ЯМБОЛ ЩЕ ИМА ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПО ПРОЕКТ НА СКУЛПТОРА ЛЮБОМИР ДОБРЕВ

ЯМБОЛ ЩЕ ИМА ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПО ПРОЕКТ НА СКУЛПТОРА ЛЮБОМИР ДОБРЕВ

В сградата на Община Ямбол се проведе среща на кмета Валентин Ревански, неговия заместник Енчо Керязов и общински служители със скулптора Любомир Добрев по повод изработването на бюст-паметник на Васил Левски в Ямбол.

На срещата бяха уточнени изготвянето на техническия проект и изпълнението на строително-монтажните работи. Паметникът на Левски в Ямбол ще бъде издигнат на улица „Георги Раковски“ и трябва да бъде открит на 18 юли 2022 година, когато се навършват 185 години от рождението на Дякона. Бюстът ще бъде изработен от бронз, а постаментът – от варовик. Около паметника ще има канделабри, които ще му придават допълнителна тържественост.

В края на миналата година идейният проект на Добрев за изграждането на монумент на Апостола на свободата получи най-висока оценка на заседанието на комисията, председателствана от известния скулптор Богомил Живков, член на Управителния съвет на Съюза на българските художници. Нейни членове бяха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, главният архитект на общината Константин Якубович, общинският съветник и ландшафтен архитект Ивайло Христов, архитектът Георги Георгиев, председател на РК на Камарата на архитектите в България, изкуствоведът Марин Добрев, директор на Художествена галерия – Стара Загора, художникът Петър Тепсизов, председател на Представителството на СБХ в Ямбол  и уредник в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.

Любомир Добрев ще получи наградата от 2000 лева.

Добрев е роден в Разград на 2 юни 1956 година. Завършил е специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет през 1984 година. Член е на Съюза на българските художници, секция „Скулптура“.

Участвал е в изложби в София, Пловдив, Варна, Русе, Москва, Брюксел, Мюнхен, Равена, Истанбул.

Любомир Добрев е известен със своите мемориални произведения, сред които – паметник на загиналите във войните жители и паметна плоча барелеф на цар Борис трети в Разград, паметник на Свети Георги Победоносец за Русе, бюст-паметник на Васил Левски в Несебър и Генерал Тошево, бюст-паметник на Ботев в Каварна, паметник на загиналите във войните жители на Исперих.

На второ и трето място от комисията бяха класирани проектите на скулпторите Стефан Коцев и Димитър Огнянов. Те ще получат съответно 1000 и 500 лева според условията на конкурса.

Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков, учредител на сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол дава съгласие за поставяне на паметника в Ямбол.

Парите за изграждане на паметника на Левски в Ямбол бяха набрани чрез дарения от граждани и фирми. Ямболските общински съветници също дариха по една месечна заплата за родолюбивото начинание.

Предишна ОГНЕБОРЦИ ПОМОГНАХА НА МЕДИЦИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТ В СЛИВЕН
Следваща ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК МУСТАФА МУСТАФОВ БЕ УПЪЛНОМОЩЕН ДА УЧАСТВА В ИЗВЪНРЕДНО СЪБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИТЕ НА "ВиК"-СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА, ГОСТУВА В ЯМБОЛСКИЯ МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА

На 13 март, от 17.30 часа в Музея на бойната слава в Ямбол ще бъде представена фотодокументалната изложба „Те защитаваха честта на България“. Експозицията е посветена на героизма на Българската

Новини Ямбол

ПРОКУРАТУРАТА ПРЕДАДЕ НА СЪД МЪЖ, ОБВИНЕН В УБИЙСТВО

Окръжна прокуратура – Ямбол предаде на съд Дечо Д. (на 41 г.). Той е подсъдим за това, че на 18.02.2017 г. в с. Ботево, обл. Ямбол, в частен дом, умишлено

Новини Ямбол

ЧЕСТВАНЕ НА 9 МАЙ В ЯМБОЛ

Поредица от инициативи са включени в програмата на честването на 9 май в Ямбол. Тържественият ритуал по повод Деня на победата и Деня на Европа ще започне в 10.00 часа