ЧОВЕКЪТ, КОЙТО РАБОТИ БЕЗ ПОЧИВКА ОТ 1989 Г.
16.09.2018 7587 Прегледи

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО РАБОТИ БЕЗ ПОЧИВКА ОТ 1989 Г.

Земеделец, собственик на една от най-модерните свинеферми в България, на верига от 12 магазина за хранителни стоки в Сливен, на ресторант, производител на колбаси и дарител в родното си село Мечкарево и Сливен. Това е собственикът на фирма „Еко асорти“ Петър Байчев.

Още през 2000 г. той е избран за агробизнесмен на годината заради постижението му да затвори напълно цикъла на производство в бизнеса си – от земята до крайния продукт. Байчев е един от първите в България, които поемат риска да започнат частен бизнес в земеделието – доста преди да стане модерно заради субсидиите. През 1990 г. взима под аренда 2000 дка земеделска земя и купува техника за 50 000 лв. Десет години по-късно Байчев вече обработва 44 000 дка земя и разполага с модерен машинен парк. „Казах на съселяните си – дайте ми земята си, аз ще ви я обработвам и ще ви плащам рента. Те ми се довериха. Не съм ги излъгал за нищо през всички изминали години!“, казва земеделецът.

В Сливен Петър Байчев е сред най-големите земеделски производители. След като се разделя с част от съдружниците си, сега обработва самостоятелно над 16 000 дка земя, като 4000 декара от тях са в родното му село Мечкарево, а останалите 12 000 – в землищата на Карнобат. Обработва земята с модерна техника, в която е инвестирал близо 5 млн. лева. Средногодишно инвестира около 500 000 лв. в нова техника. Отделно за поддръжката плаща около 200 000 лв. всяка година. Непрекъснато внедряваме нови технологии на производство, а това е свързано с ежегодни инвестиции, казва Байчев. Съвместно със собственика на сливенското консервно предприятие „Фрукто Сливен“ Димитър Алексиев Байчев е собственик и на модерна прасковена градина от 600 дка.

През последните години цената на земеделската земя в Сливен нарасна с повече от 50%, казва предприемачът. Днес средната цена на декар земеделска земя в Сливенско е 1000 лв./дка. На практика предлагане няма, а желаещите да купуват са много. Земята в Сливенския край е много добра за трайните насаждения, нашият край запазва славата си на Долината на прасковите, категоричен е агробизнесменът.

Земеделието е рисково производство,

твърди Петър Байчев. Като доказателство дава пример с тазгодишната реколта от праскови и резултатите от зърнопроизводството. За създаването на прасковената си градина в землището на с. Крушаре Петър Байчев използва възможностите на Мярка 121 по ОПРСР . На практика по програмата му признават разходи в размер на 445 000 лева, а градината струва на собствениците над 1 млн. лв.

Реализирани са нови, модерни технологии на напояване и отглеждане на овощните дръвчета. През 2016 г. дейността им от прасковената градина излиза на печалба. Миналата година обаче измръзват 80 дка овошки с десертни праскови на 100%. През тази година рязкото падане на температурите през февруари също унищожава всички плодове. Разходите за издръжка на градината обаче си вървят – по 700 лв. на декар. Така стопанството реализира огромни загуби.

Подобна е ситуацията и в зърнопроизводството. Както повечето си колеги Байчев отглежда пшеница, рапица, слънчоглед, грах и нахут. Тази година очаква по-слаба реколта от рапицата, тъй като от март до юни не е валял дъжд – точно в периода, когато стават най-важните жизнени процеси за растението. Очакванията му са да ожъне със 100 кг/дка по-малко рапица от предходната година. При пшеницата и слънчогледа също не очаква високи добиви. „Получаваме 31-32 лв. субсидия за декар земя средно. Тя покрива частично получените загуби и ни дава възможност да се развиваме в земеделието“, казва Петър Байчев. За миналата година той има средно 15 лева от декар положителен резултат, или общо 225 000 лева печалба в растениевъдството.

Точно големият риск в земеделието е причина Байчев да търси възможности за развитие на бизнеса си чрез

прасета и други производства

През 2015 г. с инвестиция в размер на 2.1 млн. лева изгражда една от най-модерните свинеферми в страната. За нея използва възможностите отново на мярка 121. Произвежда сам фуража си, отглежда 150 телета и около 2600 прасета. „Ако трябва да сравня свинефермата си с хотел, моята свинеферма ще бъде петзвезден хотел“, казва с усмивка сливенският предприемач.

И обяснява, че помещенията за отглеждане на животните са самопочистващи се, в тях се поддържа постоянна температура, храната на животните никога не свършва и е собствено производство. Прасетата на Байчев слушат класическа музика, докато играят с топки, за да се раздвижват. Раждаемостта във фермата се е увеличила двойно, а средният дневен прираст е 800 грама. Тази година предприемачът инвестира още около 300 хил. лева в разширяване на фермата с 200 кв.м, които ще му дадат възможност да отглежда повече животни.

През 1995 г. Петър Байчев започва производството на първите си колбаси. Преработва дневно 1600 кг живо тегло месо, от които прави 1 тон колбаси. Снабдява с колбаси и месо предимно Сливенски и Ямболски регион. Разполага и със собствена кланица. Фирмата му преработва годишно 400 тона месо, захранвайки с пресни продукти 12-те си магазина и ресторанта.

Винаги съм чувствал подкрепата на семейството си и мисля, че тя е

най-важната причина за моя успех 

казва Байчев. Във фирмите си предприемачът е наел общо 220 души, без да смята сезонната заетост. Той управлява производството и преработката, синът му Кирил управлява търговията, а снахата Стефка се занимава с персонала и ресторанта. С нетърпение чака в бизнеса да се включат и големият му внук Петър, който завършва агрономство, както и малкият – Мирослав, който учи икономика. Тази година Петър Байчев планира да реализира още една мечта в бизнеса си – да изгради модерна складова база, оборудвана с хладилна база и добре обзаведени офиси. За целта е купил площ в района на „Фрукто Сливен“, а планираните инвестиции са в размер на 600 000 лева.

В очите на съселяните си от родното Мечкарево той е истински благодетел заради построената с негови пари нова църква, поддържането на местния футболен отбор и инвестицията в модерен стадион. В продължение на 20 години Петър Байчев дарява и прясно месо на Дома за безпризорни деца в родния край.

„Богат съм с любовта към това, което правя“, отговаря той на въпрос дали се смята за заможен. И дава пример, който звучи леко шокиращо: Байчев не е ходил на почивка от 1989 г. „Как да отида на почивка през лятото, когато зная, че се жъне и съм очаквал този момент цяла година!“, чуди се той. Въпреки това, казва той, е щастлив човек.

 

capital.bg

Предишна СЛИВЕН И ЯМБОЛ - ДВА ГРАДА - ЕДНО БЪДЕЩЕ
Следваща СЛИВЕНСКАТА ФОНДАЦИЯ "СТАРИЯ БРЯСТ" И БРИГАДА "НОВА ГРАДИНА" ОБЛАГОРОДИХА ГРАДИНКА В ПЛОВДИВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА 23 АПРИЛ РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” –СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА 100Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ И СВЕТОВНИЯ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО С ОНЛАЙН ПРЕДСТАВЯНЕ НА СПЕКТАКЪЛА „МОРСКО СИНЬО” ПО ПРИКАЗКАТА „ПУК” НА ПИСАТЕЛЯ НА ДЕТСКИ ПРИКАЗЕН ТЕАТЪР КЪМ БИБЛИОТЕКАТА

На 23 април отбелязваме световния ден на книгата и авторското право. Денят е избран като символична почит към двама от най-значимите представители на световната литература – на 23 април, в

Новини Сливен

ИЗВЕСТНИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ГРОЗДЕ ГЕОРГИ ПЕНКОВ ОТБЕЛЯЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН НА ЛОЗОВИТЕ СИ МАСИВИ КРАЙ НИКОЛАЕВО

Известният производител на грозде Георги Пенков отбеляза празника Трифон Зарезан на своите лозови масиви от 400 дка край село Николаево. „Всички си пожелаваме една добра година за лозята и гроздето,

Новини Сливен

30 ДНИ ЗА КРЕАТИВНИТЕ ДА СПЕЧЕЛЯТ КОНКУРСА НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ – СЛИВЕН“ ЕАД

Конкурсът е свързан с дневния ред на Топлофикация, твърди изпълнителният директор инж.П.Костов.   Инж. Костов, защо обявихте конкурс за еко коледа, как се роди идеята? Идеята беше на екипа. Като

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

sixteen − 3 =