14 000 ПОСЕТИХА КОТЕЛ ЗА ФЕСТИВАЛА НА „ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ“
26.06.2018 1756 Прегледи

14 000 ПОСЕТИХА КОТЕЛ ЗА ФЕСТИВАЛА НА „ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ“

Близо 14 000  хиляди души посетиха парк „Изворите“, в дните от 22-ри до 24-ти юни, за да видят и чуят любимите си изпълнители, гости на тазгодишното издание на фестивала на “Етносите, багрите и Котленския килим“. Посетителите на Котел бяха посрещнати в импровизираните „Села на етносите“, в които български, турски, каракачански и ромски етноси показваха своите нрави, обичаи, кухня, танци, носии и запознаха всички присъстващи на празника с характерния бит на всеки един от тях. Изложението на котленски килими, както и демонстрацията на тъкачество и естествено багрене на вълна показа за поредна година, че изработката на местния килим е трудоемка и че всичко се прави с ръчен труд, голямо внимание и старание.

И тази година дългоочакваното събитие донесе много изненади, положителни емоции, вкусна храна и забавление на всички присъстващи. Многолюдната публика пред голямата сцена „Естрада“ видя и чу изпълненията на ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“, НУФИ „Филип Кутев“, Нелина, рок група „Крос“, на много самодейни състави и на легендарната група „Диана Експрес“, които накараха публиката да се чувства фантастично. Пред събралите се зрители изпълнителите доказаха, че владеят прекрасно езика на музиката и танца и с него вдигнаха всички на крака.

По време на фестивала от цяла България в Котел дойдоха майстори на народни инструменти. Гостуваха ни шеф Андре Токев, писателят Нидал Алгафари и майсторът на дърво – Крум Велев, който остави за спомен на града красива пейка, същинско произведение на карвинг изкуството. Тя вече краси зелените площи пред „Галатанското училище“ и допълва екстериора на градинка.

Финалът на тазгодишното издание на фестивала бе запазен за най-малките гости на празника, които по време на образователно-познавателните и развлекателни занимания в неделния ден показаха завидни познания и сръчност в килимарския занаят.

По време на фестивалните дни, организаторите бяха поставили благотворителни кутии за набиране на средства, в помощ на Болградската гимназия „Георги Раковски“ като тази кампанията ще продължи още един месец.

Министерството на културата, Община Котел, дарители и граждани-доброволци от Котел помогнаха за успешното реализиране на фестивала.

Следващият голям форум от културния календар на община Котел е мотосъборът в местността „Сайганица“, с. Кипилово, който ще се проведе през месец юли.

Предишна ПО ВРЕМЕ НА СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ СЛИВЕНИНФОНЕТ ПРЕДЛАГА ТОМБОЛА С LED ТЕЛЕВИЗОР ЗА СВОИТЕ НОВИ АБОНАТИ
Следваща ВОДНОТО ДРУЖЕСТВО ОТСТРАНИ ТЕЖКА АВАРИЯ ЗА ЕДНА НОЩ И НЕ ОСТАВИ СЛИВЕН БЕЗ ВОДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ ГИМНАЗИЯТА ПО ИКОНОМИКА ГОСТУВАХА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

От 31.03.2019 г. до 06.04.2019 г седем ученици, двама учители и директорът на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“- Сливен участваха в Учебна /Преподавателска/ Обучителна дейност в Тетово, Северна Македония. Дейността

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИНФОРМИРА КМЕТОВЕТЕ ЗА ЗАСИЛЕНИЯ КОНТРОЛ СРЕЩУ БЕЗНАДЗОРНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ЖИВОТНИ

Областният управител Чавдар Божурски изпрати писмо до кметовете на общините, в което ги информира за предприетия засилен контрол срещу безнадзорното движение на едри домашни животни по пътищата, в горите, населените

Новини Сливен

18-ГОДИШЕН ШОФЬОР Е ЗАДЪРЖАН ЗА КАНАБИС

Водач на МПС, употребил наркотици, е установен от полицейски екип на 22 октомври в град Сливен. Около 23,00 часа на бул.“Г.Данчев“ е извършена проверка на лек автомобил „Пежо“, управляван от

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

two × 4 =