ЧЕТИРИ УЧАСТНИЧКИ, ЧЕТИРИ НАГРАДИ
06.09.2023 1149 Прегледи

ЧЕТИРИ УЧАСТНИЧКИ, ЧЕТИРИ НАГРАДИ

Това е резултатът на котленските деветокласнички от Средно училище “ Георги Ст. Раковски“ Айлин Мустафова, Мейрем Мустафова, Джумазие Бозова и Юммю Моллова. Момичетата взеха участие в конкурса: „Захарий Стоянов – летописецът на националната революция“, организиран от Областна администрация Сливен, в партньорство с Регионално управление на образованието – Сливен, Община Котел, Исторически музей Котел, кметство с. Медвен и къща-музей „Захарий Стоянов“.

Ученичките, напътствани от научния им ръководител Славка Докова, бяха посветили внимание, размисли и патриотично отношение върху творчеството на гениалния медвенски писател, журналист и национал идеолог Захарий Стоянов. Есетата им на тема: „Дяконът Левски“ заеха едно второ и три трети места в конкурса като наблягаха върху личността, живота и делото на Васил Левски, описани от Захарий Стоянов в биография.

„Захарий Стоянов е първият човек, дръзнал да напише биография за Апостола, която и днес е считана за шедьовър в българската литература и история. Много съм горда с моите момичетата, защото те отговорно и смело се запознаха с книгата и достойно завоюваха отличията си“, каза след награждаването ръководителката им – Славка Докова.

„Благодаря на всички научни ръководители на ученици, които дръзнаха да навлязат в творчеството на Захарий Стоянов. Специални благодарности отправям към г-жа Славка Докова, която успя да подтикне, да запали и да мотивира четирима ученици, които заслужено взеха награди в конкурса. Всяка една творба, аз посрещах с вълнение, радост и много емоции, а в текстовете на възпитаниците ви имаше високо ниво на грамотност, за което наистина изказвам към вас признателност“, каза председателят на журито Димитринка Петкова.

Награждаването на котленските ученици се състоя в навечерието на 138-годишнината от Съединението на България с Източна Румелия по време на Петите исторически четения, посветени на Захарий Стоянов в село Медвен.

Доклади в научния форум представиха професорите от Великотърновския университет – Пламен Павлов и Виолета Русева, писателят Любомир Котев, както и представителите от Исторически музей Котел – Васил Димчев и Вера Таскова.

Честването, посветено на Захарий Стоянов и Съединението на България завърши с концерт на оперната прима Татяна Шиварова и полагане на венци и цветя пред паметника на видния медвенец в центъра на родното му село.

Предишна ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО
Следваща С КРАТЪК РИТУАЛ ПО ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ, КОТЕЛ ОТБЕЛЯЗА СЪЕДИНЕНИЕТО

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ” ХРИСТО ИВАНОВ ИДВА НОВА ЗАГОРА

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов ще посети в четвъртък (8 октомври) гр. Нова Загора. В 10:30 часа пред сградата на общината той ще направи изявление заедно с общинския съветник Kремена Петрова. Съветничката е един от лидерите на протеста за чист въздух в Нова Загора.

Новини Сливен

СТЕФАН ПАСКОВ И МИНЧО АФУЗОВ БЯХА НА ОСВЕЩАВАНЕТО НА НОВИЯ ХРАМ „СВЕТА ПЕТКА“

  Лидерът на Левицата Стефан Пасков и независимия кандидат за кмет на общината Минчо Афизов присъстваха на освещаването на новия храм „Света Петка Българска“. Това се случи на днешния Петковден.

Новини Сливен

СТАРШИ КОМИСАР ДИМИТЪР ВЕЛИЧКОВ: СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ!

В навечерието на Рождество Христово и настъпването на Новата 2024 година пожелавам на всички празничните дни да донесат много хубави моменти със семейството и любимите хора, повече вяра, доброта и