450 СЪРЦА БИХА В ЕДИН РИТЪМ НА ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ В ГУРКОВО
17.06.2024 283 Прегледи

450 СЪРЦА БИХА В ЕДИН РИТЪМ НА ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ В ГУРКОВО

450 участника от градовете Котел, Елена, Трявна, Твърдица, Дряново и Гурково си дадоха вчера среща на юбилейното 50-о издание на празника „Балканът пее и разказва“. Културният форум е единствен по рода си в страната и се провежда на ротационен принцип между градовете от двете страни на Стара планина.

Читалищни състави, групи, певци и танцьори от старопланинските градове дефилираха с български народни носии, характерни за своите области. Те бяха водени до пл. „Войвода Генчо Къргов“ от кукерски състав и гурковски  гайдари, които по атрактивен начин приканваха с музиката и чановете си жителите и гостите на града-домакин за включване в празничната програма.

Началото на тържеството, което премина под патронажа на министъра на културата – Найден Тодоров, бе дадено от кмета на Община Гурково Кънчо Папазов. Той приветства всички гости и жители на града и пожела приятно изкарване и незабравими спомени.

На тазгодишното издание, Котел имаше честта да се представи със своите талантливи деца от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“. Бъдещите професионални танцьори и музиканти на България и техния ръководител Лъчезар Лазаров, за поредна година показаха класа, която заслужено прикова вниманието на публиката и бе наградена с бурни аплодисменти.

Към групата, водена от секретаря на Община Котел – Христо Карабекиров, макар и дискретно участие в празника взе и родения в града на Раковски диригент – Младен Станев. На бившия възпитаник на Средно музикално училище „Филип Кутев“ (по настоящем Национално училище за фолклорни изкуства) и настоящ диригент на хора на Старозагорската опера, организаторите от Община Груково бяха възложили важната задача да изпълни с колегите си песента-химн на „Балканът пее и разказва“ – „Хубава си моя горо“.

По време на празника, гостите успяха да се насладят на изложбата „Сръчните ръце на българката“, в която, с плетива, участие взе НЧ „Светлина – 1952“, с. Малко село. Те можеха да посетят обособените щандове на всички градове-участници, в които се предлагаха рекламни материали и сувенири.

След официалната фолклорна програма, домакините наградиха победителите в предварително обявения конкурс, който тази година беше на тема „Лицата на Балкана“. Осем награди от Котел бяха раздадени на случаен принцип и на гости на празника, чрез томбола. Наградите бяха:  3D статуетка на Георги Раковски, с автор Захари Стоянов от Котел, форма за котленски „Къдряви тиганици“, торбичка със символи от котленски килими, тъкана на стан, ваучер за пакетна обиколка на музейните обекти в Котел, музейна почетна пара, книга „Котленските килими, по-стари от времето“, с автор Дора Куршумова и пакети с манатарки от котленския балкан. Те бяха осигурени от Община Котел, Исторически музей – Котел, Природонаучен музей- Котел и семейна фирма „Василев“ – Котел.

Събитието беше закрито с предаване на знамето на празника на следващия град-домакин – Елена, както и с връчване на Летописна книга, в която организаторите от Гурково трябва да отразят този запомнящ се юбилеен ден.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща 59-ГОДИШЕН МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА 40 КГ НЕЛЕГАЛЕН ТЮТЮН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АЛЕКСАНДЪР ДОЙЧИНОВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДА „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ ЗА 2022 Г.

Художникът Александър Дойчинов е тазгодишният носител на награда „Добри Чинтулов“. Той бе определен от Обществената комисия за избор на носител на приза. Той се връчва за постигнати високи художествени резултати

Новини Сливен

СГРАДАТА НА КМЕТСТВОТО В НОВАЧЕВО Е С ИЗЦЯЛО ОБНОВЕН ПОКРИВ

  Община Сливен продължава ремонтите по селата и през летния период. От Дирекция „Общинска инфраструктура“ информираха, че е приключил цялостният ремонт на покрива на сградата на Кметството в село Новачево.

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: ВЪПРЕКИ КРИЗИТЕ В ДЪРЖАВАТА, ОБЩИНА СЛИВЕН Е В МНОГО ДОБРО ФИНАНСОВО ЗДРАВЕ

Община Сливен е в едно много добро финансово здраве, въпреки кризите в държавата. Бяхме подготвени за изненадите по отношение на инфлация, политическа нестабилност,  липса на бюджет и цените на енергоносители.