ЯМБОЛСКИТЕ МЕДИЦИ ГОТВЯТ МАСОВИ ОСТАВКИ ОТ 1 АВГУСТ
юли 16, 2019 656 Прегледи

ЯМБОЛСКИТЕ МЕДИЦИ ГОТВЯТ МАСОВИ ОСТАВКИ ОТ 1 АВГУСТ

80 процента от работещите в ямболската областна болница ще подадат предизвестие за напускане на 1 август, ако заплатите не се увеличат според приетата наскоро от правителството методика. Това заяви д-р Петър Папашимов, председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз, на протестен митинг срещу недостойното и унизително заплащане, състоял се в двора на болницата. Това означава, че в края на август болницата няма да съществува, защото няма да има кой да работи в нея, каза още д-р Папашимов. Той допълни, че със сигурност целият персонал в хирургичното отделение ще напусне, а то е основната единица в една болница. И сега болницата работи с недостиг на персонал – така например в реанимация работят само 3 сестри при необходим минимум от 7, в хирургия работят само 5.

Години наред проявявахме търпение, но у нас се натрупа твърде много напрежение, казват протестиращите. Според методиката лекарите трябва да получават основна заплата 1150 лв., а тя е 850 лв. и то от два месеца. Преди това в продължение на 11 години тя е увеличена само с 20 лева. „Това води до отлив и напускане на лекарите. В последните 8 години са напуснали 30 водещи специалисти и в момента около 50 процента от тях са или пенсионери, или в предпенсионна възраст“, каза д-р Папашимов. Той даде конкретни примери: в гинекологията д-р Мантарева е далеч след пенсионна възраст; д-р Тенев, единствен кардиолог – на над 70 г. е и като отсъства, се търсят специалисти от други градове; д-р Живко Тагарев е единствен ендокринолог; д-р Цингов е далеч над пенсионна възраст и т.н.

Специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки и лаборанти, са с едни от най-ниските заплати в страната – 640 лв., а според методиката трябва са 952 лв. В общинската болница в Елхово е 750 лв., в съседен Сливен отпреди 15 дни – 830 лв.

Най- зле е при санитарите, тъй като „под заплаха, че ще бъдат уволнени, те са принудени да работят на 7-часов работен ден и заплатата им дори не е минималната, а 490 лв.“, думи на д-р Папашимов, които бяха посрещнати с ръкопляскания от протестиращите. Така онези, на които им остават 2 години до пенсия, ще трябва да работят 3, за да я постигнат, каза председателят районната колегия на БЛС.

„Нашата задача е да лекуваме болните, задача на мениджмънта на болницата е да осигури увеличаване на приходите. Как ще стане – аз няма да им давам акъл. Мога, ама няма“, бяха думите на д-р Петър Папашимов. “Ще се завърши новата болница, но накрая няма да има кой да работи в нея”, предупреди още той.

 

delnik.net

Предишна УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ПОДБОР НА КАНДИДАТИ ЗА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ПРИ РАЙОНЕН СЪД - КОТЕЛ
Следваща СЛИВЕН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ 182 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ И 151 Г. ОТ ГИБЕЛТА НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

3 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА НАРКОТИЦИ

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура  – Ямбол и след постигнато споразумение в съдебно заседание, съдът наложи ефективно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ спрямо Генчо И. Той

Новини Ямбол

ТРИМА СА РАНЕНИ ПРИ ВЗРИВ В ЦЕХ ЗА БИОГАЗ

Трима работници са ранени при взрив в цех за обработка на тор за производство на биогаз-метан в ямболското село Симеоново. Единият от пострадалите работници е със сериозни наранявания. След експлозията,

Новини Ямбол

БИВШ РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ КАТО МЛАДШИ ПРОКУРОР В ЯМБОЛ

Бившият разследващ полицай от ОД на МВР-Кърджали Мерйем Алиева положи клетва и встъпи в длъжност като „младши“ прокурор в Районна прокуратура Ямбол. Тя е завършила юридическото си образование в ВУ „Св.