20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА
20.10.2023 444 Прегледи

20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА

Мотото, под което преминава отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата през 2023г. е: „Да изградим по-здрави кости“.

КАКВО Е ОСТЕОПОРОЗА?

Остеопорозата е заболяване, при което плътността и качеството на костта се влошават. Това води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от счупване на кост дори след леко падане или удар, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването няма очевидни симптоми, така че много хора не знаят, че имат остеопороза, докато не получат фрактура. Фрактурите могат да променят живота, причинявайки болка, увреждане и загуба на независимост. Ето защо е важно да се предпазите от остеопороза!

КАКВИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА?

Рискови фактори – възраст, ниско телесно тегло, нездравословно хранене, генетична предразположеност, тютюнопушене, употреба на алкохол, ранна менопауза, прием на кортикостероиди в продължение на няколко месеца, липса на физическа активност.

СИМПТОМИ НА ОСТЕОПОРОЗАТА

Костната загуба поради остеопороза протича без никакви симптоми. Видими признаци, които могат да подскажат, че имате остеопороза, включват

Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество. След като се е развила остеопороза, може да имате признаци и симптоми, които включват:

 • Болка в гърба, която може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща.
 • Загуба на ръст с течение на времето.
 • Прегърбена стойка на гръбнака.
 • Кост, която се чупи много по-лесно от очакваното дори при минимална травма.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

Можете да помогнете за предотвратяване на остеопороза, като водите здравословен начин на живот на всички етапи от живота.

За жените ранната профилактика е особено важна. Диаграмата показва как костната загуба настъпва бързо след менопаузата, около 50-годишна възраст, когато защитният ефект на естрогена се губи.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ОСТЕОПОРОЗАТА?

Можете да направите различни неща, за да поддържате здрави кости и да избегнете преждевременна загуба на костна маса. Промени в храненето ви, извършването на достатъчно упражнения и отказването от нездравословни навици в начина на живот не само ще ви помогнат да предотвратите остеопорозата, но също така ще са от полза за общото ви благосъстояние.

 • Осигурете здравословна диета, която включва достатъчно калций и протеини, две ключови хранителни вещества за здравето на костите.
 • Приемайте достатъчно витамин D – произведен в кожата след излагане на слънчева светлина, средно човек се нуждае от около 15 минути дневно излагане на слънце. Можете да увеличите приема на витамин D чрез някои храни като мазна риба, яйца, гъби и обогатени млечни храни или сокове.
 • Поддържайте здравословно телесно тегло.
 • Бъдете активни! Правете редовно упражнения за носене на тежести и за укрепване на мускулите.
 • Избягвайте тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.
 • Бъдете наясно с рисковите си фактори за остеопороза и направете ранна диагноза илечение, ако е необходимо.
 • Редовни медицински профилактични прегледи.

 

 

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

по материали от Международна фондация за остеопороза ( IOF )

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща Д-Р ИВАН ДАНЧЕВ - РАЗУМНИЯТ ИЗБОР ЗА МИСЛЕЩИ ХОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ – СЛИВЕН ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ПАЦИЕНТИ

МБАЛ „Хаджи Димитър” уведомява, че отново отваря врати за своите пациенти след няколкократна пълна дезинфекция на цялата сграда при строги противоепидемични мерки. Това съобщиха пред Sliveninfo от лечебното заведение.

Новини Сливен

ДЕТЕ НА 2 ГОДИНИ Е РАНЕНО СЛЕД КАТО 20-ГОДИШЕН ШОФЬОР СЕ ОБЪРНА С РЕНО

На 17 януари, в 14,25 часа, в РУ-Нова Загора е получено съобщение от телефон 112 за възникнало пътно произшествие в село Караново. Лек автомобил „Рено Меган“, управляван от мъж на

Новини Сливен

ПО ИНИЦИАТИВА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ ПОДГОТВЯТ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПЪТНИТЕ ИНЦИДЕНТИ, ПРИЧИНЕНИ ОТ БЕЗСТОПАНСТВЕНИ ЖИВОТНИ

По инициатива на Областна администрация се проведе работна среща по повод зачестилите сигнали за тежки пътно-транспортните произшествия, причинени от безстопанствени животни. При един от пътните инциденти с участието на свободно