ШЕСТИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „ЕЛЕНОВО“
28.05.2023 1416 Прегледи

ШЕСТИ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР „ЕЛЕНОВО“

„Със слънце в сърцето и усмивка на лицето” еленовци посрещнаха стотици гости на шестия фолклорен събор „Еленово”, организиран от НЧ „Светлина – 1908” с. Еленово, с подкрепата на.Община Нова Загора и Кметство с. Еленово. Неговото поредно издание бе поставено в ранното утро на 27 май в местността „Кара дере”, в подножието на Свети Илийските възвишения. Официалното откриване на традиционното събитие бе уважено от кмета на община Нова Загора Галя Захариева, заместник-кмета Нина Генчева, секретаря Ангел Стойчев, кмета на село Еленово –Радостина Маринова и редица общински съветници.
„Съборът е част от самобитния облик на с. Еленово и аз искам да ви поздравя за това,че поддържате живи традициите и благоприятствате фолклорните изяви. Приемете моите искрени благопожелания и по повод 115-тата годишнина от основаването на читалището. Благодаря за креативността, ентусиазма, просветителската дейност и неуморността на всички, които са част от неговата история и от настоящето му!”, се обърна г-жа Захариева към организаторите от НЧ „Светлина-1908”. Тя отправи своите сърдечни поздрави и към всички участници в събора, чиито песни., танци и музикални изпълнение са най-красивия подарък за жителите и гостите на Еленово днес.

На сцената първа излезе Певческата група за обработен фолклор от село Еленово с ръководител Цанка Радева и корепетитор Цветан Цонев, а в продължение на цял ден зрителите имаха възможността да се насладят на песенното богатство, звуците на народните инструменти и жизнерадостните народни ритми и танци на над 60 участници от различни краища на страната: гр.Нова Загора, гр. Сливен, гр. Ямбол, с. Гергевец, с. Селиминово, с. Гавраилово, с. Самуилово, гр. Стражица, , с. Чинтулово, , с.Кортен, с. Николаево, с. Млекарево, с. Езеро, с. Сокол, с. Бояджик, с. Сотиря, гр. Сунгурларе, с. Межда, с. Злати войвода, с. Крушаре, с. Бял кладенец, с. Каменец и др.

Тази година организаторите предложиха на участници и гости и атрактивни игри със състезателен характер. Желаещите се надпреварваха в дърпане на въже, рязане с трион, скачане с чували, носене на кобилица с менци вода и др.

Предишна БЛИЗО 70 ДЕЦА И МЛАДЕЖИ УЧАСТВАХА ВЪВ ВТОРИЯ ПРОЛЕТЕН ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ В ОБНОВЕНИЯ ОБЩИНСКИ БАСЕЙН
Следваща ХХIV МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ" ПРИКЛЮЧИ С БЛЕСТЯЩ КОНЦЕРТ И ОБРА ОВАЦИИТЕ НА СЛИВЕНСКАТА ПУБЛИКА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА ИЗВЪРШИТЕЛ НА КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Криминалисти на РУ-Сливен са разкрили грабеж, при който е пострадал мъж на 49 години. Той е бил нападнат с нож, около 20,30 часа на 22 юни, в сливенския квартал „Асеновец“.

Новини Сливен

МАРИЯ БЕЛОВА: СТИГА АНАЛИЗИ, ВРЕМЕ Е ЗА РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ

Три пъти по-високи сметки за ток ще платят общините от област Сливен през януари. Все по-тежка става обстановката заради високите цени на електроенергията. Проблемът касае всички общински структури, училища, детски

Новини Сливен

ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ: КОЛИЧЕСТВЕН ТЕСТ ЗА АНТИТЕЛА НА СПЕЦИАЛНА ЦЕНА В „ЛИНА“

Голямото пътуване за празниците може да е изпитание за имунната ни система, тъй като вероятността отново да попаднем на COVID-19 се увеличава. В същото време много от нас искат да