ЯСНИ СА ИМЕНАТА НА ЛАУРЕАТИТЕ НА  ДЕСЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ”
10.05.2024 1076 Прегледи

ЯСНИ СА ИМЕНАТА НА ЛАУРЕАТИТЕ НА ДЕСЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ”

Подадени за участие бяха 62 книги на автори от цялата страна – Харманли, Перник, Бургас, Пазарджик, Мездра, Нова Загора, Пловдив, Мадан, София, Сливен, Ямбол и др. В конкурса участват и 31 автора, които са издали дебютната си стихосбирка. Те са представители на писателската гилдия на София, Разград, Разлог, Варна, Нови Пазар и др.

Със Заповед на кмета на Община Сливен Стефан Радев беше назначено жури, което да определи носителите наградите. Председател на комисията е съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева. Участниците оценяват и: поетесата Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г., Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Деньо Денев – поет, носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2013 г., и носител на наградата „Дамян Дамянов“ за 2012 г., и д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

Наградата „Дамян Дамянов“ за 2024 г. получава Кръстьо Раленков от гр. Пловдив .

Кръстьо Раленков е роден през 1965 г. в гр. Панагюрище. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на няколко поетически книги – „Денят на еднодневката“, „Кислород“, „Смъртта разпитва вече кой си“. Има публикации в периодичния печат и редица литературни издания.

Той получава плакет, диплом и парична премия в размер на 1 500 лв., осигурени от Община Сливен.

Награда за дебют се присъжда на Анастасия Стоева от гр. София.

Анастасия Стоева е критик, поет, дизайнер, илюстратор и аниматор, изучавала анимационно кино в Нов български университет. Публикува разкази, статии, сценарии и стихове в различни периодични издания. Пише редовно за културното издание „Програмата“, където работи като отговорен редактор до 2023 г. От 2023 г. е графичен дизайнер в издателство Musagena.

Наградата за дебют се предоставя от Агенция Компас – Сливен – грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на отличения автор.

Връчването на наградите на отличените творци ще се състои на 14 май 2024 г. от 18.30 ч. в зала „Сливен“ . В награждаването специално участие ще вземат младежите от театрална трупа „Опит за летене“ и Рок-група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“.

 

Предишна СЛИВЕН ОТДАВА ПОЧИТ НА ЕДИН ОТ СИМВОЛИТЕ НА ГРАДА - ХАДЖИ ДИМИТЪР
Следваща 48 ДЕЦА ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА „ЕЛИЦА“ ИМАТ СИМПТОМИ НА ХРАНИТЕЛНО НАТРАВЯНЕ, КУХНЯТА Е ЗАТВОРЕНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Някои филми трябва да се забранят не само за децата до 16, но и за възрастните над 80 години! – Защо? – За да не съжаляват за преживените години. На

Новини Сливен

ЦЕННИ ДАРЕНИЯ ОТ КНИГИ ПОСТЪПИХА ВЪВ ФОНДОВЕТЕ НА РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИКА НА СЛИВЕН -ДИМИТРОВДЕН

В навечерието на Димитровден  в Регионална библиотека „Сава  Доброплодни” – Сливен постъпиха няколко дарения. Своите книги,  „Между емоциите и реалностите на прехода. Развитието на политическата култура в България след 1989г.”;

Новини Сливен

РДПБЗН-СЛИВЕН: НИКАКВО УНИЩОЖАВАНЕ НА ТРЕВНИ ОТПАДЪЦИ С ОГЪН И ПАЛЕНЕ НА СТЪРНИЩА

През летния сезон опасността от пожари в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Пожарите в горски масиви са