144-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА ОБЩИНА СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА ОТ БИБЛИОТЕКА „ЗОРА“ И АГЕНЦИЯ „АРХИВИ“
13.10.2022 622 Прегледи

144-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА ОБЩИНА СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА ОТ БИБЛИОТЕКА „ЗОРА“ И АГЕНЦИЯ „АРХИВИ“

144-годишната история на общината в Сливен бе представена от библиотека „Зора“ и Държавна агенция „Архиви“ – Сливен с ценни документи, съхранявани във фондовете на двете институции.  Експозицията, подредена във фоайето на зала „Май“, бе открита от кмета Стефан Радев на 12 октомври, Деня на българската община.

„За Сливенската община може да бъде казано много. Нейната предистория започва още преди Освобождението със създаването на църковната община“, отбеляза Радев. „Днес нашата община е най-голямата по територия в страната и се надявам да я правим още по-привлекателна за младите хора, да я превръщаме във все по-добро място за живеене“, каза още  кметът.

Основната част от показаните документи – протоколни книги и журнали от заседанията на градския съвет, отчети, ведомости със заплати, различни доклади, публицистични и други издания, снимков материал, обхващат периода от 1878 до средата на 20 век. Могат да се видят указът на княз Фердинанд,  с който през 1897 г. Сливен получава Минералните бани за вечни времена; материали за изграждането на водопровода през 1907 г.; взети решения от градския съвет, свързани с назначенията на общинския бирник, пожарната команда, горските пъдари; с развитието на града; със социалната подкрепа за най-бедното население и др.

На откриването директорът на библиотека „Зора“ Мариета Главчовска привлече вниманието с интересно експозе за най-важните моменти от историята на общината през изминалите години /то ще бъде поместено в блога на библиотеката/.

Гости на изложбата бяха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам. кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков. Организаторите в лицето на ръководството на читалище „Зора 1860“ и на Държавния архив посрещнаха още директори и представители на културни институции, общински служители, читалищни дейци, журналисти.

Предишна МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНА РАБОТНА ГРУПА ПРИЕ ПРОЕКТ НА ОБЛАСТНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАВЕНСТВО, ПРИОБЩАВАНЕ И УЧАСТИЕ НА РОМИТЕ
Следваща СЪВЕТНИЦИТЕ РЕШИХА В СЛИВЕН ДА ИМА БЮСТ - ПАМЕТНИК НА ГЕОРГИ ДАНЧЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

УРОК ПО РОК С „МЕРИ БОЙС БЕНД“ СЕ ПРОВЕДЕ В СЛИВЕН

С голям заряд и много настроение, премина четвъртото издание на „Урок по рок”  от поредицата образователни концерти, организирани от Младежки дом, с подкрепата на Община – Сливен. В този брой,

Новини Сливен

СТЕФАН РАДЕВ: МНОГО Е ВАЖНО ДА ИМА РЕАЛИЗАЦИЯ И ПАЗАР ЗА ГРОЗДОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Традициите на българското вино и изкуство, съчетани със съвременните технологии и култура бяха включени в днешния винен тур за отбелязване на 30-годишнината на „Домейн Бойар“, един от големите винопроизводители и

Новини Сливен

ПРАЗНИЧЕН ПОЗДРАВ НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД 6 СЕПТЕМВРИ – СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми съграждани, Отново ще честваме Съединението на България. На всеки 6-ти септември се гордеем с този празник и разказваме за славното ни минало. Знаем и рецитираме, че „Съединенито прави силата“.