ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ НА ФГ „НЕРАНЗА“ КЪМ НЧ „НАПРЕДЪК – 2001“, ГР. НОВА ЗАГОРА
април 22, 2023 404 Прегледи

ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ НА ФГ „НЕРАНЗА“ КЪМ НЧ „НАПРЕДЪК – 2001“, ГР. НОВА ЗАГОРА

НЧ „Напредък – 2001“ отбеляза десетгодишен юбилей на ФГ „Неранза“ с художествен ръководител Петко Танев на 21 април 2023 г. вечерта в Театър „Минко Балкански“. Сред публиката  бяха Галя Захариева – кмет на Община Нова Загора и Нина Генчева – заместник-кмет.

ФГ «Неранза» очарова любителите на хубавите български песни с уникалните си изпълнения още от основаването си. Велина Стайкова е нейният първи художествен ръководител, Петко Танев поема щафетата по-късно, за да продължи магията. Продължават и множеството участия в местни,  регионални и национални форуми, множат се и спечелените на тях отличия, звания, престижни награди и грамоти за групата и ръководителя й. Завоеванията им ги стимулират да работят с още по-голяма упоритост, любов и ентусиазъм. Днес името на ФГ „Неранза“ е пример за високи постижения  при хоровото многогласово пеене при обработения фолклор – акапелно или в съпровод.

Началото на юбилейния концерт бе поставено с изпълнение на ситна българска ръченица, след която се разтвориха завесите, за да открият сцената за музикалната вечер. Тя беше огласена от красивите женски гласове в изпълнение на любими песни: „Неранза“, „Петлите пеят“, „Гюл се рони“, „Гльодай ма“, „Замръкнала е Яна“ и др.

В концерта се включи и Дамски камерен хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора“ с художествен ръководител доц. Дончо Донев.

Пъстрата палитра от звучни песни предизвика аплодисментите на публиката, очарована от магията на българския фолклор и изпълнителите.

Желязко Милев – председател на НЧ „Напредък – 2001“, приветства  фолклорната група и каза, че „името на „Неранза“ се е превърнало в перлата на Нова Загора“ и градът ни може да се гордее с техните постижения.

За достойния си десетгодишен творчески труд юбилярите получиха поздравителни адреси от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и Дамски камерен хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ гр. Стара Загора“.

Предишна ОСМОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „ГЕОРГИ СТ. РАКОВСКИ“ С РАЗНООБРАЗНИ ИНИЦИАТИВИ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗЕМЯТА
Следваща КМЕТЪТ НА ОБЩИНА КОТЕЛ КОСТА КАРАНАШЕВ БЛАГОДАРИ НА НЕУМОРНАТА ВЕЛИЧКА СЪБОТИНОВА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОЩЕ ЕДИН ИНТЕРЕСЕН РИТУАЛ, КОЙТО СПОДЕЛИ С МЛАДЕЖТА НА КОТЕЛ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЗИ-СЛИВЕН ИЗЛЕЗЕ С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ГРИПА

От 2019г. България работи по Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която има за цел понижение на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани

Новини Сливен

АДВ. ДИМИТЪР СЯРОВ ПОВЕДЕ ЛИСТАТА НА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ В СЛИВЕН

Димитър Сяров е водач на листата на Коалиция „Демократична България“ за Област Сливен. Известният адвокат е зам.-председател на ДСБ на национално ниво. ДСБ е една от трите партии в коалицията

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Съдята: Къде бяхте между четри и пет? Обвиняемият: Ходех на детска градина… – Моля да бъда съден при закрити врати. – Защо? – Хремав съм. Песимист е жена, която си