15 МАРТ – ДЕН НА ЗДРАВНИЯ ИНСПЕКТОР
15.03.2024 329 Прегледи

15 МАРТ – ДЕН НА ЗДРАВНИЯ ИНСПЕКТОР

За поредна година на 15 март отбелязваме Деня на здравния инспектор.

На тази дата с Постановление на Министерски съвет от 1967 година, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи е разкрита специалността „санитарен инспектор“. Днес обучението се извършва в медицинските университети във Варна, Пловдив и София.

Здравните инспектори осъществяват контрол за спазването на установените с нормативни актове здравни изисквания за обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда, вземат проби от продукти и стоки, спазване на противоепидемичните мерки съблюдават изпълнението на Националния имунизационен календар и динамиката на заразните заболявания, съставят актове при установяване на административни нарушения.

Здравните инспектори са хората на предния фронт в грижата за опазването на общественото здраве в страната. Техният труд, често незабелязан стои в основата на опазването на човешкия живот. Профилактиката на болестите, промоцията на здравословния начин на живот, надзорът на заразните заболявания, контролът при спазването на хигиенните правила са основополагащи фактори за доброто здраве!

 

Честит празник, колеги!

С пожелание за здраве и благоденствие на Вас и Вашите семейства!

Ценим Вашия професионализъм и принос за опазване на общественото здраве!

 

 

Регионална здравна инспекция – Сливен

Предишна ТАКСИТАТА В СЛИВЕН УВЕЛИЧИХА ЦЕНИТЕ СИ С 25%
Следваща ФЕНОМЕНАЛНИЯТ СПОРТИСТ КАРЛОС НАСАР КАРА КУРСОВИТЕ ЗА ШОФЬОР В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОНСТРУИРАНЕТО И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ПОЛИТИКИ, НЕ ВИНАГИ ОЗНАЧАВА ДА БЪДЕШ ПОЛИТИК

Уважаеми Съграждани, Потомци сме на смели комити, велики революционери и видни воеводи. Градът ни, със своята величествена история и възрожденски порив, с просветната си извисеност и непримиримостта си пред сиромашията

Новини Сливен

ПРИКЛЮЧИХА СРЕЩИТЕ ПО БАДМИНТОН И ХАНДБАЛ ОТ УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2023/2024 Г. – ОБЩИНСКИ ЕТАП

Приключиха срещите по бадминтон и хандбал от Ученически игри 2023/2024 година – общински етап. За това съобщиха от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен. Те

Новини Сливен

СИНЯТА ЗОНА В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА НА 12 АПРИЛ

Синята зона в Сливен ще бъде възстановена на 12 април – понеделник, съобщиха от Общинското предприятие „Градска мобилност“. До тогава са  продължени някои от мерките, въведени от Министерството на здравеопазването.