ЯБЛАНОВО И ФИЛАРЕТОВО ОТБЕЛЯЗАХА 33-АТА ГОДИШНИНА ОТ Т.НАР. „ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС“
януари 20, 2018 1299 Прегледи

ЯБЛАНОВО И ФИЛАРЕТОВО ОТБЕЛЯЗАХА 33-АТА ГОДИШНИНА ОТ Т.НАР. „ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС“

С възпоменателен митинг в селата Ябланово и Филаретово бяха почетени жертвите на „Възродителния процес“ в котленско.

Стотици се събраха, за да отбележат 33-годишнината от мирните протести срещу насилствената смяна на имената. Възпоменанието започна по традиция с вой на сирени. В него участие взеха кметът на Община Котел Коста Каранашев, вицеконсулът на Турция в Бургас Керим Аксен, председателя на ОбС – Котел Христина Чолакова, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, зам.-председателят на Централния съвет на ДПС Янко Янков, общински съветници, кметове на кметства, районният мюфтия на Сливен Акиф Акифов, гости от Турция и жители на населените места в общината.

„Радвам се, че днес всички представители на големите партии на територията на община Котел сме се събрали тук заедно, за да отдадем своята почит пред жертвите на този антихуманен акт наречен „Възродителен процес“. По-големите от нас, а също и нашето поколение, знаят, че този акт в Ябланово стана знаков за цяла България. Селото беше най-пострадалото, защото в него живееха най-много свободолюбиви и истински хора“, каза в словото си кметът на община Котел Коста Каранашев. Той посочи още, че макар и след толкова години, младите трябва да знаят истината и да помнят миналото.

„Всеки път, когато съм на този митинг, казвам че демокрацията в България започва от с. Ябланово. Селото винаги заема подобаващо място в местната политика на община Котел, не само защото е голямо, но и защото има свой независим дух“, посочи още Каранашев.

„Както казах във Филаретово, така казвам и на вас – България израстна. Тя вече е член на Европейския съюз. Страната ни пое председателството на Съвета на Европейския съюз, което е гарант за демокрация и свобода. Основен принцип на ЕС е солидарността, но освен това, за мен, и за администрацията, която ръководя е важна и съпричастността. Знайте, че в мое лице, в лицето на общинските съветници и администрацията, вие имате един голям приятел, на когото може да разчитате за всичко“, каза в заключение кметът.

Слова към присъстващите в Ябланово и Филаретово отправиха още вицеконсулът на Турция в Бургас Керим Аксен, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски и зам.-председателят на Централния съвет на ДПС Янко Янков.

Емоционално обръщение от името на репресираните отправи и Зюмбюл Баджакова – дъщеря и внучка на политически затворници.

Венци и цветя бяха поднесени пред мемориалните чешми в двете села, в памет на пострадалите в събитията от 1985 г. и „Възродителния процес“.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща Д-Р Б. МИХАЛЕВА: ОПТИМИЗАЦИЯТА НА УЧИЛИЩНАТА МРЕЖА Е ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ ОТДАВНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕВРОДЕПУТАТЪТ РАДАН КЪНЕВ ПОДКРЕПИ ДИМИТЪР СЯРОВ И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ

Кандидатът за кмет на Сливен с листата на Демократична България – Обединение и водач на съветническата листа на коалицията Димитър Сяров получи мощна подкрепа на старта на кампанията. Лично евродепутатът

Новини Сливен

В НОВОГОДИШНАТА НОЩ НЯМА РОДЕНО БЕБЕ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

Последното бебе за 2018 година в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен се е родило в 19,40 ч. на 31 декември. Момиче е. Тежи 2,100 кг, 48 см. Към 8

Новини Сливен

КАНДИДАТЪТ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН МОМЧИЛ ПАНТЕЛЕЕВ ВИ ПРЕДЛАГА СВОИТЕ ВЪЗГЛЕДИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Момчил Пантелеев е кандидат за кмет на община Сливен от Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец“/Християндемократическа партия на България /номер 47 в бюлетината/. Предлагаме ви неговото виждане за бъдещето на Сливен и

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

19 − 15 =