20-ГОДИШЕН БЯЛ ХАКЕР Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРОБИВА НА НАП
юли 17, 2019 881 Прегледи

20-ГОДИШЕН БЯЛ ХАКЕР Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРОБИВА НА НАП

„Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки. Бял хакер на 20 години. Задържан е на работното му място. Той осъзнава какво е извършил. ”.

Това съобщи в предаването „Здравей, България” , а по-късно и по БТВ Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев.

„Разследването е в съвсем начален етап. Образувано е досъдебно производство.В момента не можем да кажем дали е действал сам и има ли и други съучастници“, каза още той.

„Става дума за млад човек, на 20 години, който работи в компания за киберсигурност, задачата и е да тества уязвимостта на компютърни мрежи и системи и работата му е била близка до това, което е извършил в нарушение на закона. Той всъщност е трябвало да предотврати хакерска атака“, обясни Колев.

Цяла нощ са правени експертизи“, разкри още Колев.

„Проверяваме всички версии, но сега в този момент на истерия много хора ще поемат отговорността за извършването на тази атака. Тук мотивът е себедоказване“, обясни той.

По думите му, задържаният не за пръв път извършва подобни атаки.

Колев отказа да отговори на въпрос дали задържаният е изпратил писмото до медиите от руски адрес, но добави, че те са характерни при подобни ситуации и много хора се опитват „да поемат отговорност“ за подобни действия.

„Разследването продължава, ще бъдат събирани доказателства във всички посоки. Проверяваме всички версии, но в този момент на истерия много хора ще поемат отговорността за извършването на тази атака.

Сигурен съм, че на много места се съдържат бази данни, които не би трябвало да са там. Много хора имат възможност да крадат бази данни и това не е характерно само за нашата държава. Такива атаки се случват и в дигиталния свят това е нормално“, каза още Явор Колев.

 

epicenter.bg

Предишна US РЕЙНДЖЪРИ ДАРИХА ЛАПТОПИ ЗА БОЙЦИТЕ НА ПОЛКОВНИК ЛЮБОМИР ВАЧЕВ
Следваща УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН ОГЛАВИ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

    Двама приятели си говорят. Единият казва: – Аз като се напия, и после ме не е страх от никого! – Вярно ли? Даже и от жена ти? –

Новини

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНСУЛТАЦИИ ПО ДОКЛАДА ЗА ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА НА ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПРОЕКТ НА ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ОБЩИНА КОТЕЛ

Във връзка с изискванията на нормативната уредба на 30.08.2021г. е открита процедура за провеждане на консултации по изготвения доклад за Екологична оценка (ЕО) на Предварителен проект на Общ устройствен план

Новини

16 СЕПТЕМВРИ – ДЕН БЕЗ ЖЕРТВИ НА ПЪТЯ: 24-ЧАСОВ ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ НА ПЪТЯ

Полицейски автомобили със звукови и светлинни сигнали ще призоват към съпричастност за НУЛА жертви на пътя 16 септември е обявения от ROADPOL за Ден без загинали на пътя. Операцията ще