ЯСНИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА IХ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“
05.05.2022 885 Прегледи

ЯСНИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ НА IХ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“

Вече са ясни имената на лауреатите на Деветия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. В конкурса участваха 46 книги на автори от цялата страна – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Ловеч, Габрово, Хасково, Плевен, Благоевград, Ямбол и др. В надпреварата участват и 13 автора, които през изминалата година, в срок до 31 март 2022 г., са издали дебютната си стихосбирка. Те са представители на писателската гилдия на София, Пловдив, Банкя, Златица и др.

Наградата „Дамян Дамянов“ за 2022 г. получава Петя Цонева от Габрово. Родена е през 1980 г. Завършва специалностите „Приложна лингвистика“, „Конферентен превод“ и „Британистика“ във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, където работи като преподавател. Тя е доктор и доцент в областта на английската литература.

Има отличия в национални конкурси за поезия, сред които „В полите на Витоша“ (2014 г.), „Пролет моя“ (2016 г.), „Яворови дни“ (2016 г.), „Добромир Тонев“ (2017 г.), „С море в сърцето – Царево“ (2018 г.), „Дора Габе“ (2020 г.), „Жената – любима и майка“ (2021 г.), „Никола Вапцаров“ (2021 г.), „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ (2022 г.), където печели първи места. Носител е на Славейковата награда за поезия за 2021 г. Публикувала е в „Литературен вестник“, „Литературен глас“, сп. „Птици в нощта“, сп. „Везни“, електронните формати „Литературен свят“, Writecraft, „Откровения“, „Тетрадката“. Автор е на стихосбирката „С крило на земята“, УИ „Св. Климент Охридски“ (2010 г.), отличена с Априловска награда за дебют. През ноември, 2018 г., излиза англоезичната книга с критически анализи Negotiating Borderlines in Four Contemporary Migrant Writers from the Middle East („Договаряне на граници в творчеството на четирима съвременни писатели-мигранти от Близкия Изток“), публикувана в издателство Кеймбридж Сколарс. През 2019 г., след спечелен конкурс на издателство „Буквите“, публикува втората си стихосбирка „Дори да няма врата“, а през 2021 г. излиза „Белият час“, изд. „Библиотека България“. Под печат в същото издателство е четвъртата й поетична книга „Спасителна песен“.

Тя получава плакет, диплом и парична премия в размер на 1500 лв., осигурени от Община Сливен.

Наградата за дебют се присъжда на Жени Щерева от Пловдив. Родена е на 21 май 1986 г. Завършва няколко специалности в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Работи като начален учител. През 2017 г. създава своята авторска страница „Из нощните записки на една Сова“. Същото име носи и нейната дебютна стихосбирка. Нейни стихотворения са включени в различни сборници и отличени с награди в много литературни конкурси. През 2020 г. е удостоена с трета награда в Шестнадесети национален поетичен конкурс „Нова Загора 2020“ и с втора награда в литературния конкурс за студенти „Георги Черняков“. През 2021 г. печели второ място в поетичния конкурс на Община Димитровград „Усещане за любов“ и трето място в „Хоризонти на любовта“, първи награди в Седемнадесети национален поетичен конкурс „Нова Загора 2021“ и „Яна Язова 2021“, втора награда от Национален литературен конкурс „Асен Разцветников“ с тема „С пламъка на родолюбието“, награди от „Моето синьо лято“ 2021, „Вапцарови дни“ 2021 и други. Има и награди за поезия от студентските литературни конкурси в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Наградата за дебют се предоставя от Агенция „Компас“ – Сливен – грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на отличения автор.

Носителите на призовете бяха определени от жури в състав: председател на комисията – съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева. Участниците бяха оценявани още от поетесата Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г., Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Деньо Денев – поет, носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2013 г., и носител на наградата „Дамян Дамянов“ за 2012 г., и д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

Връчването на наградите на отличените творци ще се състои на 18 май 2022 г. от 18.30 ч. в зала „Сливен“ . В награждаването специално участие ще вземат децата и младежите от театрална студия „Хвърчащите хора“ при Военен клуб – Сливен, с ръководител Вяра Начева и вокално студио „Усмивка“, с вокален педагог Мария Желева.

 

Предишна Д-Р ВАСИСЛАВ ПЕТРОВ ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ АКУШЕРКИ В БОЛНИЦАТА С ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДИМИТЪР МИТЕВ: ОБЩИНА СЛИВЕН, КМЕТЪТ И ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НЯМАТ УЧАСТИЕ В ПРОДАЖБАТА НА БИВШАТА ТУББОЛНИЦА

  Община Сливен, кметът на общината и Общинският съвет нямат никакво участие в продажбата на сградата на бившата тубболница. Това заяви на пресконференция председателят на Общинския съвет Димитър Митев по

Новини Сливен

ИЗВЪРШИТЕЛ НА ГРАБЕЖ ВЛИЗА В ЗАТВОРА

По внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Сливен и след постигнато споразумение в съдебно заседание, съдът наложи ефективно наказание от 3 години и 11 месеца „лишаване от свобода“ на

Новини Сливен

400 ЛЕВА И ДОКУМЕНТИ СА ЗАДИГНАТИ ОТ АПАРТАМЕНТ В ЦЕНТЪРА НА СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по случай на домова кражба. За времето от 14,00 до 14,30 часа на 13 октомври неизвестен извършител е проникнал в незаключен апартамент в центъра на град