16 СЕПТЕМВРИ – ДЕН БЕЗ ЖЕРТВИ НА ПЪТЯ: 24-ЧАСОВ ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ НА ПЪТЯ

16 СЕПТЕМВРИ – ДЕН БЕЗ ЖЕРТВИ НА ПЪТЯ: 24-ЧАСОВ ЗАСИЛЕН КОНТРОЛ НА ПЪТЯ

Полицейски автомобили със звукови и светлинни сигнали ще призоват към съпричастност за НУЛА жертви на пътя
16 септември е обявения от ROADPOL за Ден без загинали на пътя. Операцията ще бъде символично сигнално оповестена в 12 часа, като за минута ще бъде включена звукова и светлина сигнализация от полицейските автомобили. В периода 16-22 септември Европейската мрежа на службите на Пътна полиция /ROADPOL/ провежда кампания Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS), което съвпада с Европейската седмица на мобилността. На 1 юли 2020 година е даден официален старт на кампанията от президента на ROADPOL г-н Орбен и е отправен призив за включване на партньори в реализирането на целта в един ден да няма загинали при пътнотранспортни произшествия. Мотото през 2020 г. е „Stay alive and save lives“, като за България е „Остани жив! Пази живота!“ Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички, и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди.
До 2020 г. дните се организираха под наименованието European Day Without A Road Death – „ProjectEDWARD” (EDWARD). Като на този ден през 2019 година в ОДМВР-Сливен няма допуснат пътен инцидент със загинали.

Акцентът в тазгодишната кампания е върху ограничаване влиянието на разсейването на водачите по време на движение като важен фактор за предотвратяване на инциденти на пътя. Нарастващото количество доказателства предполага, че разсейването но време на шофиране, по-специално от мобилни устройства като смартфони, но също така и от вградени в превозните средства електронни системи, се превръща в една от основните причини за възникването на пътнотранспортни произшествия. Според резултатите от направено научно изследване, рискът от участие в пътнотранспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на номер и 6,1 пъти при изпращане на текстово съобщение. Установено е също така, че разсейването е фактор при 10 до 30 % от пътнотранспортните произшествия, а по данни на испанските органи през 2017 г. то е изпреварило превишаването на скоростта и употребата на алкохол като най-висок рисков
фактор.

Практиката в повечето държави членки е да се въвеждат строги ограничения за пълното или при определени условия използване на мобилни електронни устройства от водачите. Опазване здравето и живота на участниците в движението от този вид ограничения са регламентирани в българското законодателство чрез въвеждане на забрани за използване на мобилен телефон при управлението на МПС и чрез въвеждането на условие за ползване на мобилен телефон от водачи на МПС по време на управление само чрез устройство „Свободни ръце“

В дните на кампанията е предвидено респектиращо полицейско присъствие по автомагистралите, главните пътища, основните пътни артерии, водещи към по-големите населени места, както и в малките населените места за:
– спазване на забраните за използване на мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство;
– спазване на забраните за използване на мобилен телефон при управлението на МПС без устройство „Свободни ръце“;
– използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

Водачите ще бъдат проверяване още за валидна застраховка Гражданска отговорност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Всички налични технически средства за контрол на скоростта ще бъдат в употреба. Мобилни камери ще има на автомагистрала „Тракия”, главните пътища І-6, І-7, ІІ-66, ІІ-53 и на местата с повишена концентрация на пътни произшествия в област Сливен.

На интернет страницата на Пътна полиция на адрес: https://www.mvr.bg/opp/ може да бъде намерена допълнителна информация, както за настоящата кампания, така и за активността на българските участници през изминалите години.

На адрес: https://vvww.roadpolsafetvdavs.eii/ са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. Всеки може да се включи, организирайки свой собствен Ден на безопасността на пътя през тази седмица; кампании; събития и дейности, споделяйки резултатите с организаторите.

Предишна РОМСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ДАРИ УЧИЛИЩНИ ПОСОБИЯ НА ДЕЦА ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН
Следваща ЗАПОЧНА НАБИРАНЕ НА ПРЕБРОИТЕЛИ И КОНТРОЛЬОРИ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРЕЗ 2021 Г.

За автора

Може да харесате още

Новини

ДИМИТРОВДЕН Е!

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на св. Димитър Солунски. Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Народна поговорка гласи:

Новини

ЗАМЕСТНИК – КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА ОТКРИ МЛАДЕЖКИЯ БАЛ В ПОДКРЕПА НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ

Традиционният Младежки бал под надслов „Моето здраве – моята отговорност“ се проведе в Сливен. В него участваха над 170 ученици от горните класове на 12 училища в община Сливен. Балът

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Журналист интервюира милиардер: – Кажете ми, какво Ви помогна, за да успеете? – Убеждението, че парите не играят никаква роля в живота. Важна е само работата! – И това Ви