ШЕСТ ОТ СЕДЕМ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ ПОДКРЕПИХА ПРИМЕРНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ В СЪСТАВИТЕ НА СИК
август 25, 2022 704 Прегледи

ШЕСТ ОТ СЕДЕМ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ ПОДКРЕПИХА ПРИМЕРНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ В СЪСТАВИТЕ НА СИК

Всички парламентарно представени партии и коалиции участваха в консултациите за съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ в община Сливен, които ще бъдат назначени за произвеждането на избори за Народно събрание на 2 октомври.

Консултациите бяха проведени на 24 август в зала 105 на общинската администрация от зам. кмета Румен Иванов и секретаря Валя Радева.

Числеността на СИК и представителството на партиите и коалициите в тях са определени с решения на Районната избирателна комисия №12 и №13 от 19 август, съобщи Валя Радева.

В комисиите в община Сливен ще бъдат назначени 1 521 души. В 127 секции, с над 500 избиратели, съставът на комисиите ще е от 9 души. От 7 души ще са съставени 54 комисии, в които избирателите по списък са под 500.

Коалиция „Продължаваме промяната“ ще има 320 представители, като 156 от тях ще са на ръководни длъжности в секционните комисии /председател, зам. председател или секретар/. Коалиция „ГЕРБ – СДС“ ще бъде представена от 288 души, 138 от тях ще са в ръководствата на СИК.  От ПП „Движение за права и свободи“ ще са 189 членове, като 79 – на ръководни длъжности. По 181 членове в комисиите ще имат коалиция „БСП за България“, ПП „Има такъв народ“, коалиция „Демократична България – Обединение“ и ПП „Възраждане“. Квотата им за ръководните места е: 61 души – БСП, 44 – ИТН, 37 – ДБ и 28 – „Възраждане“.

По време на консултациите участниците не изразиха претенции към примерното разпределение в 126-те секционни комисии, които ще бъдат назначени в самия общински център Сливен.

Възражение срещу разпределението на ръководните длъжности по партии и коалиции в комисиите в част от селата изрази представителят на ПП „Продължаваме промяната“ Веселин Вълчев. Той посочи, че в секциите в 7 населени места с най-малко избиратели председателските места са отредени за „ПП“, а в някои от най-големите селища има комисии, в които партията не е представена на ръководни длъжности. Веселин Вълчев се обърна към ГЕРБ – СДС  с искане за промени в селата Камен и Тополчане, където  „ПП“ не участва в ръководствата на общо 4-те комисии, с изключение на една, в която й е разпределено мястото на секретар. Конкретни предложения не бяха отправени.

Представителите на ГЕРБ – СДС изразиха несъгласие с внесеното възражение и заедно с всички останали партии и коалиции подкрепиха примерното разпределение в секционните комисии. Това стана, след като ДПС и ИТН постигнаха съгласие за промени в секциите в селата Новачево и Сотиря, а ИТН и „Възраждане“ се споразумяха за размяна на секретарските длъжности в секционни комисии в Струпец и Блатец.

Протоколът от проведените консултации ще бъде готов сутринта на 25 август. Секретарят на общината Валя Радева покани участниците да го подпишат, след което той ще бъде изпратен в РИК.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща МИНЧО АФУЗОВ: НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ПОЛЗВА С ИНДУЛГЕНЦИИ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ВОТ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЕЛО КАРАНОВО, ОБЩ. НОВА ЗАГОРА, ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК НА СПАСОВДЕН

Четиридесет дена след Великден Христос се възкачва на небето след като е бил сред своите ученици и е проповядвал. Народът го нарича още Спасовден, защото вярва, че се спасяват душите

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРИВЕТСТВА СТУДЕНТИТЕ ОТ ИНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ -СЛИВЕН

Областният управител Маринчо Христов приветства ръководството и студентите на Инженерно-педагогическия факултет- Сливен, към Технически университет –София на състоялото се днес откриване на новата академична 2023/2024 година. „Вашият университет се развива

Новини Сливен

10,67% Е ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ КЪМ 11 ЧАСА В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Избирателната активност в област Сливен към 11 часа е 10,67 процента при гласували 18 334 души, съобщиха от областната администрация. Най-голяма активност към този час е регистрирана в община Нова Загора