35 ДОМУВАЩИ В СОЦИАЛНОТО ЗАВЕДЕНИЕ В СЕЛО БЯНЯ СА С COVID-19
22.10.2020 1381 Прегледи

35 ДОМУВАЩИ В СОЦИАЛНОТО ЗАВЕДЕНИЕ В СЕЛО БЯНЯ СА С COVID-19

35 от общо 46 потребители в Дома за възрастни хора в новозагорското село Баня са с положителни резултати от изследванията за COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. Засега болните са без съществени оплаквания и не се налага хоспитализация. Лечението им ще се провежда на място от общопрактикуващите им лекари. Потребителите, които не са заразени, ще бъдат изолирани.  От РЗИ съобщиха, че е направено предписание за необходимите противоепидемични мероприятия, която трябва да се изпълнят още при диагностицирането на първия случай в дома. Предстои проверка за изпълнение на предписанието. Към момента са изследвани всички потребители и служители с PCR-тестове. Сред персонала от 24 души има осем инфектирани лица, като две от тях са медицински сестри.

През изминалото денонощие бяха регистрирани още 8 положителни проби на изследвани лица. Заболелите в община Сливен са 16, в община Твърдица – 1. Сред диагностицираните са медицинска сестра, санитар и шофьор на линейка от Сливен.

Битката с коронавируса изгубиха двама пациенти на 80 и на 84 години, от Сливен и Нова Загора. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на техните семейства и близки.

Към момента активните случаи на COVID-19 в областта са 456. Диагностицираните лица в община Сливен са 328 /126 от тях са в града/, в община Нова Загора са 105 /от тях 57 са в града/, в община Котел са 14 /петима от тях са в града/, в община Твърдица са 9 /трима от тях са в града/. Заболелите са жители на 32 населени места.

През изминалата седмица в област Сливен бе отчетен ръст от 63,6 процента на заболелите спрямо предходния период. Значителното увеличение се дължи на диагностицираните потребители и персонал от социалния дом „Качулка“.

Последният седмичен анализ на ОД на МВР, която е пряко ангажирана с наблюдението и контрола във връзка с епидемията, показва, че от началото на епидемичната обстановка най-голяма концентрация на установени с  COVID-19 лица на 1000 души население се наблюдава в община Нова Загора – 5,8 на 1000 жители. В община Сливен данните са 5,1 на 1000 жители, в общините Котел и Твърдица – съответно 2,6 и 2,1 на 1000 жители /броят на населението е по данни на НСИ към 31.12.2019 г.; в анализа е използвана статистиката за диагностицираните лица в областта до 19 октомври и в него не са включени резултатите от епидемичния взрив в дома в с.Баня/.

Във връзка със създадената обстановка, Областният кризисен щаб призовава жителите на областта да проявят висока гражданска отговорност като спазват разпоредените извънредни мерки от 22 октомври: носене на предпазни маски в закрити площи, както и на открити обществени места при струпване на хора; спазване на физическа дистанция, редовна дезинфекция, често миене на ръцете.

 

Предишна В СЛИВЕН ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНИЯТ ДЕТСКО - ЮНОШЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ "СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ"
Следваща ОБЛАСТ СЛИВЕН ВЛЕЗЕ В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ЗА COVID В БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОЛФ ГОРЯ В НОВА ЗАГОРА

Техническа неизправност е причинила запалване на лек автомобил в град Нова Загора. На 16 юли, около 18,17 часа, на кръстовище с улици „М. Балкански“ и „Д.Благоев“, по време на движение

Новини Сливен

„ПОЛЕГНАЛ СВЕТОФАР“ СЕ ПОЯВИ В СЛИВЕН

След масовото разпространение на „легнали полицаи“, в Сливен се появи и „полегнал светофар“. Съоръжението, което е буквално приравнено с земята, може да се види на кръстовището до магазин „Технополис“. Кога

Новини Сливен

ИНФОРМАЦИОННО-ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЩАНД ЩЕ БЪДЕ РАЗПОЛОЖЕН ДО СТАРИЯ БРЯСТ НА 31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮН

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Целта на събитието е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани