1343 ДУШИ ПРАЗНУВАТ ИМЕН ДЕН НА ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН В ОБЩИНА КОТЕЛ
януари 5, 2018 726 Прегледи

1343 ДУШИ ПРАЗНУВАТ ИМЕН ДЕН НА ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН В ОБЩИНА КОТЕЛ

Според справката на регистрираните по настоящ адрес в отдел „Административно техническо информационно обслужване и връзки с обществеността“ – „АТИОВО“ в община Котел 1343 души празнуват имен ден на Йордановден и Ивановден на 6 и 7 януари в общината. За двата празника в града ще поздравим 257 души, носещи имена: Йордан, Йорданка, Иван, Иванка и Ивана.

По този повод пожелания за здраве, късмет и благоденствие към имениците и техните семейства отправя и кмета на община Котел Коста Каранашев.

В общината Йордановден ще бъде имен ден за 401 души. Името Йордан носят 226 мъже, а жените с името Йорданка са 175. Имениците, които носят производни имена са 163.

В града Йордановци са 50 мъже, а дамите с име Йорданка са 24.

Според справката на отдел „АТИОВО“ в община Котел повече са имениците, които празнуват на 7 януари – Ивановден – 690 души. Регистрираните мъже, носещи името Иван в Котел са 130, а в общината 318. Иванка е първото име на 50 жени в града, а в общината – на 109.

89 са имениците, носещи имената: Ивайло, Ивайла, Калоян, Калояна, Йоан, Йоана, Жана, Ваньо и Ваня в общината.

Традиционно, ритуалното хвърляне на кръста в Котел по повод големия християнски празник Богоявление – Йордановден, ще се извърши във водите на езерото до механа „Старата воденица“, в парк „Изворите“.

Събитието ще започне на 06 януари от 8.30 часа с молебен в църквата „Св. Троица“ и литийно шествие. Ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на езерото ще се състои от 11.30 часа.

Според поверието, човекът който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година, а болните ще се излекуват, ако се изкъпят във водата.

На този ден имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Дана, Божан, Божана, Боян, Бояна, Божидар, Божидара, Богомил, Бончо, Бистра, Найден и други производни имена.

 

 

Предишна ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА МЪЖ, ОГРАБИЛ ЖЕНА В СЛИВЕН
Следваща МБАЛ "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" Е В СТАБИЛНО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАД 1000 ПОДПИСА СЪБРА СЛИВЕН В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Протестиращите майки на деца и млади хора с увреждания събраха над 1000 подписа в Сливен. Точната бройка е 1076, казаха пред Sliveninfo от инициативния комитет. По-голяма част от подписите са

Новини Сливен

ШОФЬОР НА МЕРЦЕДЕС Е ЗАЛОВЕН ЗАД ВОЛАНА СЛЕД УПОТРЕБА НА ДРОГА

Водач на МПС, употребил наркотици е установен от полицейски служители в град Сливен. На 9 март, около 22,30 часа, в кв.“Дружба“, е извършена проверка на лек автомобил „Мерцедес“, управляван от

Новини Сливен

СЛИВЕН СЕ СБОГУВА С МИХАЛ МИХАЛЕВ, СЪПРУГ НА Д-Р БИСЕРКА МИХАЛЕВА

Днес Сливен се сбогува с Михал Михалев, съпруг на директорката на РИО на МОН д-р Бисерка Михалева. 59-годишният икономист и педагог почина внезапно на 11 януари. Стотици негови близки, приятели,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 × 5 =