ШЕФЪТ НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ“-СЛИВЕН: ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БИОМАСА НИ ОСИГУРЯВА МНОЖЕСТВО ВЪЗМОЖНОСТИ
ноември 2, 2018 2180 Прегледи

ШЕФЪТ НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ“-СЛИВЕН: ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БИОМАСА НИ ОСИГУРЯВА МНОЖЕСТВО ВЪЗМОЖНОСТИ

Преди седмици на територията на „Топлофикация“ – Сливен възникна голям пожар, причинен от силните пориви на вятъра. Бяха запалени голямо количество бали слама.

Потърсихме изпълнителния директор на дружеството инж. Кънчо Танев, който ни разясни повече за плановете за внедряване на сламата в производствения процес на енергия.

– Инж. Танев, каква беше причината да имате на склад такова огромно количество слама на територията на дружеството?

– От известно време планираме внедряването на биомаса като съпътстващо гориво в производствената дейност на дружеството. По-специално желанието ни е да заменим за начало малко количество от използваните въглища с биомаса. Избрахме именно сламата, тъй като тя е едно напълно екологично гориво и при изгарянето му не се отделят никакви вредни емисии. Наблюдавайки световните и европейските нагласи и тенденции за закриване на дружества, като нашето, произвеждащи електро и топлоенергия посредством въглища, се опитваме да предприемем навременни мерки, които да подобрят екологията и да удължат живота на „Топлофикация“ – Сливен възможно най-много.

– Какви точно са очакваните предимства от горенето именно на слама?

– От твърдите селскостопански отпадъци за производство на енергия без съмнение горенето на слама е най-достъпно и лесно. Тя е едно биогориво, което има сериозен потенциал за производството на топлинна енергия, както за индивидуални потребители, така и в топло-и електроцентрали. Избрахме сламата като вариант, защото тя притежава висока способност за отделяне на топлина. Освен това пепелта и може да се използва като подобрител на почвата, тъй като не съдържа сяра, което също е голям плюс.

Освен това в момента проучваме възможностите да се получават субсидии или облекчени условия за финансиране от фондовете на ЕС за използване на възобновяеми източници на енергия.

– Можете ли да ни разкажете повече за технологията за изгаряне на слама при производството на енергия? Нова ли е?

– Тази технология не е нова. В държави като Дания, Англия и Испания сме чували, че се изгарят по 2 милиона тона биомаса годишно. Тези примери красноречиво доказват значителните предимства при използването на слама като източник на топлина. Сламата като гориво се характеризира с нееднородна структура, относителна висока влажност, нисък енергиен потенциал и ниска температура на възпламеняване.

Предимствата и се отнасят най-вече до лесната и достъпност и широкото разпространение. Не бива да не отчитаме и фактът, че тя е едно евтино гориво, особено ако се прави сравнение с цената на въглищата, които стандартно използваме в производствената си дейност. Но безспорно за нас основният позитив от използването и е това, че при горенето на биомаса не се отделят никакви въглеродни окиси. Това се надяваме да ни позволи да закупуваме по-малко количество въглеродни емисии. За съжаление, през последните месеци тяхната цена нарасна неимоверно, а очакванията на експертите са за продължаване на увеличението и. Това покачване на цените, неизменно ще се отрази негативно на цялостната ни дейност.

– Какви технологии за изгаряне на слама се използват попринцип и каква точно сте избрали вие?

– По света се използват различни варианти за организация на работата на отоплителните станции, които изгарят слама. Възможно е да се използват в котли, предназначени както за изгаряне на цели бали слама, така и за изгаряне на предварително натрошена слама. На много места се използва метод, при който изгарянето на бали слама се осъществява чрез пренасянето им до системата за подаване на суровина към котела посредством кран или друго приспособление.

С общи усилия с помощта на специалисти в областта разработваме специализирана инсталация за шредиране на бали слама, чрез която да можем да я надробяваме и смляна на по-малки части да я влагаме във въглищния ни котел.

Смятаме, че технологията, която сме избрали е една изключително ефективна и икономически аргументирана възможност за намаляване на разходите за гориво за производство на електро- и топлоенергия в нашата централа.

 

epicenter.bg

Предишна МЛАДЕЖИ ДИСКУТИРАХА ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ БУДИТЕЛИ
Следваща СТАРИННИ МОНЕТИ И НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ СА ОТКРИТИ В ДОМА НА 51-ГОДИШЕН МЪЖ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЕМОНТЪТ НА БУЛ. „ХАДЖИ ДИМИТЪР“ ВЪРВИ С ПЪЛНА ПАРА

Ремонтът на бул. „Хаджи Димитър“ в Сливен върви с пълна пара, видя репортер на  Sliveninfo. По чакълираната вече улица се извършват различни строителни дейности. Което дава надежди, че обновяването на

Новини Сливен

ПРАЗНИЧНО ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ИНЖ. ПЕТКО БЕРКОВСКИ, УПРАВИТЕЛ НА СД „БЕРКО 90-БЕРКОВСКИ И СИЕ“

Уважаеми съграждани, броени дни преди Коледа и Нова година си позволявам да отправя пожелания за здраве и просперитет. Към работниците и служителите от СД „Берко 90 – Берковски и Сие“.

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ СТАВА НА 79 ГОДИНИ ДНЕС

Сливенският митрополит Йоаникий днес навършва 79 години. Тази година обаче владиката няма да приема поздрави в митрополията. Дядо Йоаникий е в столицата, където заедно с целия Светия синод на БПЦ

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

10 − three =