ЯМБОЛСКИЯТ МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧРЕЗ ИЗЛОЖБА НА УНИФОРМИ И ФУРАЖКИ
юли 24, 2018 1050 Прегледи

ЯМБОЛСКИЯТ МУЗЕЙ НА БОЙНАТА СЛАВА ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧРЕЗ ИЗЛОЖБА НА УНИФОРМИ И ФУРАЖКИ

По повод 140 години от създаването на Българската земска войска в ямболския Музей на бойната слава ще бъде представена изложба на шапки и униформи, използвани в различни периоди от Българската армия – от Освобождението до наши дни.

Експозицията ще бъде открита на 26 юли от 18.00 часа в презентационната  зала на музея. Представянето на отличителни елементи от военните униформи е организирано съвместно с доцент Людмил Георгиев – колекционер, военните формирования от гарнизон Ямбол – 26030 Безмер, 52590, 54100 и 22130, също така Военно окръжие Ямбол, Регионален и общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.

Преди две години в ямболския военен музей бе представена изложба с личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев на шапки и униформи, използвани от полицейските служби през годините. Сега посетителите имат възможност да видят още по-богата експозиция като фокусът този път върху армейското облекло, фуражки, аксесоари и други отличителни елементи. Сред експонатите ще бъдат опълченска униформа от времето на руско-турската освободителна война, униформи от Първата и Втората световни войни, облекло, използвано понастоящем в Българската армия и др. Особеностите и развитието на униформите и войнските шапки през годините ще бъдат представени и в специални презентации.

Експозицията в Ямбол е посветена на честванията на 140 години от създаването на Българската армия, наричана в началото Българска земска войска. Тя е сформирана след Освобождението със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. В ядрото й е българското опълчение, което се трансформира като постоян­на армия с обща задължителна военна служба. Още тогава Ямбол е обособен като един от първите войскови райони. Само седем дни след заповедта за създаването на Българската земска войска, на 27 юли 1878 г. със заповед № 3 Десета дружина от българското опълчение е преименувана в 27-ма Ямболска пехотна дружина. Подразделението участва активно в Сръбско-българската война в защита на Съединението. В следващите години ямболският гарнизон се разраства със сформирането на легендарните ІV Конен полк (1889) и 29-и Ямболски пехотен полк (1890). През годините те изковават бойната слава на ямболските военни формирования при участията си в ключови сражения от Балканската война и превземането на Одринската крепост, от Първата световна война и заключителната фаза на Втората световна война. И днес Ямбол продължава да бъде един от най-големите военни гарнизони в страната.

Експозицията от униформи и шапки на Българската армия ще остане в Музея на бойната слава в Ямбол до края на годината.

Предишна РЗИ - СЛИВЕН ДАВА ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА БОРБА С КОМАРИТЕ
Следваща ЗАПОЧВА "ЗЛАТНА ПРАСКОВА" 2018

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ЧОВЕК ЗАГИНА ПРИ УДАР НА БМВ С ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ

Един човек е загинал при катастрофа на пътя Ямбол-Елхово, съобщават от МВР. Сигнал за тежък пътен инцидент на пътя, на 2 км преди село Окоп, е получен около 20:30 часа снощи.

Новини Ямбол

ДВАМА МЪЖЕ СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА КРАЖБА НА КОЛА

За броени дни служители от ОДМВР – Ямбол  разкриха кражба на лек автомобил. Разследването започнало на 30 ноември, след като жител на областния град заявил в полицията, че противозаконно е

Новини Ямбол

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА РУМЪНЕЦ, ПРЕНАСЯЛ КАНАБИС

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа румънския гражданин Мариан М, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че на 09.06.2018г. през ГКПП „Лесово“, обл. Ямбол, без надлежно

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

3 − two =