129 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 БЯХА РЕГИСТРИРАНИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

129 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 БЯХА РЕГИСТРИРАНИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

В периода от 5 до 11 октомври в Сливенска област бяха диагностицирани 129 души с коронавирусни инфекции. Те представляват близо 20 на сто от всички положителни резултати от началото на епидемията досега. Ръстът спрямо предходния едноседмичен период е от 97 души, съобщиха от Областния кризисен щаб.  По-голяма част от новозаболелите са на домашно лечение,  39 души са приети в болница.

Нарасналият брой на заразените се дължи на регистрирания епидемичен взрив в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“: 54 души, от които 12 потребители и 42 души персонал /от които  23 медицински сестри и санитари/. Всички са на домашно лечение. Към 12 октомври няма нови случаи.  Изпълнението на предписаните противоепидемични мероприятия продължава, мерките са засилени.

През периода бяха диагностицирани  трима лекари, пет медицински сестри и трима санитари. Двама от тях са от доболничната помощ. Останалите заболели са от отделение в болнично заведение. Контактните им лица са установени и карантинирани.

Под карантини от 5 до 11 октомври са поставени 259 души, като близо 63 процента от тях са били контактни, а над 35 процента – диагностицирани на домашно лечение. Останалите са пристигнали от рискови зони.

За съжаление, двама пациенти – на 61 и 69 години, изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им.

Към 12 октомври активните случаи на COVID-19 са 157. Под домашна карантина са 410 жители на областта. Очакват се резултатите от 35 проби – 16 на лица със симптоми, 8 на медицински персонал и 11 контролни.

Областният кризисен щаб отново призовава гражданите да спазват стриктно противоепидемичните мерки като задължително носене на предпазни маски в закрити площи, съблюдаване на физическа дистанция, редовна дезинфекция вкъщи и на работното място и често миене на ръцете. Ограничаването на риска от разпространение на коронавируса е лична отговорност на всеки от нас.

 

 

 

Предишна БИЗНЕСМЕНЪТ ПЛАМЕН ИВАНОВ ПОЗДРАВЯВА СВОЯТА БАБА МОНА ПЕТРОВА КАЧАРОВА С НЕЙНИЯ 100-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
Следваща ДАРЕНИЯ ЗА УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕКИП НА ВОЕННА БОЛНИЦА ИЗВЪРШВА ПРЕГЛЕДИ И ВЗЕМА ПРОБИ НА „КАЧУЛКА”

Прегледи на болните потребители и вземане на проби за изследвания се извършват днес в Дома за възрастни въже и жени с умствена изостаналост „Качулка“, съобщиха от Областния кризисен щаб. Дейността

Новини Сливен

64 МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ СА ЗАЯВИЛИ УЧАСТИЕ В КОНКУРСА „ЦВЕТЕН КАМЕРТОН“ В СЛИВЕН

64 млади изпълнители са заявили участие в конкурса „Цветен камертон“ в Сливен. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – директорът на Детски комплекс  Георги Иванов. И тази година в два дни

Новини Сливен

В СЛИВЕН СТАРТИРА ИНИЦИАТИВАТА „ХАЙДУШКИ ВРЕМЕНА“

Започна инициативата „Хайдушки времена” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и Община Сливен, посветена на 140 години от Освобождението на България. В нея участват над 1000 деца на възраст между 6