146 ГОДИНИ СВОБОДА: КОТЕЛ, ЖЕРАВНА И МЕДВЕН ОТБЕЛЯЗАХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
03.03.2024 451 Прегледи

146 ГОДИНИ СВОБОДА: КОТЕЛ, ЖЕРАВНА И МЕДВЕН ОТБЕЛЯЗАХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Раковски и в Пантеона на Раковски, Котел отбеляза 146-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

На събитието, посветено на Националния празник на България присъстваха кметът на Община Котел Коста Каранашев, председателят на Общински съвет-Котел Христина Чолакова и общински съветници, зам. кметът и секретарят на Община Котел Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, директорът на СУ „Георги Ст. Раковски Стефан Дондев, учители, ученици и граждани на Котел.

Кметът Коста Каранашев посочи в словото си по случай празника, че 3-ти март е светла и паметна дата за българския народ, която определя по-нататъшното развитие на страната ни.

„Свободата на България, една от най-старите европейски държави, е плод на революционните мечти на голяма част от българите, на голяма част от нашите герои. Сред тях е и котленецът Георги Стойков Раковски, радетелят на мечтата за свободна България! Тази паметна дата днес трябва да се възприема не само от котленци, а и от всички българи като дата-удовлетворение! Удовлетворение даващо смисъл, макар и посмъртно, на цял един живот, мечти и стремежи за една от най-големите личности на България, тази на нашия съгражданин – Георги Раковски“, посочи още кметът.

Честването на националния празник продължи в с. Жеравна. Там 3-ти март беше отбелязан с издигане на знамето на България, шествие до паметника на опълченците предвождано от кмета на селото Васил Рещов и серия от мероприятия, посветени на 146-годишнината от освобождението. В програмата бяха включени презентации и литературни четения, свързани с героите от селото, с принос за българската свобода, лекция на писателя Любомир Котев и изложба-представяне на историческо оръжие от фонда на стрелкови клуб от гр. Стара Загора.

Програмата завърши с изпълнения на групата за народни песни и танци към народно читалище „Единство-1870“, с. Жеравна, които приповдигнаха още повече празничното настроение сред жеравненци и техните гости от цялата страна.

Националният празник на България беше отбелязан още от творческо обединение „Дарования“ при народно читалище „Съгласие-Напредък-1870“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“, учениците от СУ „Георги Ст. Раковски“, както и от народно читалище „Извор“, с. Медвен.

Предишна СЛИВЕН ИЗВИ КРЪШНО ХОРО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО
Следваща В НОВА ЗАГОРА ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВТОРОКЛАСНИЦИ ОТ ОУ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ“ С БЛАГОДАРСТВЕНИ КАРТИЧКИ И ВИДЕООБРЪЩЕНИЕ КЪМ МЕДИЦИТЕ ОТ ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН

  Медиците от Военна болница – Сливен получиха поредното признание за своята работа в условията на пандемията. Този път благодарността идва от второкласниците от доброволчески клуб „Съединени“ в Трето училище

Новини Сливен

ГЕН. КОЛЬО МИЛЕВ: ВРЕМЕ Е СЛИВЕН ДА СЕ РАЗВИВА ПО – РЕШИТЕЛНО И ОТГОВОРНО!

Със специално видеообръщение в откриването на предизборната кампания на БСП в Словен се включи и лидерът Корнелия Нинова „Време е Сливен да направи решителни стъпки за развитието си, да използа

Новини Сливен

ЗАТВОРЕНИ УЧАСТЪЦИ ЗА ДВИЖЕНИЕ НА АВТОМОБИЛИ НА 3 МАРТ В СЛИВЕН

Напомняме, че във връзка с организирането и провеждането на проявите от програмата за честването на Националния празник на Република България, в периода от 9.30 ч. до 15 ч. на 3