33-ГОДИШЕН „СПАСИ“ КРЪСТА НА БОГОЯВЛЕНИЕ В КОТЕЛ
януари 6, 2022 574 Прегледи

33-ГОДИШЕН „СПАСИ“ КРЪСТА НА БОГОЯВЛЕНИЕ В КОТЕЛ

При спазване на всички противоепидемични мерки и тази година в Котел бе спазена традицията на християнския празник Богоявление. Боголюбивата традиция по „спасяването“ на богоявленския кръст във водите на езерото до парк „Изворите“ бе извършена от Панайот Сотиров – архиерейски наместник на Котленска духовна околия. Най-бърз и тази година бе 33 годишния Михаил Вълков от Котел, който е скачал в ледените води и в предходни години.

На Богоявление се вярва, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Бял гълъб се спуснал от небето и кацнал на рамото на Иисус – символът на триединството – Отца, Сина и Светия Дух.

По традиция навсякъде в страната, където има водоеми, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. В ледените води се хвърлят млади мъже, които се надпреварват да извадят първи Свещения кръст, за да бъдат здрави и честити през цялата година. А девойките още преди изгрев слънце отиват на извора да си налеят „света“ вода, с която измиват домашната икона и своите лица, за да бъдат и те здрави през цялата година!

На този ден имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Дана, Божан, Божана, Боян, Бояна, Божидар, Божидара, Богомил, Бончо, Бистра, Найден и други производни имена. По този повод пожелания за здраве, късмет и благоденствие към имениците и техните семейства отправя и кмета на община Котел Коста Каранашев.

Предишна ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН Е 315, 53 ДУШИ НА 100 000 ЛИЦА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
Следваща ФИРМА „ОБЩИНСКА ОХРАНА И СОТ” РЕАГИРА МОМЕНТАЛНО И ОБЕЗОПАСИ ДУПКАТА НА УЛ. „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ”

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ ПОЗДРАВИ СТУДЕНТИТЕ ЗА ПРАЗНИКА ИМ

Областният управител Минчо Афузов поздравява студентите с техния празник – Осми декември. „Сливен е сред градовете, в които всяка есен звучи студентския химн. За нас това е привилегия, защото младите

Новини Сливен

ОРГАНИЗИРАХА „ПЪРВИ ДЕТСКИ ТУРНИР ПО ШАХ“ В СЛИВЕН

По случай Международния ден на детето – 1 юни, шахматен клуб ,,Сините камъни “ гр. Сливен, съвместно със СУ,, Пейо Яворов“ гр. Сливен, организира ,,Първи детски турнир по шах“ по

Новини Сливен

ПП ГЕРБ – СЛИВЕН ЗАРАДВА С ПОДАРЪЦИ ДАМИТЕ ОТ ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „ВЕЧНА МЛАДОСТ“ В СЕЛО КРУШАРЕ, ПО СЛУЧАЙ 8 МАРТ

ПП ГЕРБ-Сливен и тази година спази традицията и поздрави дамите за 8 март – Международен ден на жената. От партията направиха дарение на  пенсионерски клуб „Вечна младост“ в село Крушаре.