2700 ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ПОДЛЕЖАТ НА ОБХВАТ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

2700 ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ПОДЛЕЖАТ НА ОБХВАТ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Работна среща по Механизма за обхват в образованието на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст се проведе на 20 октомври под ръководството на областния управител Чавдар Божурски. Целта бе да се обобщят актуалните проблеми на обхвата в Сливенска област и работата на екипите в условията на епидемия от COVID-19.

Към днешна дата близо 2 700 деца и ученици от областта не са обхванати в образованието, като 1 278 от тях са на възраст между 5 и 7 години, съобщи Милена Чолакова, началник на Регионалното управление по образование. Предстои екипите за обхват да установят реалния статус на учениците, за които има данни, че пребивават в чужбина със семействата си.

271 ученици в Сливенска област /при 9 160 в страната/ не са се записали в VІІІ клас, допълни още Чолакова.  Основните причини са няколко: 108 от тях повтарят учебната година, 77 не желаят да продължат образованието си, 20 ученици вече били в съжителство на семейни начала, 29 пребивават в чужбина заедно със семействата си, близо 20 деца са със специални образователни потребности и др.

В областта са сформирани 59 екипа за обхват с участието на 576 представители на образователните институции, общините, ОД на МВР, дирекция „Социално подпомагане“ и РУО. „Предстои им много работа, тъй като до края на ноември трябва да получат информация за всички тези 2 700 деца, които подлежат на обхват“, коментира Илонка Толева, ст.експерт в РУО.  Дадени са указания на екипите да използват лични предпазни средства при посещенията на адрес и по възможност, когато е установен контакт с родителя, да поддържат връзка с него по телефона.

По време на дискусията бяха коментирани конкретни проблеми в работата на екипите за обхват. Областният управител Чавдар Божурски ще информира вицепремиера Томислав Дончев, ръководител на Координационния център по механизма, за направените по време на срещата предложения: да се проведе онлайн обучение на 130-те администратора в област Сливен за работа с Информационната система за реализация на механизма /ИСРМ/, да бъде осигурена възможност на ОД на МВР да въвежда данни в системата, а на РУО – достъп до информационната система за  COVID-19.

 

Предишна ПРОГРАМАТА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР- СЛИВЕН ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОУЧВАНЕТО ЗА ПОТРЕБНОСТИТЕ ОТ РАБОТНА СИЛА ПРОДЪЛЖАВА ДО 17 СЕПТЕМВРИ

Областният управител на Сливен напомня, че второто за годината проучване за потребностите на работодателите от работна сила продължава до 17 септември, включително. То се извършва чрез онлайн анкета, разработена от Агенцията

Новини Сливен

ПИЙНАЛ ДОМАКИН НАБИ ГОСТА СИ

В РУ-Нова Загора е задържан 54-годишен мъж за причиняване на телесна повреда. На 22 май след употреба на алкохол 54-годишният И.Р. от новозагорското село Дядово е нанесъл побой на своя

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  През седмицата. Двама се срещат на ски пистата: – Отпуска ли си? – Не, болнични съм. Ангина имам. – Аз съм още по-зле. Пневмония. Попитали Радио Ереван: – Има