10 НОЕМВРИ 30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО – САМО ДЯДО ЙОАНИКИЙ Е НА СВОЯ ПОСТ В СЛИВЕН

10 НОЕМВРИ 30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО – САМО ДЯДО ЙОАНИКИЙ Е НА СВОЯ ПОСТ В СЛИВЕН

Днес е 10 ноември 2019 г. Навършват се точно 30 години от голямата промяна, дошла на 10 ноември 1989 г.

Дaтaтa ce възприeмa кaтo нaчaлo нa прeхoдa нa Бългaрия към дeмoкрaция и пaзaрнa икoнoмикa, въпрeки чe eднoпaртийнaтa cиcтeмa нa БКП, кoятo прoдължaвa дa e eдинcтвeният ръкoвoдeн фaктoр в държaвaтa, e прeмaхнaтa eдвa нa cлeдвaщaтa гoдинa, a първитe рeaлни икoнoмичecки рeфoрми ca прeдприeти 15 мeceцa cлeд плeнумa.

10.11.1989 г. в Сливен е един обикновен ноемврийски петък. До 18 часа, когато БНР съобщава официално за подадената оставка на Тодор Живков. Веднага след това армията и полицията получават инструкции да имат готовност за действия при безредици. Такива обаче няма.

Sliveninfo припомня имената на хората, оглавявали възловите институции в Сливен преди 30 г.

Кмет на общината е Антон Господинов. По това време обаче неговата официална длъжност е председател на Общинския народен съвет.

Всъщност най-важната длъжност по онова време е на първия секретар на Общинския комитет на БКП. На 10 ноември той се казва Симеон Славов.

По това време в  Сливен е щабът на Трета българска армия, която обхваща близо половин България. Командващ е генерал – лейтенант Йордан Мутафчиев.

Начело на МВР в Сливен е Иван Кръстев.

Инспекторатът по образование се оглавява от Стефан Баев.

По това време в Сливен има една медия – вестник „Сливенско дело“, който е орган на ОК на БКП. Главен редактор е Камен Васевски.

И тогава Сливен е център на митрополия. И на 10.11.1989 г., и на 10.11.2019 г. името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит е Йоаникий.

 

Предишна В ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЕРЦЕДЕС ИЗЛЕТЯ ОТ ПЪТЯ НА РАЗКЛОНА ЗА СЕЛО БЛАТЕЦ

„Мерцедес” излетя от пътя Сливен – Бургас край разклона за село Блатец. Инцидентът стана малко преди 17 часа в неделя, съобщиха полицейски източници за Sliveninfo. На място са пристигнали служители

Новини Сливен

СПИПАХА ШОФЬОР ОТ СЛИВЕН ДА ШОФИРА С АЛКОХОЛ

Водач с алкохол 1,35 промила е установен от полицейски служители в град Сливен. На 10 юли е спрян за проверка лек автомобил „БМВ“, управляван от 38-годишния С.Г. от град Сливен.

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН КУПУВА КАНАЛОЧИСТАЧНА МАШИНА

  Община Сливен купува каналочистачна машина, която ще се използва от специалистите на ВиК за почистване на канали. машината е комбинирана и ще може да извлича и пясък. „Отдавна имахме