1343 ДУШИ ПРАЗНУВАТ ИМЕН ДЕН НА ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН В ОБЩИНА КОТЕЛ
януари 5, 2018 637 Прегледи

1343 ДУШИ ПРАЗНУВАТ ИМЕН ДЕН НА ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН В ОБЩИНА КОТЕЛ

Според справката на регистрираните по настоящ адрес в отдел „Административно техническо информационно обслужване и връзки с обществеността“ – „АТИОВО“ в община Котел 1343 души празнуват имен ден на Йордановден и Ивановден на 6 и 7 януари в общината. За двата празника в града ще поздравим 257 души, носещи имена: Йордан, Йорданка, Иван, Иванка и Ивана.

По този повод пожелания за здраве, късмет и благоденствие към имениците и техните семейства отправя и кмета на община Котел Коста Каранашев.

В общината Йордановден ще бъде имен ден за 401 души. Името Йордан носят 226 мъже, а жените с името Йорданка са 175. Имениците, които носят производни имена са 163.

В града Йордановци са 50 мъже, а дамите с име Йорданка са 24.

Според справката на отдел „АТИОВО“ в община Котел повече са имениците, които празнуват на 7 януари – Ивановден – 690 души. Регистрираните мъже, носещи името Иван в Котел са 130, а в общината 318. Иванка е първото име на 50 жени в града, а в общината – на 109.

89 са имениците, носещи имената: Ивайло, Ивайла, Калоян, Калояна, Йоан, Йоана, Жана, Ваньо и Ваня в общината.

Традиционно, ритуалното хвърляне на кръста в Котел по повод големия християнски празник Богоявление – Йордановден, ще се извърши във водите на езерото до механа „Старата воденица“, в парк „Изворите“.

Събитието ще започне на 06 януари от 8.30 часа с молебен в църквата „Св. Троица“ и литийно шествие. Ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на езерото ще се състои от 11.30 часа.

Според поверието, човекът който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година, а болните ще се излекуват, ако се изкъпят във водата.

На този ден имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Дана, Божан, Божана, Боян, Бояна, Божидар, Божидара, Богомил, Бончо, Бистра, Найден и други производни имена.

 

 

Предишна ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА МЪЖ, ОГРАБИЛ ЖЕНА В СЛИВЕН
Следваща МБАЛ "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" Е В СТАБИЛНО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОРСКИ ШЕФ ОБЯВИ НАГРАДА ОТ 10 КУБИКА ДЪРВА ЗА ИНФОРМАЦИЯ, СВЪРЗАНА С ПОДПАЛВАЧА НА ПОЖАРА КРАЙ КОТЕЛ

Използвам повода да обявя и награда за този който подаде информация свързана с предполагаемия извършител на палежите. 10 кубика дърва при абсолютна гаранция за анонимност ще получи далият информация или

Новини Сливен

ЗАМЕСТНИК-КМЕТЪТ ПЕПА ЧИЛИКОВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ МАРАТОНА „ХАЙДУШКИ ПЪТЕКИ“

С изпълненията на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен и томбола премина награждаването на победителите от провелия се вчера маратон ,,Хайдушки пътеки”. Проявата е част от програмата на

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ ГОРЯ СНОЩИ В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН

На  8 януари, около  19,40 часа, на улица „Ниш“ в град Сливен е  възникнал    пожар, по време на движение,  в лек автомобил „Мицубиши Каризма“. Произшествието е ликвидирано в 19,55 часа

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

5 × four =