30-ИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОВЕЖДА НА КАРАНДИЛА
август 26, 2023 7347 Прегледи

30-ИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОВЕЖДА НА КАРАНДИЛА

Десетки жители на община Сливен, гости от страната и Гърция изпълниха една от поляните в местността Карандила. Поводът е 30-ият юбилеен Национален събор на каракачаните в България, посветен тази година на Христо Христов, председател на федерацията, който почина внезапно през 2022 г. На негово име е учредена фондация, която да популяризира и подпомага танцовото изкуство на каракачаните. Превърнал се в една от традиционните прояви за Сливен и региона, съборът е мост между поколенията, които пазят и съхраняват традициите, обичаите, фолклора и културата на каракачаните, предавайки ги на младите.

На откриването присъства кметът Стефан Радев, който в приветственото си слово заяви, че като кмет на общината е удовлетворен, че Сливен е пример за етническо разнообразие, разбирателство и културно богатство.

„Поздравявам Федерацията на каракачаните за енергията и усилията, с които пази и предава на поколенията техните традиции и културна идентичност. Община Сливен е партньор и ще продължава да подкрепя всички нейни инициативи. Каракачанският етнос е етнос, който ревностно пази традициите си и в същото време е напълно интегриран в социалния, културен и стопански живот на нашата държава. Хора трудолюбиви, предприемчиви, уважаващи и зачитащи семейните традиции и ценности“, каза кметът.

Той изрази убеденост, че младите хора ще продължат традициите, ще поддържат жив техния огън, за да пребъдат те във времето.

„Поздравявам ви за отдадеността и усилията, които влагате в организацията. Така го правеше и нашият приятел и председател на Българската федерация на каракачаните Христо Христов, който внезапно ни напусна миналата година. Той бе сред основните двигатели и дейни участници на знаковото събитие и никога няма да бъде забравен“, завърши кметът.

Участниците и гостите бяха приветствани още от председателя на федерацията на каракачаните в България Никола Къчев. „Ние, каракачаните, се гордеем със своя произход. Федерацията прави всичко възможно, за да съхранява нашия език и култура. Благодаря на кмета Стефан Радев за подкрепата и на всички, които правят възможен този събор“, каза Къчев.

Специален гост е председателят на общонародното дружество на каракачаните в Гърция Георгиус Мучанас. Той определи федерацията на каракачаните у нас като мост на приятелството между България и Гърция.

Поздравителни адреси бяха изпратени от председателя на Народното събрание Росен Желязков, от министър-председателя акад. Николай Денков, от вицепремиера Мария Габриел, от Бойко Борисов, от кметове на общини и др. институции.

Сред гостите на събитието бяха още народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, областният управител Маринчо Христов, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, общински съветници.

Съборът бе открит с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Евгений. Юбилейното издание и тази година е съпътствано с богата празнична програма. В  се изявяват много местни участници, танцови ансамбли,  както и известни гости от Гърция. Всеки желаещ ще има възможност да разгледа отблизо изградения каракачански стан, който е атракция за туристите през цялата година.

Организатор е Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, с подкрепата на Община Сливен.

Предишна СТЕФАН РАДЕВ: КРАЙ СЛИВЕН ИМА МНОГО ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА КЪМПИНГУВАНЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕТО КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 19 ДНИ

  Сряда – 15 декември 2021г. Лечебно заведение Населено място Адрес Работно време МБАЛ „Света Петка Българска“ ЕООД гр. Нова Загора ул. „Петко Енев“ №1 от 09.30 до 12.00ч. МБАЛ

Новини Сливен

БЧК-СЛИВЕН СЪБИРА ДАРЕНИЯ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ

БЧК стартира кампания за материални дарения в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Българският Червен кръст обявява кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите

Новини Сливен

НА 22 МАЙ ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

„Няма по-вдъхновяваща цел от това да сложим началото на епоха на възстановяването, възраждайки чудесното разнообразие от живот, което все още ни заобикаля.“ Едуард О. Уилсън, „TheDiversity of Life“, 1992 г