100 ЧАСА ПО-КЪСНО
април 24, 2020 3316 Прегледи

100 ЧАСА ПО-КЪСНО

Втори път ме питат защо Sliveninfo не е отразил трагедията с колегата Милен Цветков. По две причини.

Първата е чисто новинарска. Малкият състав на сайта ни работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Което е изключително уморително. На всичко отгоре след появата на коронавируса се лишихме и от часовете почивка, които макар и рядко, си давахме през уикендите. Милен Цветков го убиха на Великден вечерта. Малко преди това бяхме отразили последните заразени с  COVID -19 в Сливен. Реших, че поне половин денонощие няма да пипам телефон и компютър, нито да гледам телевизия. Разбрах за случилото се едва на следващия ден по обяд, когато новината се бе въртяла часове по всички телевизии, радиа и сайтове. Беше безпредметно да предлагам на читателите „претоплен боб“.

Имах намерение да напиша няколко реда като коментар на случилото се. Но се зачетох в появилите се постове, спомени на близки на Милен Цветков, които заляха интернет пространството. После дойдоха телевизиите с техните репортажи и цели предавания, посветени на трагедията.

Някои от тях буквално ме ужасиха. Не очаквах, че е възможно фалшът и лицемерието да достигнат такива висоти. Тези, които нееднократно уволняваха Милен Цветков, ронеха най-едри сълзи. Онемях. Нямах сили да посегна към писалката.

Някак естествено дойде споменът за моите телевизионни години. Най-щастливите в професионалната ми кариера на журналист. В онова време ръководих клон на една софийска кабеларка под Сините камъни. Правихме новини и публицистични предавания, за които градът още говори. Живеехме с проблемите на Сливен, а зрителите ни приемаха често като последна надежда със справяне с проблемите си. Отивах на работа с удоволствие и се прибирах с усмивка. Въпреки натиска, който политиците упражняваха върху мен, като човек, от когото основно зависеше поведението на нашата малка телевизия. Тогава възприех за свой принцип кредото „Критикувай, за да те уважават“. Онези от властта нямаха уважение, но пък имаха респект и се съобразяваха с медията ни. Натискът обаче се увеличаваше. Ден след ден. Кулминацията дойде преди поредните местни избори, когато дългата ръка на властта в Сливен стигна до шефовете на телевизията в София. Стартира процедура по продажба на кабеларката ни, а аз бях временно отстранен, за да не преча на „правилното“ провеждане на предизборната кампания. Тогава получих покана от Министър- председателя Симеон Сакскобургготски за прием в Министерски съвет. Там се запознах с бъдещия ни собственик – един от маститите за времето си български бизнесмени. Резултатът от разговора ни бе моето връщане като програмен директор и водещ. Получихме и няколко месеца отсрочка. И толкоз. В крайна сметка телевизията бе закрита, а работещите в нея отидохме на борсата.

И дойде голямото лицемерие. Малцина бяха искрени и нескрито злорадстваха. Повечето се правиха на загрижени, обещавайки съдействие за създаването на нова телевизия под мое ръководство в Сливен. А аз им вярвах. Те ме лъжеха откровено, а аз толкова много исках да изляза на екран отново, че им вярвах в продължение на няколко години. Бях наивен като новобранец в казармата. До деня, в който разбрах, че политиците в Сливен и приближените им бизнесмени нямат изгода в града да има свободна телевизия. Тогава създадох Sliveninfo, където опитах да пренеса духа от телевизионните ми години.

Разликите между големите телевизии и някогашната наша кабеларка са огромни. Като мащаби, аудитория и пр. Колкото са големи и разликите между София и Сливен. Смея да твърдя, че Милен Цветков го уби системата на несвобода, срещу която той се бореше. А нея я има и в столицата, и в провинцията българска. Сливенските булеварди не са толкова широки, като софийските, но и тук има мутренски джипове и мамини синчета в лимузини. Наркоманите зад волана не са по-малко от столицата в процентно отношение. Липсата на респект към Закона е еднакво и в Сливен, и в София.

Ще бъде жалко, ако смъртта на Милен Цветков остане само в черните новинарски хроники. Много е важно да има сериозни изводи и последствия. И поне минутка дълбочинен размисъл. Тази минутка със сигурност ще бъде по-важна от 100-те часа закъснение на отразяването в Sliveninfo. Надявам се да бъда разбран от по-голямата част читатели. На останалите пожелавам по-здрави мускули.

 

Георги Мангинов

Предишна 75 ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА КАРАНТИНА СА ОБРАЗУВАНИ В ОДМВР - СЛИВЕН
Следваща ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ЯНКО ЯНКОВ ПО СЛУЧАЙ СВЕЩЕНИЯ ЗА МЮСЮЛМАНИТЕ МЕСЕЦ РАМАЗАН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

52-ГОДИШЕН Е ЗАЛОВЕН ПИЯН ЗАД ВОЛАНА

Бързо производство за управление на МПС след употреба на алкохол 2,22 промила е образувано на 21 март в РУ-Сливен. Установеният да управлява с концентрация на алкохол 2,22 е 52-годишен мъж

Новини Сливен

ВЛАДИМИР РУСЕВ: ОБЩИНА СЛИВЕН, РЪКОВОДЕНА ОТ КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ, ИМА КАПАЦИТЕТА ДА ОБСЛУЖИ ГОЛЕМИ ВЪНШНИ ИНВЕСТИЦИИ

Актът на побратимяване между Община Сливен и Община Бидгошч, Полша, организиран със съдействието на Полско-Българска Търговска Камара, може да проправи коридор за навлизане на сериозни външни инвестиции в града. Смятам,

Новини Сливен

25 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Новите потвърдени случаи на коронавирус в България са 1589 при направени за последното денонощие 9831 теста, показват данните от Единния информационен портал. Разпределението на новите случаи по области е: Благоевград