14 000 ПОСЕТИХА КОТЕЛ ЗА ФЕСТИВАЛА НА „ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ“
юни 26, 2018 975 Прегледи

14 000 ПОСЕТИХА КОТЕЛ ЗА ФЕСТИВАЛА НА „ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ“

Близо 14 000  хиляди души посетиха парк „Изворите“, в дните от 22-ри до 24-ти юни, за да видят и чуят любимите си изпълнители, гости на тазгодишното издание на фестивала на “Етносите, багрите и Котленския килим“. Посетителите на Котел бяха посрещнати в импровизираните „Села на етносите“, в които български, турски, каракачански и ромски етноси показваха своите нрави, обичаи, кухня, танци, носии и запознаха всички присъстващи на празника с характерния бит на всеки един от тях. Изложението на котленски килими, както и демонстрацията на тъкачество и естествено багрене на вълна показа за поредна година, че изработката на местния килим е трудоемка и че всичко се прави с ръчен труд, голямо внимание и старание.

И тази година дългоочакваното събитие донесе много изненади, положителни емоции, вкусна храна и забавление на всички присъстващи. Многолюдната публика пред голямата сцена „Естрада“ видя и чу изпълненията на ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“, НУФИ „Филип Кутев“, Нелина, рок група „Крос“, на много самодейни състави и на легендарната група „Диана Експрес“, които накараха публиката да се чувства фантастично. Пред събралите се зрители изпълнителите доказаха, че владеят прекрасно езика на музиката и танца и с него вдигнаха всички на крака.

По време на фестивала от цяла България в Котел дойдоха майстори на народни инструменти. Гостуваха ни шеф Андре Токев, писателят Нидал Алгафари и майсторът на дърво – Крум Велев, който остави за спомен на града красива пейка, същинско произведение на карвинг изкуството. Тя вече краси зелените площи пред „Галатанското училище“ и допълва екстериора на градинка.

Финалът на тазгодишното издание на фестивала бе запазен за най-малките гости на празника, които по време на образователно-познавателните и развлекателни занимания в неделния ден показаха завидни познания и сръчност в килимарския занаят.

По време на фестивалните дни, организаторите бяха поставили благотворителни кутии за набиране на средства, в помощ на Болградската гимназия „Георги Раковски“ като тази кампанията ще продължи още един месец.

Министерството на културата, Община Котел, дарители и граждани-доброволци от Котел помогнаха за успешното реализиране на фестивала.

Следващият голям форум от културния календар на община Котел е мотосъборът в местността „Сайганица“, с. Кипилово, който ще се проведе през месец юли.

Предишна ПО ВРЕМЕ НА СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ СЛИВЕНИНФОНЕТ ПРЕДЛАГА ТОМБОЛА С LED ТЕЛЕВИЗОР ЗА СВОИТЕ НОВИ АБОНАТИ
Следваща ВОДНОТО ДРУЖЕСТВО ОТСТРАНИ ТЕЖКА АВАРИЯ ЗА ЕДНА НОЩ И НЕ ОСТАВИ СЛИВЕН БЕЗ ВОДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 22.02.2019г. (петък) от 09.30ч. до 16.00ч. ще бъде прекъснато водоподаването в част от вилна зона-в района

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ПРИЕМЕН ДЕН НА ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО

Граждани представиха проблемите си пред кмета Стефан Радев по време на приемния му ден днес. Бяха поставени въпроси, свързани с отводнителна канализация и с частен имот. От Община Сливен беше

Новини Сливен

ЖЕНА Е СЪС СЧУПЕНА РЪКА СЛЕД БЛЪСКАНЕ ОТ НЕИЗВЕСТЕН

Служители на РУ-Сливен работят по установяване на извършител, причинил телесна повреда на 65-годишна жена. Пострадалата е подала заявление в РУ-Сливен на 23 февруари. Пред органите на реда тя е обяснила,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

seven + 1 =