ЯДРЕНО – МАГНИТЕН РЕЗОНАНС ПО ЗДРАВНА КАСА, НО БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ НЕЯ
21.02.2024 1814 Прегледи

ЯДРЕНО – МАГНИТЕН РЕЗОНАНС ПО ЗДРАВНА КАСА, НО БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ НЕЯ

Интервю с д-р Александър Александров, управител на „ДКЦ – Сливен“

По-лесен път до високоспециализирани изследвания договориха БЛС и НЗОК. Вече няма да се чака разрешение от Касата за плащани от нея изследвания с ядрено-магнитен резонанс.

МБАЛ „Хаджи Димитър“ и „ДКЦ – Сливен“ работят с модерен апарат за ЯМР от най-висок клас.  Кабинетът по образна диагностика разполага с уникалната за Сливенска област последна софтуерна версия на световния лидер „Сименс“.

Моделът „Магнетом Семпра“ с магнитно поле от 1,5Т е нов клиничен еталон в медицинската среда, който предлага ненадмината точност на изображението, богат спектър от приложения и възможност за сканиране на всяка област от тялото при минимален шум.

Началникът на специализираните кабинети по образна диагностика д-р  Дарко Недович представи подробно предимствата и високотехнологичните възможности на апарата.  Статията е публикувана в сайта на МБАЛ „Хаджи Димитър“  https://mbalhd.com/новини/

За скъсения достъп на пациентите до платени от НЗОК изследвания с ЯМР разговаряме с д-р Александър Александров, управител на „ДКЦ – Сливен“.

Д-р Александров, в какво се състои облекчената процедура за изследване с ядрено-магнитен резонанс?

– Състои се в това, че вече не е необходимо лекарите специалисти да изпращат до РЗОК обосновано писмо за необходимост от изследване с ЯМР. До този момент комисия разглеждаше всички искания веднъж седмично и даваше писмено становище. Тази процедура забавяше изследването и при нужда от спешна диагностика много пациенти се принуждаваха да плащат изследването сами. Сега отпада етапът за разрешение от Касата. Специалист от извънболничната помощ  издава направление за изследване с ЯМР и пациентът отива с документа в кабинета за образна диагностика, без да чака комисия.

Появиха се публикации, че направлението за ЯМР се издава от личния лекар…

– Общопрактикуващ или личен лекар и лекар специалист от извънболничната помощ са различни понятия. Личният лекар дава направление за лекар специалист, който преценява необходимостта от изследване с ЯМР и само той може да даде направление. С него пациентът може да направи изследване по Здравна каса в цялата страна във всяко лечебно заведение, което разполага с необходимия апарат.

Ако НЗОК не контролира тези скъпи изследвания, няма ли много бързо да се изчерпят определените средства за тях?

– Лекарите специалисти имат определен от Касата лимит за направления, изчислен на база последно тримесечие на миналата година. След като медиците го изчерпят, управителите на лечебните заведения могат да поискат допълнителни средства и Касата решава дали да ги отпусне.

При какви случаи най-често се използва магнитната томография в „ДКЦ – Сливен“ и МБАЛ „Хаджи Димитър“?

– Преобладават изследвания на глава и на всички отдели от гръбначния стълб, на ставите – колянна, раменна, лакетна, тазобедрена, често на простата и матка. Поради големия интерес се налага предварително определяне на час, затова е обявен специален телефон за информация и записване 0879474371. На този номер може да се обади и лекарят специалист, който издава направлението за ЯМР. За него е много важна обратната връзка със специалиста по образна диагностика. Двамата да обсъдят изследването, а не само да се разнасят документи през пациента.

Разполагате ли  със специалисти по образна диагностика, които са на ниво да работят с класния апарат за ЯМР?

– Томографските изследвания се разчитат от началника на отделението д-р Дарко Недович и д-р Надежда Терзийска, дипломирани лекари специалисти по образна диагностика, запознати отлично с модерната апаратура.  В максимално кратък срок пациентът получава изображенията от изследването в електронен вид на диск, а разчетените резултати са на хартиен носител. Няма пречка с тези документи пациентът да се консултира и с друг специалист, в друга болница.

 

Предишна АНТИМАФИОТИ ОТ СОФИЯ ИЗНЕСОХА ЛЕКЦИЯ ЗА КОМПЮТЪРНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРЕД ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ОТ СЛИВЕН
Следваща ВОДЕЩАТА КОМПАНИЯ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА КОЛИ ЗА СКРАП „ЕКОМЕТАЛ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД СТЪПИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА 19 ФЕВРУАРИ СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА 147 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

С редица събития на 19 февруари, сряда, Сливен ще отбележи 147 години от обесването на Васил Левски. От 9.30 часа пред ППМГ „Добри Чинтулов” ще се проведе „Урок по родолюбие”

Новини Сливен

ПО ИСКАНЕ НА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН БЕ ВЗЕТА МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“ СПРЯМО СТАНИСЛАВ А., ОБВИНЕН В ДЪРЖАНЕ С ЦЕЛ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА МАРИХУАНА

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Станислав А. Той е обвинен за това, че  без надлежно разрешително държал с цел

Новини Сливен

В ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА ЗА ПОДГОТОВКАТА НА ИЗБОРИТЕ

В Областна администрация Сливен се състоя работна среща по организационно-техническата подготовка за предстоящите парламентарни избори. В нея взеха участие областният управител Минчо Афузов, неговият заместник Антоний Андонов, председателят на Районната