такова, че да не нарушава основните принципи на пенсионната система. Увеличението трябва да е свързано и