10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН  – „ДВИЖЕНИЕТО Е ЗДРАВЕ“
май 10, 2021 243 Прегледи

10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН – „ДВИЖЕНИЕТО Е ЗДРАВЕ“

Доказано е, че редовната физическа активност стои в основата на здравословния начин на живот, помага за понижаване риска от хроничните незаразни болести като диабет, инсулт, сърдечни заболявания, и някой ракови заболявания. Физическата активност е важен фактор и за подобряване стойностите на високото кръвно налягане, поддържане на здравословно телесно тегло, добро психично здраве, качеството на живот и общото благосъстояние.

И все пак, текущите глобални оценки показват, че всеки четвърти възрастен и четирима от петима юноши не проявяват достатъчна физическа активност.  Появата на модерните технологии почти напълно елиминира необходимостта хората да се движат. Служителите прекарват целия работен ден пред компютъра; повечето работници трябва само да следват и наблюдават работата на съвременното оборудване; учениците не се отегчават у дома, защото сега има WI-FI навсякъде в апартамента и нямат причина да излизат навън, дори и при слънчево време. Човешкото тяло свиква с постоянната липса на движение и не е в състояние да изразходи натрупаните излишни калории.

Физическата активност се отнася до всяко движение. Популярните начини да бъдете активни включват ходене, колоездене, каране на колело, вид спорт, активен отдих и игра и могат да се правят на всяко ниво на умения и за удоволствие от всички.
Днес, когато много хора принудително прекарват голяма част от времето си, затворени по домовете поради пандемията, Световната здравна организация (СЗО) публикува нови насоки за физическа активност, които подчертават, че хората от всички възрасти могат да бъдат активни и че всяко движение е от значение за поддържане цялостното здраве въпреки COVID-19.

РЗИ-Сливен по материали на СЗО
За повече информация:  https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128

Предишна ПОСТРАДАЛА ПРИ КАТАСТРОФА Е В НЕВРОХИРУРГИЯ С РАНА НА ГЛАВАТА
Следваща КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ИМЕТО И ДЕЛОТО НА ХАДЖИ ДИМИТЪР СА ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА ЦЕЛИ ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПОЛИЦИЯТА В НОВА ЗАГОРА ТЪРСИ НАРКОТИЦИ, ОТКРИ НАРУШИТЕЛИ

Полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества е осъществена на територията на град Нова Загора. За времето от 08,30 до 17,30 часа на

Новини Сливен

ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН ПУБЛИКУВА РАЗЧЕТ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО ЗА МАРТ

В отговор на препоръка на КЕВР за публикуване на по-подробна информация за месечното потребление на топлинна енергия, Топлофикация Сливен публикува разчет, съдържащ детайлен анализ на потреблението от страна на клиентите

Новини Сливен

ДИМИТРОВДЕН Е!

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на св. Димитър Солунски. Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Народна поговорка гласи: