19 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
май 19, 2023 435 Прегледи

19 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването.
Началото на тази инициатива е поставено през 2009г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. У нас отбелязваме този ден от 2011г.
Днес затлъстяването е определено като „епидемията на 21-ви век“.

По данни на СЗО повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване. От тях 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца.

Епидемията от затлъстяване в детска възраст е обявена от СЗО като едно от най-сериозните предизвикателства пред общественото здраве в 21-ви век. Детското затлъстяване и наднорменото тегло са се увеличили значително през последните четири десетилетия.
При хората с наднормено тегло се наблюдава повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания, репродуктивни проблеми и преждевременна смърт. Повишената консумация на храна, особено по – богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативни резултати.

Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран.

Затлъстяването е обусловено от влиянието на три групи рискови фактори – генетични, поведенчески и свързани с начина на живот и фактори.

Поведенческите рискови фактори – нездравословно хранене и ниска физическа активност са с голяма тежест за развитие на затлъстяването. Причина за затлъстяване е храненето, при което се приема повече енергия, отколкото са енергийните загуби на организма, особено при заседнал начин на живот.

Методи за диагностика и оценка на затлъстяването:

Индексът на телесната маса /ИТМ/ е общоприет показател, използван за оценка на затлъстяването. Той се изчислява като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат: ИТМ=кг/м²;

Обиколка на талията и съотношение талия – ханш. Измерването на обиколката на талията е друг показател, който се използва при оценка на затлъстяването. Увеличената обиколка на талията е свързана със значително по-голям риск от поява на сърдечно-съдово заболяване, чрез повишение на стойностите на систолното и диастолното артериално налягане.

Конкретни препоръки за здравословно хранене за различните възрастови групи може да намерите тук:
https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/NPPNCD_2014-2020_Healthy_eating.pdf
https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/NPPNCD_2014-2020_Healthy_eating-students-7-19.pdf
https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/NPPNCD_2014-2020_Healthy_eating-children-1-7.pdf

Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването. Необходимо е ежедневно движение пеша поне по половин час, да се извършват подходящи упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт. Поддържането на здравословни хранителни навици, съчетани с оптимален двигателен режим профилактира не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от редица заболявания.

Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при физическа активност и прием на енергия с храната.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна МАЛКИТЕ БАГЕРИ НА ГОЛЕМИЯ ЙОНКО
Следваща АНТОАНЕТА ХАДЖИПЕТРОВА ПРЕДСТАВИ РОДОВАТА ЛЕТОПИС "ХАДЖИПЕТРОВИТЕ" В КОТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВРЕМЕННО СЕ ЗАБРАНЯВА ДВИЖЕНИЕТО В УЧАСТЪКА НА ДОЛНА ЛИФТЕНА СТАНЦИЯ НА 22 МАРТ

Да се въведе забрана за движение на пътни превозни средства от Информационно-туристическия център до обръщалото под Долна лифтена станция  на 22 март, гласи заповед на кмета Стефан Радев. Тя е

Новини Сливен

ДКЦ-1 В СЛИВЕН ЩЕ ИМА НОВ, МОДЕРЕН АСАНСЬОР ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

До края на годината в ДКЦ-1 в Сливен ще бъде монтиран нов, модерен асансьор. Старият не работи заради сериозна авария. Във връзка със сигнали на граждани до Община Сливен този

Новини Сливен

ПРОГРАМА НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА

С наближаването на едни от най-светлите християнски празници Община Сливен организира редица събития за отбелязване на Коледа и посрещането на Новата 2020 година. Първото от тях е тази вечер, когато