129 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 БЯХА РЕГИСТРИРАНИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

129 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 БЯХА РЕГИСТРИРАНИ ЗА СЕДМИЦА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

В периода от 5 до 11 октомври в Сливенска област бяха диагностицирани 129 души с коронавирусни инфекции. Те представляват близо 20 на сто от всички положителни резултати от началото на епидемията досега. Ръстът спрямо предходния едноседмичен период е от 97 души, съобщиха от Областния кризисен щаб.  По-голяма част от новозаболелите са на домашно лечение,  39 души са приети в болница.

Нарасналият брой на заразените се дължи на регистрирания епидемичен взрив в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“: 54 души, от които 12 потребители и 42 души персонал /от които  23 медицински сестри и санитари/. Всички са на домашно лечение. Към 12 октомври няма нови случаи.  Изпълнението на предписаните противоепидемични мероприятия продължава, мерките са засилени.

През периода бяха диагностицирани  трима лекари, пет медицински сестри и трима санитари. Двама от тях са от доболничната помощ. Останалите заболели са от отделение в болнично заведение. Контактните им лица са установени и карантинирани.

Под карантини от 5 до 11 октомври са поставени 259 души, като близо 63 процента от тях са били контактни, а над 35 процента – диагностицирани на домашно лечение. Останалите са пристигнали от рискови зони.

За съжаление, двама пациенти – на 61 и 69 години, изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им.

Към 12 октомври активните случаи на COVID-19 са 157. Под домашна карантина са 410 жители на областта. Очакват се резултатите от 35 проби – 16 на лица със симптоми, 8 на медицински персонал и 11 контролни.

Областният кризисен щаб отново призовава гражданите да спазват стриктно противоепидемичните мерки като задължително носене на предпазни маски в закрити площи, съблюдаване на физическа дистанция, редовна дезинфекция вкъщи и на работното място и често миене на ръцете. Ограничаването на риска от разпространение на коронавируса е лична отговорност на всеки от нас.

 

 

 

Предишна БИЗНЕСМЕНЪТ ПЛАМЕН ИВАНОВ ПОЗДРАВЯВА СВОЯТА БАБА МОНА ПЕТРОВА КАЧАРОВА С НЕЙНИЯ 100-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
Следваща ДАРЕНИЯ ЗА УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АЛЕКСАНДЪР СПАСОВ И СИЛВИЯ МЛАДЕНОВА СА ПОБЕДИТЕЛИ НА МАРАТОН „ХАЙДУШКИ ПЪТЕКИ“

Александър Спасов /Благоеград/ спечели третото издание на маратон „Хайдушки пътеки“ в Сливен. Той измина изключително трудното планинско трасе от 42.195 км по истински хайдушки маршрути за 4.39.33 часа. Времето на

Новини Сливен

ЕДИН ЖЕЛАН ЕРГЕН ПРАВИ КРАЧКА КЪМ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В СЛИВЕН

Той е един от търсените ергени на Сливен. Казва се Веселин Маринов, но пеенето не е неговата страст. 39-годишният инженер работи като проектов мениджър и шеф на казина. На местните

Новини Сливен

„ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН” ЕООД – ДОКАЗАН ДОСТАВЧИК НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ

От 1 октомври всички стопански потребители на услугата „електрическа енергия“ е необходимо да преминат на свободния пазар. В срок до 10 септември всички те трябва да изберат фирма търговец на