15 МАРТ – ДЕН НА ЗДРАВНИЯ ИНСПЕКТОР
март 15, 2022 1004 Прегледи

15 МАРТ – ДЕН НА ЗДРАВНИЯ ИНСПЕКТОР

За поредна година на 15 март ще бъде отбелязан Денят на здравния инспектор.

На тази дата с Постановление на Министерски съвет от 1967 година, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи е разкрита специалността „санитарен инспектор“. Днес обучението се извършва в медицинските университети във Варна, Пловдив и София.

Здравните инспектори осъществяват контрол за спазването на установените с нормативни актове здравни изисквания за обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда, вземат проби от продукти и стоки, спазване на противоепидемичните мерки, съблюдават изпълнението на Националния имунизационен календар и динамиката на заразните заболявания, съставят актове при установяване на административни нарушения. Здравните инспектори са хората на предния фронт в грижата за опазването на общественото здраве в страната. Работата им е свързана с трудности и риск, с конфликти при налагане на санкции-неща от ежедневието, които остават встрани от общественото внимание.

Здравните инспектори, са пряко ангажирана с дейностите, свързани с борбата срещу COVID-19. Значителен е приносът им по овладяването на пандемията чрез провеждането на епидемиологични проучвания на заразените лица, поставяне по карантина на контактните лица, за да се ограничи разпространението на инфекцията и осъществяване на контрол по спазване на наложените противоепидемични мерки.

Те са ежедневно на терен и изпълняват отговорно и професионално задълженията си.

Честит празник колеги! С пожелание за здраве, вяра и сили, с които да посрещате предизвикателствата на професията!
Ценим Вашия професионализъм и принос за опазване на общественото здраве!

 

РЗИ-Сливен

Предишна БЛИЗО 9 000 ДУШИ МОГАТ ДА ПОЕМАТ БОМБОУБЕЖИЩАТА В СЛИВЕН
Следваща 16-ГОДИШЕН Е ХВАНАТ С МАРИХУАНА НА ЛАРГОТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДИН ЛУД, ЛУД ТУРНИР

Един луд, луд турнир по футбол се проведе този петък. Мястото на събитието бе новата спортна площадка в село Желю Войвода, а участниците – футболните отбори на Общинска администрация –

Новини Сливен

“ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ – СЛИВЕН С ИНФОРМАЦИЯ, ОТНОСНО ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ НА АВТОМОБИЛИ С ПОСТАВЕНА ГАЗОВА УРЕДБА

Във връзка със зачестили запитвания на граждани, относно пререгистрация на автомобили, на които е поставена допълнителна газова уредба, сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Сливен уведомява гражданите:

Новини Сливен

ДВАМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

Двама са задържани в РУ-Сливен за притежаване на наркотици. На 23 ноември полицейски служители са извършили проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от М.Д., мъж на 33 години село