1-ВИ ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН

1-ВИ ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН. Той е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Тази година денят е под надслов „Време за равенство!“.
Световната здравна организация призовава световните лидери и гражданите да се обединят, за да се изправят срещу неравенствата и да достигнат до хората, които в момента не получават основни услуги за ХИВ. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права позволиха на ХИВ да се превърне и да остане глобална здравна криза.

По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2021г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 650 000. В световен мащаб през 2021 г. 75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия.
Първият случай с ХИВ в България е регистриран през 1986г. До 25.11.2022г. в страната са регистрирани общо 4 020 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2022г. са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените.

От Министерски съвет е приета Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България за периода 2021-2025г.

Дейностите, предвидени за изпълнение по Националната програма са осигуряване на ранна диагностика, лечение и мониториране на терапията на случаите на ХИВ; осигуряване на ранна диагностика и лечение на случаите със СПИ (сексуално предавани инфекции); извършване на превантивни дейности за ХИВ и СПИ сред рисковите групи и др.
Предоставяните услуги за всяка уязвима група са доброволни, безплатни и анонимни, подходите съответстват на международните стандарти за качество и защита на човешките права и отговарят на специфичните им нужди.
Този ден се отбелязва различни мероприятия посветени на болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Регионална здравна инспекция-Сливен организира:

Безплатно и анонимно консултиране и изследване на граждани за ХИВ/СПИН: На 01.12.2022г. и на 09.12.2022г. от 11, 00 до 13,00 часа пред сградата на Община Сливен ще бъде разположен мобилен кабинет, в който желаещите ще могат безплатно и анонимно да проверят своя ХИВ статус. Екип от специалисти на Регионална здравна инспекция-Сливен ще извърши консултиране и изследване. Доброволци от БМЧK-Сливен ще предоставят здравно-образователни материали.

„Седмица на отворените врати“ – всеки работен ден от 02.12. до 08.12.2022г. във вирусологична лаборатория на РЗИ-Сливен, ул. „П. Яворов“ №1 от 08,30 до 12,00 часа и от 13,00 до 14,30 часа предоставяне на услуги по безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване с бързи тестове за ХИВ и СПИ.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ЖЕНСКО И МЪЖКО ЗДРАВЕ СРЕД ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ КАМПАНИИ НА "ЛИНА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МИНЧО АФУЗОВ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА НА ПРЕМИЕРА С ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ

Областният управител Минчо Афузов участва днес в разширено заседание на Министерски съвет с 28-те областни управители. Освен премиерът Гълъб Донев, в работната среща взеха участие вицепремиерът и министър на вътрешните

Новини Сливен

ДВАМА КРАДЦИ НА ДИЗЕЛ ОТИВАТ В ЗАТВОРА

Наложиха ефективни наказания от по 2 г. „лишаване от свобода“ на Радостин С. (на 30 г. от с. Блатец, общ. Сливен) и Георги Ц. (на 28 г. от гр. Сливен).

Новини Сливен

УТРЕ ПРЕДСТАВЯТ „ПЕРФЕКТНАТА СВАТБА“ НА СЦЕНАТА НА ЗАЛА „СЛИВЕН“

Утре представят „Перфектната сватба“ на сцената на зала „Сливен“ Утре, 15 октомври сливенската публика ще има възможност да гледа спектакъла „Перфектната сватба“ от Робин Хоудън. За почитателите на комедията, на