11 г. СЛЕД УБИЙСТВОТО НА РОДЕНИЯ В СЛИВЕН ШЕФ НА „ГРАНИТИ“ ДЕЛОТО БЕ ВЪРНАТО ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ
14.10.2019 2485 Прегледи

11 г. СЛЕД УБИЙСТВОТО НА РОДЕНИЯ В СЛИВЕН ШЕФ НА „ГРАНИТИ“ ДЕЛОТО БЕ ВЪРНАТО ЗА НОВО РАЗГЛЕЖДАНЕ

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на Апелативния съд във Варна делото за отвличането и убийството на управителя на дружеството „Гранити“ Стоян Стоянов през 2008 г., съобщиха от пресцентъра на Върховния съд. Стоян Стоянов е роден и израснал в Сливен. През последните 10 години от живота си той живя в Бургас.

Тричленният състав на ВКС реши делото да бъде гледано от друг състав на въззивната инстанция от стадия на съдебното заседание, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Бизнесменът Стоян Стоянов бе отвлечен през пролетта на 2008 г. от Бургас, а през октомври 2009 г. трупът му бе открит край Обзор. Установено бе, че той е застрелян още в деня, когато е похитен. Петима бяха обвинени за отвличането и убийството на шефа на фирма „Гранити“ – бившият съдия Галин Костов, бившият шеф на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов и варненците Стоян Колев, Стоян Петров и Нено Стоянов.

Съдебната сага започна през 2012 година, а след две години Бургаският окръжен съд постанови три оправдателна и две ефективни присъди.

Физическият извършител на убийството Стоян Петров и неговият съучастник Стоян Колев получиха по 18 години затвор, а сочените за поръчители Галин Костов, Станислав Михайлов, който от 2008 г. е в неизвестност и е съден задочно, и посредникът Нено Стоянов бяха оправдани. Очаквано Апелативният съд върна делото отново на първа инстанция.

Окръжните магистрати започнаха наново разглеждането на процеса през 2015 г. с отвод на двама прокурори. Последваха множество отлагания, но през 2017 г. Окръжният съд в Бургас оповести присъдите.

Станислав Михайлов бе осъден на 20 години затвор. Същото наказание получи и Стоян Петров. Присъдата за Стоян Колев е 18 години затвор, а посредникът Нено Стоянов получи 17 години. Единствено Галин Костов бе оправдан.

Стоян Колев, Стоян Петров и Станислав Михайлов обаче обжалваха пред Върховния касационен съд.

В мотивите на решението на ВКС подробно са изложени констатирани пороци при осъществяване на доказателствената дейност на контролирания съд, които сочат на допуснати процесуални нарушения при формиране на изводите му и на липса на мотиви на съдебния акт.

„Доколкото се касае до обвинение за сложна съучастническа дейност и фактите, обосноваващи извод за съставомерност или липса на такава на поведението на всеки един от подсъдимите, са общи за всички тях, атакуваната присъда следва да бъде отменена изцяло, по отношение на всички подсъдими. Не е възможно да се извърши преценка за правилното приложение на материалния закон при ненадеждна доказателствена основа“, категорични са върховните съдии.

Те констатират, че Апелативният съд е бил длъжен да извърши цялостна оценка на доказателствата и средствата за тяхното установяване, за да защити фактическите си и правни изводи. Освен това е налице и вътрешно противоречие в мотивировката на съдебния акт.

„Видно е, че доказателствената дейност на въззивния съд страда от недостатъци и не обезпечава стабилност на направените изводи“ – се казва в мотивите.

В решението на ВКС се уточнява, че възраженията на протестиралия прокурор и на частното обвинение за неправилно приложение на материалния закон не могат да бъдат обсъждани поради констатираните пороци при формиране на вътрешното убеждение на решаващия съд.

Тричленният състав на ВКС приема за основателни и оплакванията в касационните жалби на подсъдимите Стоян Колев, Станислав Михайлов и Стоян Петров за липса на мотиви на атакувания съдебен акт и за неизпълнение на задължението на въззивния съд, като е потвърдил тяхното осъждане, да отговори на доводите, направени от защитата.

„Независимо от завидния обем на мотивите на въззивната присъда, не може да се приеме, че тяхното съдържание удовлетворява стандартите за обективиране на вътрешното убеждение на решаващия съд по фактите, по доказателствата, по правото и по наказанието“ – категорични са върховните съдии.

Те пишат още, че липсата на ясно изразено вътрешно убеждение на съда по установените факти препятства правото на страните да узнаят фактическите основания на постановения съдебен акт, а също и преценката за правилно приложение на материалния закон. В този смисъл доводите в жалбите и свързаното с тях позоваване на касационния повод  са основателни и сочат на наличие н предпоставки само на това основание присъдата да бъде отменена и делото – върнато за ново разглеждане на същия съд.

 

dnes.dir.bg

 

 

Предишна 18-ГОДИШЕН ЗАГИНА ПРИ ЧЕЛНА КАТАСТРОФА С ГЛИГАН
Следваща МАРТИН СЛАВОВ: ПОДХВЪРЛЯТ НА КМЕТОВЕТЕ НА КЕРМЕН И НА СЕЛАТА ПОМОЩ НА ПАРЧЕ, ТЕ НЯМАТ ПАРТНЬОР В ОБЩИНАТА В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ДНЕС Е ВЕЛИКИ ВТОРНИК

Вторият ден от Страстната седмица, Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления. Иисус ни дава пример как да благотворим – не да даваме от излишъка си за

Новини

СЛИВЕНСКИЯТ ТЕАТЪР ПОСТАВЯ ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ АЛЕХАНДРО ХОДОРОВСКИ

Повече за постановката „Паническа опера“ от режисьора Петър Денчев. Свободен полет на въображението в 24 миниатюри, които съшиват картината на объркания ни свят. Джаз и свобода за птиците в клетка,

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Съпруг се връща от работа и се кара на жена си. – Маро ма, какво беше туй кафе където ми направи сутринта? – Ми, реших да го направя по-силно, с