24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
март 21, 2019 356 Прегледи

24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване което засяга най-често дихателната система. Причинител е микроорганизмът Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох), който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Засяга белият дроб (белодробна форма на заболяването) и други  органи и системи (извънбелодробна форма на заболяването). При извънбелодробните форми на заболяването симптомите са различни в зависимост от локализацията на процеса.

Основен източник на заразата е болният от туберкулоза човек. По рядко източник на заразата са болни от туберкулоза животни (предимно едър рогат добитък) или техните продукти.

Заразяването става предимно по въздушно – капков път чрез отделени от болните туберкулозни бактерии във въздуха при кашляне, кихане, разговор. Много по-рядко е възможно заразяване по хранителен път чрез консумиране на мляко или млечни продукти от болни животни.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

 • Контакт с болен от туберкулоза
 • Намалена имунна защита на организма, вследствие на други инфекции ––(носителство на ХИВ вируса); непълноценно хранене (намален прием на белтъци и витамини); лоши битови условия и др.
 • Пушене и злоупотреба с алкохол
 • Придружаващи заболявания – хронични заболявания на белите дробове; диабет; алергии и др.
 • Липса на ваксинация срещу туберкулоза

СИМПТОМИ НА БЕЛОДРОБНАТА ФОРМА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

 • Кашлица – продължителна и с променлив характер: от леко покашляне до дълбока влажна кашлица
 • Отхрачване – предимно сутрин, понякога с примес на кръв
 • Повишена температура и изпотяване – по-често през нощта
 • Задух и болки в гръдния кош които се засилват при дишане и кашлица;
 • Отпадналост и безапетитие, което води до намаляване на телесното тегло; зависимост от локализацията.

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА

 • В около 10-15% от случаите Туберкулозата може да протече и напълно безсимптомно.
 • При контакт с болен от Туберкулоза е необходимо извършване на наблюдение на контактните лица от специалист и използването на различни методи за ранно откриване на туберкулозата – рентгеново изследване на бял дроб, проба Манту и др.
 •  Избягване на рискови фактори – пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци); отказ от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на наркотици; поддържане на добра лична и обществена хигиена, повече физически упражнения и туризъм;
 • Ваксина против туберкулоза – Имунизацията започва от 48-ия час след раждането с БЦЖ ваксина.Следва проверка за белег на 7-10месеца като на децата без белег се прави проба Манту  а на отрицателните БЦЖ ваксина. Реимунизация на 7 и 11 години и БЦЖ ваксина при отрицателен резултат от проба Манту.
 • Незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта и при съпътстващи заболявания или прекарани инфекции.

Лечението на туберкулозата е продължително и се извършва задължително от специалисти.

По Програмата за превенция на туберкулозата в България към Министерството на здравеопазването, безплатни прегледи за туберкулоза туберкулоза и малария се извършват от 18 до 22 март, от 8.00 до 12.00 часа в сектора по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински-Сливен“.

Предишна МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "МИРКОВИЧ" - СЛИВЕН РАЗПОЛАГА С РЕВОЛЮЦИОНЕН УРЕД ЗА ДИАГНОСТИКА НА РАКА НА ГЪРДАТА
Следваща В СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА СЪС СИНДРОМ НА ДАУН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДИРЕКТОР СЕ СКРИ ОТ РОДИТЕЛИ

Директорът на детска градина „Мак“ в Сливен се скри от родители, избягвайки техните въпроси за продължаващия ремонт и условията в забавачницата. Точно в 8.30 часа в петък шест майки и

Новини Сливен

ТЕСТОВЕ НА СИРЕНИТЕ УТРЕ В СЛИВЕН

На 25 април /сряда/ ОДМВР-Сливен ще извърши тестове на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и аварии. Сирените в град Сливен ще бъдат тествани за времето

Новини Сливен

МАГДАЛЕНА ДАНЧЕВА НАПУСКА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ И СЛИВЕН

Магдалена Данчева, която е сред най-известните адвокати в Сливен, става държавен съдебен изпълнител. От идния понеделник тя започва работа в районен съд – Пловдив, научи Sliveninfo. „Да, така е, ще

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

8 + nine =