342 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТТА, ОТ ТЯХ 178 СА В „КАЧУЛКА“

342 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТТА, ОТ ТЯХ 178 СА В „КАЧУЛКА“

Над половината от активните към момента случаи на COVID-19 в цялата Сливенска област са регистрирани в Дома за мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“, съобщиха от Областния кризисен щаб. Общият брой на болните в областта е 342-ма души. От тях 178 са служители и домуващи в социалното заведение.

В началото на епидемичния взрив в социалното заведение с PCR-тестове бе изследван целият персонал от 113 души. Положителни проби бяха отчетени при 23 медицински сестри и санитари и още 20 служители на други длъжности.

Домуващите на „Качулка“ са 200 души. До момента коронавирусна инфекция е доказана при 135 от тях, като последните 83 положителни проби са от последното денонощие. Очакват се още резултати.

Лечението на инфектирания персонал се провежда под домашна карантина. Потребителите се лекуват на място, под наблюдението на общопрактикуващия им лекар.

Създадена е организация за изолация на домуващите, които са с отрицателни резултати за COVID-19, съобщиха от РЗИ. Днес в здравната инспекция с проведе среща с общопрактикуващия лекар в „Качулка“, на която бе уточнен алгоритъмът за лечение на заболелите потребители. На 20 октомври началникът на военната болница полк.д-р Илиян Комитов заедно с екип отново ще е в специализираната социална институция, за да направи клинична оценка на състоянието на заразените потребители.

Най-много са активните случаи на коронавирусни инфекции в община Сливен – 268, което се дължи на драстично увеличения брой заболели в дом „Качулка“. В община Нова Загора болните са 53-ма души, като 44 са жители на града. В община Твърдица и община Котел – съответно 7 и 14 души. Забелязва се тенденция за увеличаване на заболелите в малките населени места в областта. Случаи на коронавирусни инфекции вече са регистрирани в 23 села в четирите общини. Областният кризисен щаб апелира към кметовете, собствениците на търговски обекти и заведения да изискват от местните жители стриктно спазване на противоепидемичните мерки, като носенето на предпазни маски и физическа дистанция от 1,5 метра в закритите площи. При констатиране на нарушения своевременно да уведомяват институциите, ангажирани с контрола.

Сред заболелите през последната седмица лица има медицинска сестра от Сливен, двама фелдшери от Нова Загора и Котел, стоматолог от Нова Загора и четирима служители в аптека.

Положителни за COVID-19 са петима учители от община Нова Загора, работещи в различни учебни заведения, двама педагози в детска градина в Котел, учител в Сливен и ученик в Нова Загора.

Предишна ПОЧИСТВАТ КОРИТОТО НА РЕКА НОВОСЕЛСКА
Следваща НАД 200 ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ СА ИЗВЪРШЕНИ В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН И ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ ОРГАНИЗИРАТ XXVII ТРАДИЦИОНЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „АЗ И МОЯТ ГРАД“

За поредна година децата на Сливен ще имат възможност със своя художествен талант, любознателност и прекрасни идеи, да пресъздадат мислите и усещанията си, свързани с родния град. Община Сливен, в партньорство

Новини Сливен

ОБЩИНАТА С АКЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ДЕН НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА – 29 ЮНИ

За пети път, на 29 юни в България, ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Различни инициативи в цялата страна поставят фокус към превенцията на пътни

Новини Сливен

ДАНИЕЛ ВЛАХОВ ОТ ППМГ С ПЪРВА НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС НА ФОНДАЦИЯ „ЦЕННОСТИ“

Първата награда в Х Юбилеен национален исторически конкурс на фондация „Ценности“ спечели Даниел Влахов от 12. клас на ППМГ „Добри Чинтулов“, гр. Сливен. Тя му е присъдена за разработката „Съдбата