ЯБЛАНОВО И ФИЛАРЕТОВО ОТБЕЛЯЗАХА 33-АТА ГОДИШНИНА ОТ Т.НАР. „ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС“
януари 20, 2018 1375 Прегледи

ЯБЛАНОВО И ФИЛАРЕТОВО ОТБЕЛЯЗАХА 33-АТА ГОДИШНИНА ОТ Т.НАР. „ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС“

С възпоменателен митинг в селата Ябланово и Филаретово бяха почетени жертвите на „Възродителния процес“ в котленско.

Стотици се събраха, за да отбележат 33-годишнината от мирните протести срещу насилствената смяна на имената. Възпоменанието започна по традиция с вой на сирени. В него участие взеха кметът на Община Котел Коста Каранашев, вицеконсулът на Турция в Бургас Керим Аксен, председателя на ОбС – Котел Христина Чолакова, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, зам.-председателят на Централния съвет на ДПС Янко Янков, общински съветници, кметове на кметства, районният мюфтия на Сливен Акиф Акифов, гости от Турция и жители на населените места в общината.

„Радвам се, че днес всички представители на големите партии на територията на община Котел сме се събрали тук заедно, за да отдадем своята почит пред жертвите на този антихуманен акт наречен „Възродителен процес“. По-големите от нас, а също и нашето поколение, знаят, че този акт в Ябланово стана знаков за цяла България. Селото беше най-пострадалото, защото в него живееха най-много свободолюбиви и истински хора“, каза в словото си кметът на община Котел Коста Каранашев. Той посочи още, че макар и след толкова години, младите трябва да знаят истината и да помнят миналото.

„Всеки път, когато съм на този митинг, казвам че демокрацията в България започва от с. Ябланово. Селото винаги заема подобаващо място в местната политика на община Котел, не само защото е голямо, но и защото има свой независим дух“, посочи още Каранашев.

„Както казах във Филаретово, така казвам и на вас – България израстна. Тя вече е член на Европейския съюз. Страната ни пое председателството на Съвета на Европейския съюз, което е гарант за демокрация и свобода. Основен принцип на ЕС е солидарността, но освен това, за мен, и за администрацията, която ръководя е важна и съпричастността. Знайте, че в мое лице, в лицето на общинските съветници и администрацията, вие имате един голям приятел, на когото може да разчитате за всичко“, каза в заключение кметът.

Слова към присъстващите в Ябланово и Филаретово отправиха още вицеконсулът на Турция в Бургас Керим Аксен, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски и зам.-председателят на Централния съвет на ДПС Янко Янков.

Емоционално обръщение от името на репресираните отправи и Зюмбюл Баджакова – дъщеря и внучка на политически затворници.

Венци и цветя бяха поднесени пред мемориалните чешми в двете села, в памет на пострадалите в събитията от 1985 г. и „Възродителния процес“.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща Д-Р Б. МИХАЛЕВА: ОПТИМИЗАЦИЯТА НА УЧИЛИЩНАТА МРЕЖА Е ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ ОТДАВНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ВиК“ – СЛИВЕН ТЪРСИ БАЛАНС НА ИНТЕРЕСИ И ПЪТ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО С РОМСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ

Инициативата на „ВиК“ – Сливен за работа с потребителите от ромските махали продължава и тази година. По силата на взаимната договореност, водното дружество предприе действия за отстраняване на проблемите с

Новини Сливен

ЕКСПЕРТИ ОТ РЗИ-СЛИВЕН И ПОЛИЦИИ ПРОВЕДОХА ИНТЕРЕСНО ЗАНЯТИЕ С УЧЕНИЦИ

Експерти от РЗИ-Сливен съвместно с инспектор РУ на МВР-Сливен проведоха занятие с ученици от 4-клас в ОУ „Д-р Иван Селимински“, съобщиха от РЗИ-Сливен. Темата, по която децата дискутираха, беше въздействието

Новини Сливен

ТЕЧ ОТ ПОКРИВА И ИЗГНИЛА СЦЕНА В КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР В СЛИВЕН

Теч от покрива и изгнила сцена могат да се видят в Държавния кукления театър в Сливен. Театърът се намира в една от най-красивите сгради в центъра на града. Открит е

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

sixteen + 6 =