1343 ДУШИ ПРАЗНУВАТ ИМЕН ДЕН НА ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН В ОБЩИНА КОТЕЛ
януари 5, 2018 653 Прегледи

1343 ДУШИ ПРАЗНУВАТ ИМЕН ДЕН НА ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН В ОБЩИНА КОТЕЛ

Според справката на регистрираните по настоящ адрес в отдел „Административно техническо информационно обслужване и връзки с обществеността“ – „АТИОВО“ в община Котел 1343 души празнуват имен ден на Йордановден и Ивановден на 6 и 7 януари в общината. За двата празника в града ще поздравим 257 души, носещи имена: Йордан, Йорданка, Иван, Иванка и Ивана.

По този повод пожелания за здраве, късмет и благоденствие към имениците и техните семейства отправя и кмета на община Котел Коста Каранашев.

В общината Йордановден ще бъде имен ден за 401 души. Името Йордан носят 226 мъже, а жените с името Йорданка са 175. Имениците, които носят производни имена са 163.

В града Йордановци са 50 мъже, а дамите с име Йорданка са 24.

Според справката на отдел „АТИОВО“ в община Котел повече са имениците, които празнуват на 7 януари – Ивановден – 690 души. Регистрираните мъже, носещи името Иван в Котел са 130, а в общината 318. Иванка е първото име на 50 жени в града, а в общината – на 109.

89 са имениците, носещи имената: Ивайло, Ивайла, Калоян, Калояна, Йоан, Йоана, Жана, Ваньо и Ваня в общината.

Традиционно, ритуалното хвърляне на кръста в Котел по повод големия християнски празник Богоявление – Йордановден, ще се извърши във водите на езерото до механа „Старата воденица“, в парк „Изворите“.

Събитието ще започне на 06 януари от 8.30 часа с молебен в църквата „Св. Троица“ и литийно шествие. Ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на езерото ще се състои от 11.30 часа.

Според поверието, човекът който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година, а болните ще се излекуват, ако се изкъпят във водата.

На този ден имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Дана, Божан, Божана, Боян, Бояна, Божидар, Божидара, Богомил, Бончо, Бистра, Найден и други производни имена.

 

 

Предишна ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА МЪЖ, ОГРАБИЛ ЖЕНА В СЛИВЕН
Следваща МБАЛ "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" Е В СТАБИЛНО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Мъж се прибира пиян посред нощ. Жена му се обажда от спалнята: – Слънчице, какво падна там? – Сакото. – А защо с такъв грохот? – Твоето слънчице не

Новини Сливен

САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА БОРИС ДАМЯНОВ В ГАЛЕРИЯ „МАЙ“

На 2 март от 18 ч. в галерия „Май” ще бъде открита самостоятелната изложба на Борис Дамянов. Той ще покаже акварели, нарисувани през последните две години. Борис Дамянов е роден  на

Новини Сливен

СЛЕД ОПЕРАЦИИТЕ СЪСТОЯНИЕТО НА ПРОСТРЕЛЯНИТЕ ОСТАВА КРИТИЧНО

В областната болница на Сливен бяха извършени операции на двамата простреляни от драмата в село Трапоклово. „Състоянието на Радостина и Любен остава критично. Това ми казаха лекарите след края на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

twenty − 12 =