1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН

1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН

Тази година той е под наслов „Да премахнем неравенството. Да спрем СПИН“.

Четиридесет години след съобщаването на първите случаи, ХИВ все още заплашва света. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. В световен мащаб през 2020г. близо 73% от инфектираните получават антиретровирусна терапия.

От 1986 г. до 19.11.2021 г. в България са регистрирани общо 3 702 лица с ХИВ инфекция.

България остава страна с по-ниско разпространение на ХИВ.Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население е 2,9 през 2020г., за сравнение – средният показател за страните от Европейския съюз е 3,3.Общо 1 936 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 1 910 (99%) от тях получават антиретровирусна терапия.

По предварителни данни в страната над 182 811 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на 2021 година.Открити са нови 219 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Близо 93% от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (45% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже и 48% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 5.5% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Разделението, неравенството и незачитането на човешките права позволиха на ХИВ да се превърне и да остане глобална здравна криза.

Пандемията от COVID-19 изостря неравенствата и трудностите при предоставянето на здравни услуги, което е предизвикателство за много хора, живеещи с ХИВ. Затова Световната здравна организация призовава световните лидери и гражданите да се обединят, да се изправят срещу неравенствата и да достигнат до хората, които в момента не получават основни услуги за ХИВ.

През 2021 г. Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ за периода 2021-2025г., която продължава дейностите по превенция, диагностика и лечение на ХИВ и сексуално предавани инфекции, чрез които ще се осигури устойчивост в борбата с ХИВ и сексуално предавани инфекции в страната.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

Всеки работен ден, в  лабораторията за вирусологични изследвания при РЗИ-Сливен, всеки гражданин може да извърши анонимно и безплатно, консултиране и изследване за ХИВ и сексуално предавани инфекции.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

Предишна В ЧЕТВЪРТЪК СЕ ПРОЩАВАМЕ С ВАХИ КЕНДЕРЯН
Следваща НЯМА ПОЧИНАЛИ С COVID-19 ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАТВОР ЗА ШОФЬОР, УБИЛ ИЗВЕСТЕН СЛИВЕНСКИ УЧИТЕЛ

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът наложи ефективно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ спрямо Неделчо Х, съобщиха от прокуратурата. Той е подсъдим за това,

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА ЗАВЪРШВА ЕДИН УСПЕШЕН МАНДАТ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЗЕМЕДЕЛСКАТА КОМИСИЯ В НС

Мария Белова днес завършва един успешен мандат като председател на земеделската комисия в българския парламент. След минути юристката от Сливен ще вземе участие в последното заседание на парламента. „Най-голямото предизвикателство

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ЗАПОЧНА ПРЕМАХВАНЕТО НА НЕЗАКОННИ ГАРАЖИ В КВАРТАЛИТЕ „СИНИ КАМЪНИ“, „БЪЛГАРКА“ И „ДРУЖБА“

Община Сливен започна премахването на незаконни гаражи в част от междублоковите пространства в кварталите „Сини камъни“, „Българка“ и „Дружба“. Върху освободените терени ще бъдат оформени места за паркиране, ще се