31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО „ОТГЛЕЖДАЙТЕ ХРАНИ, А НЕ ТЮТЮН“
май 30, 2023 532 Прегледи

31 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО „ОТГЛЕЖДАЙТЕ ХРАНИ, А НЕ ТЮТЮН“

На 31 май /сряда/ от 10.30 до 12.30 ч., пред сграда на Община Котел ще се проведе кампания на Регионална здравна инспекция Сливен. Тя е посветена на Световния ден за борба с тютюнопушенето, а всеки желаещ ще може да направи безплатно измерване на въглеродния монооксид (COppm) в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта. В измерването могат да се включат както активни, така и пасивни пушачи, съобщават от РЗИ- Сливен.

Целта на кампанията е да повиши осведомеността относно вредите и последиците от употребата на тютюн, излагането на вторичен дим и мотивиране за отказ от тютюнопушене.

Тази година мотото на тематичния ден е: „Отглеждайте храни, а не тютюн!“. С него се цели да се повиши осведомеността относно алтернативното производство на култури и възможностите за маркетинг на тютюнопроизводителите, както и да се насърчи отглеждането на устойчиви земеделски култури, свързани с изхранването на населението по света.

В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.

Предишна 150 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID ЗА ДЕНОНОЩИЕ, НАЙ-МНОГО СА В СЛИВЕН
Следваща ЧЕТИРИ ЛЕВА ЗА КИЛОГРАМ ЧЕРЕШИ ОТ ГРАДИНИТЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА БЛИЗО 1,7 МЛН. ЛЕВА ВЪЗЛИЗА ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА НА „Вик“ В СЛИВЕН

Инвестиционната програма за 2018 г. за системите и съоръженията, обслужвани от „ВиК“ в Сливен, бе приета на редовно общо събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация под председателството на областния

Новини Сливен

Инж. ПАВЛИН КОСТОВ: „ЩЕ НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАДЪРЖИМ АБОНАТИТЕ СИ”

ТЕЦ-Сливен има около 14 000 абонати и ние ще направим всичко възможно да ги задържим. Това ще се случи чрез отстъпки в цените, промоции, индивидуални договори за пределни цени. Причина

Новини Сливен

ТОЙ ЩЕ ОГЛАВИ ПАРТИЯ РУСОФИЛИ В СЛИВЕН

Русофилите в България вече ще имат своя партия. Нейн председател в  Сливен ще стане Юри Янков, който е общински и областен ръководител на движение Русофили в града под Сините камъни.